Itthon » Közélet

Tarlótüzek idénye Udvarhelyen is

A felperzselt föld „taktikája" székelyföldi értelemben az ellenőrzött vagy ellenőrizetlen, felelőtlen tarlótüzeket jelenti. Idényét éljük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/kukullotuz1003
Itthon_Kozelet/kukullotuz1003
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 17., 11:07
0 hozzászólás. 

A vízügyi hivatal múlt heti ténykedésével elkezdődött az, ami minden évben kivétel nélkül kellemetlen helyzeteket, illetve óriási füstöt okoz Székelyudvarhelyen és környékén. Nem csak a magukat környezetvédőknek vallóknak, hanem minden jóérzésű embernek szemet szúr a városban és közvetlen környékén a különböző vastagságú és színű füstfelhők megjelenése. A szúrás mellett csípi is a szemet: a gyakorlatban talajjavító szerepe lenne, ám a törvény ennek elvégzését speciális engedélyhez köti.

Ami az engedélyezést illeti, a legelők, tarlók égetéséhez a környezetvédelmi hatóságok beleegyezése, valamint a helyi tűzoltóságok értesítése szükséges. Az engedély nélküli tarló- és száraz növényzet égetése kihágásnak számít, amely (a 2005-ben megjelent 195-ös számú sürgősségi kormányrendelet, illetve az ezt módosító 2006-ban megjelent 265-ös számú törvény alapján) 3000-től 6000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható magánszemélyek esetében. Jogi személyeknél ez az összeg 25.000 és 50.000 lej között mozog. Amennyiben az égetés védett területeken történik, az már bűncselekménynek minősül, és három hónaptól egy évig terjedő börtönnel vagy 30.000-től 60.000 lejig terjedő bírsággal büntethető.

Itthon_Kozelet/kukullotuz1003

A Sürgősségi Esetek Felügyelőségének közleménye szerint minden település polgármestere (a helység önkéntes tűzoltóságának vezetőjével együtt) köteles kánikulai időszakban megtiltani a száraz növényzet égetését, illetve ezeket a periódusokat a lakosság tudomására hozni.

A lakosságnak a következőket kell tudnia a növényégetéssel kapcsolatban: kizárólag szélcsend idején és nappal lehet végezni, maximum 10 hektáron, az égetendő területet pedig el kell szigetelni az épületektől, erdőktől. A tüzet folyamatosan felügyelni kell, s amennyiben öt hektárnál nagyobb kiterjedésű a terület, a helyszínen ekét és víztartályt kell biztosítani. A száraz növényzetet csak összegyűjtve lehet elégetni – tehát ezek szerint a fű benzinnel való locsolása és meggyújtása nem éppen tartozik a törvényes eljárások közé.

Az úttestek melletti területek növényzettől való megtisztítása a területek tulajdonosának, illetve az adott útszakaszt felügyelő szerveknek a feladata. A vasúti sínek környékének tisztítása szintén a terület tulajdonosának kötelessége. A közlemény megjegyzi, hogy a háztáji gazdaságokban nem szükséges engedély a növényégetéshez – a szomszédok számára azonban ezt a füstöt sem kellemes befogadni.

címkék: tuz fust tarlotuz egetes

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."