Itthon » Ifjúság

Zöldiskola – áprilisi beszámoló

Végéhez közeledik a Zöldiskola program és a zárórendezvényre készülnek a szervezők, melyet a Környezetvédelmi Világnapon városunkban tartanak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Zoldiskola
Zoldiskola
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. május 18., 12:29
0 hozzászólás. 


Legkevesebb 700-an találkoznak a Szent Anna-tónál május 29-én. A zárórendezvényre pedig június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon kerül sor Székeludvarhelyen.

„Tanulságos félév áll mögöttünk, a visszajelzések azt igazolták, hogy szükség van ilyen kezdeményezésekre, a folyamatos figyelemfelkeltésre környezetünk megóvása, tisztántartása érdekében.” – olvasható a szerkesztőségünkbe eljutatott levélben.

ZoldiskolaFotó: Archív

Tanulságos kísérletet végeztek áprilisban a zöld csoportok. Cukorkával kínálták társaikat, majd megfigyelték, hogy mi történik a csomagolóanyaggal. A cukorkás papír 45 %-a került a szemetes kosárba, sokan a földre dobták, a saját vagy a társuk zsebébe süllyesztették. Akik a kísérletet a felnőttekkel is kipróbálták, még rosszabb eredményt kaptak. A Föld Napját minden zöldiskola kellőképpen megtartotta, fát ültettek, takarítottak, önkénteseket verbuváltak, kirándultak.

Rengeteg jó reklámszöveg született helyi termékekre: a homoródi jó borvíz, a csíki pityóka, a szárhegyi murok, a fenyédi hagyma, a siklódi cseresznye, az oroszhegyi szilva, a kürtőskalács, a kapa, a helyi piac, a lúg, a gyógynövények, a murok, az alma, a méz, a székelyruha, a korondi kerámia – mind reklámozásra érdemesnek találtattak. A figyelmeztető szöveg is jó: „Termékeinket a Zöld Egyesület támogatja!”, „Egyet rendel,
kettőt kap. Gondolja meg, mert lehet, hogy egyre sincs szüksége!” A székely termékek reklámjai majd olvashatóak lesznek a tref.ro oldalon.

Egy medveszobor helyét keresték. A borvíz, fenyő, székelykapu mellett a medve is a Székelyföld becses jelképe lehetne, ha már „medveparadicsom” vagyunk. Mindannyian egyetértettek abban, hogy megérdemelne egy szobrot. Hol állhatna egy medveszobor? A Madarasi Hargitán, a Cekend-tetőn, a Bucsin-tetőn, a Baknya-tetőn, a zetelaki gátnál, valahol Udvarhely és Csíkszereda között, Tusnádfürdőn, a Gyilkostónál, Parajdon, Szovátán, minden falutáblán, amelynek határában él, stb.

Lankadatlan szorgalommal továbbra is folytatódott a hulladék szelektív gyűjtése, eddig több mint ötven tonnát küldhettek újrahasznosításra. A beszámolókat és az eredményeket a www.tref.ro honlapon olvashatják az érdeklődők. A program lassan a végéhez közeledik, így május végén közös kirándulásra mennek a zöld csoportokkal és fát ültetnek. Június 5-én pedig a záró rendezvényt tartják Székelyudvarhelyen.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."