Itthon » Közélet

Tűz fenyegette Szombatfalvát

Lakóházakat és cégeket fenyegetett közvetlen közelről az utóbbi évek legveszélyesebb udvarhelyi tarlótüze szombaton délben. A szombatfalvi gyümölcsös egy része teljesen leégett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tuz2603
Itthon_Kozelet/tuz2603
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 26., 14:37
2 hozzászólás. 

A néhány nappal ezelőtti, a Matricagyár mögötti udvart elérő tűz után egy még súlyosabb történt: a Budvárhoz közeli gyümölcsös több hektárnyi területen kigyulladt – a heves szél következtében a lángok percek alatt terjedtek Szombatfalva lakott területei felé, a város több pontjáról láthatók voltak a lángok és a hatalmas füst. A helyszínen a tűzoltóktól azt tudtuk meg, hogy információik szerint két személy a gyümölcsösben takarított, az összegyűjtött, kupacba rakott száraz növényzetet pedig meggyújtották.

Kadicsfalván is a kerítésnél állt meg a tűz

A gyümölcsös tüzének eloltása után a tűzoltók egy csoportja egy kadicsfalvi tüzet is megfékezett – ez nem volt akkora méretű, mint a szombatfalvi, de egy kerítést itt is elértek a lángok. Hasonló volt az ok: szintén összegyűjtött száraz növényt gyújtottak meg.

A gyümölcsösben percek alatt hatalmas tűz keletkezett – a tűzoltók szerint a két illető nem tudta kézben tartani a helyzetet (részükről nagy felelőtlenség volt ilyen heves szélben meggyújtani az összegyűjtött növényzetet), ezért ők értesítették a tűzoltókat 11 óra 39 perckor.

Előbb egy, majd további három tűzoltóautó és mintegy húsz tűzoltó érkezett néhány percen belül a helyszínre, ahol először az egyik Hunyadi János utcai lakóház közelében fékezték meg a lángokat – a terelőút felé elharapózó lángok legalább kétszáz méter szélességben jöttek befele.

Negyed egykor, helyszínre érkezésünkkor a tűzoltók valósággal harcoltak a lángokkal az „arcvonalban" – a Comkim Kft. mögötti drótkerítéstől alig néhány méterre sikerült megfékezni a tüzet, ami ettől a helyszíntől balra még mindig hatalmas lángokkal égett. A tűzoltók lapáttal, illetve más kézi eszközökkel a száraz, lángra kapott fűcsomókat ütötték, de egy-egy széllökésnél több métert kellett hátrálniuk. Fojtó füst, köhögés – egyik-másik tűzoltónak néhányszor szünetet is kellett tartania, annyira erős volt a füst.

Itthon_Kozelet/tuz2603

Az időközben a helyszínre hozott tűzoltófecskendőben még egyelőre nem volt víz (mint később kiderült, a cég közelében levő két tűzcsapban nem volt elégséges a nyomás), a vezetéket kétszer a lángok elől is menekíteni kellett. Fél egy után néhány perccel kidagadt a tömlő, a víz végre a tűzhöz érkezett – innen számítva alig egy perc alatt eltűntek a lángok, a hatalmas, leégett, fekete területen csak imitt-amott szállt fel már füst. A tűzoltók kifújták magukat, a cégtől két személy gyorsan több palack ásványvizet hozott nekik.

Itthon_Kozelet/tuz2603

A tűz a Gál család házát közelítette meg a legjobban – odaérkezésünkkor Gál Lajosnak és vejének kezében még mindig egy gumislag volt, azzal locsolták a füstölgő részeket, egy tűzoltó pedig a lángnyelvek által alaposan megnyaldosott kerítésüket locsolgatta vederből. Mint Gálék elmondták, sajnos nem először fordult elő ilyesmi: ők hat éve laknak itt, két évvel ezelőtt ugyanez történt, akkor szerencsére jött egy nagy eső és az fékezte meg a tűzet. Most a tűzoltók mellett segítségükre volt az is, hogy a ház kerítése mögötti árkot kitakarították, így a tűz nem tudott jobban terjedni.

Itthon_Kozelet/tuz2603

„Mikor megláttuk, hogy a domboldal teteje égni kezdett, borzasztóan megijedtünk – alig két-három perc alatt a tűz már itt volt a ház mögött" – mesélték a történteket. Azt nem tudják, hogy ki vagy kik okozták a tüzet, csak azt, hogy közvetlen veszélyben voltak.

Mint korábban írtuk, a tarlóégetés, a száraz növény égetése szigorú feltételekhez kötött, közülük az egyik, hogy szeles időben szigorúan tilos a tűzgyújtás a mezőgazdasági területeken, legelőkön, stb. Néhány hete a vízügyi hivatal a Nagy-Küküllő partján „takarított" ezzel a módszerrel, az említett matricagyári esetet követően elkönyvelhettük az idei legveszélyesebb esetet, ugyanis Szombatfalván már a lakóházak és egy cég lerakata voltak közvetlen tűzveszélyben.

Fotó: Katona Zoltán



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-03-26 14:48:18
Megint megmutattuk, h mennyire furfangos a szekely nep...
avatar
geo
2011-03-27 12:51:19
Van egy olyan is, hogy ha megmuveltek volna a foldet, nyaron vagy osszel lekaszaltak volna, akkor most nem gyujtanak fel, es kellene felni, hogy leeg a fel varos.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."