Itthon » Civilek

Készíts talajt a zöldségből!

Több mint 400 zöldiskolás gyürkőzött neki a komposztálásnak. Kövesd a példájukat. Kevesebb szemétdíj, jobb levegő az eredmény.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

A bögözi zöldiskolások
Bögözben már tudják, mit eszik a kert
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 09., 14:53
0 hozzászólás. 

"Egy marék komposzt – szebb virág,/ több ládányi komposzt – szebb világ" – ezzel a mottóval indult a TRE-F Egyesület által létrehívott Zöldiskolában az új tanév, amelyben, akárcsak tavaly, a komposztálás lesz a főtantárgy.

A Komposztáló Zöldiskola programban résztvevő általános iskolák csapatai ebben az esztendőben is arra vállalkoztak, hogy kipróbálják a házi komposztálást, tapasztalataikat feljegyzik, és megosztják másokkal.

Komposztláda

Az idei tanévet a Bögözi Általános Iskola szervezi, irányítja. „Olyan iskolákat kerestünk meg, akik rendelkeznek iskolakerttel, nagy udvarral, ahol van hely a komposztáláshoz. Az idén 27 iskola vesz részt a programban.

Ezek között vannak "haladók", akik kisebb nagyobb sikerrel kipróbálták a komposztálást a tavaly, most folytatják, és azon fáradoznak, hogy megfogalmazzák a jó komposzt receptjét. De vannak kezdők is, akik most eszkabálják felnőtt segítséggel az első komposztládát.

A Zöldiskola általános iskolásoknak szóló tevékenység, de verseny is. Az idén is fokozott figyelmet szentelünk a gyógynövényismeretnek, ezért a legjobban teljesítő csapat jutalma egy gyógynövény-ismereti tábor lesz" – tájékoztatott a Komposztáló Zöldiskola tevékenységének lényegéről a program felelőse Bartos Gyöngyike, a Bögözi Általános Iskola tanárnője.

Komposztáló kisokos

Október 10-e a Komposztálás Világnapja, amelyet a magyarországi Nulla Hulladék Hálózat emelt zöld-nappá, azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az élhető környezetért nem csak a szemétmennyiség csökkentésével, a szelektív hulladékgyűjtéssel, hanem komposztálással is tehetünk.

Ahogy a műanyagoknak, papírnak, fémnek, úgy a szerves hulladéknak, a zöldhulladéknak sem a szemétlerakóban lenne a helye. Szakemberek állítják, hogy a komposztálás egyharmaddal csökkenti a kukába kerülő szemét mennyiségét. A komposztálás elsősorban a talaj védelmét szolgálja, általa hasznosul és visszajut a természetbe az a sok szerves anyag és zöldhulladék, amit a szeméttelep nyelne el.

A komposzt egyébként egy morzsalékos, sötétbarna anyag, kissé hasonlít a földre, és lényegében a hulladék helyett a komposztládába kerülő szerves anyagokból (zöld hulladék, gyümölcs, zöldség, összetort tojáshéj, stb.) keletkezik megfelelő oxigén és nedvességtartalom mellett.

A kész komposzt nem csak a talaj minőségének javítására használható, de teljes értékű táplálék a növények számára, így kertékszedőknek alapvető hozzávaló, a komposzttrágyázás hatása még a szerves trágyánál is tovább tart.

A zöld praktikával sokat tehetünk a levegőszennyezés ellen is. Ősszel sokan meggyújtják a kerti lombot, holott az avarégetés környezetszennyező. „Becslések szerint egy kupac (kb. 100 kg) avar elégetésekor közel 7 kilogramm, a milliméter század részének megfelelő nagyságú részecske kerül a levegőbe" – írja a hirkomposzt.hu.

Ennek a 100 kilónyi száraz vagy nedves falevélnek az elégetése során 134 millió köbméternyi levegőt teszünk tönkre. A komposztálás a hulladékgazdálkodás szempontjából is előnyös: ha kevesebb a szemét, kevesebbet pöfög a szemeteskocsi, kevesebbet kell fizetni.

Ki komposztálhat és hol? Bárki, csak akarni kell. Nem tiltja a törvény, nem kell rá engedély. A nagybani komposztálást komposzttelepeken végzik. A szakirodalom viszont azt javasolja, hogy igen hasznos a helyben komposztálás is. Ezt közparkok, temetőkertek félreeső részein, családi házak udvarán, iskolák, óvodák kertjében is érdemes bevezetni.

A komposztálás segítő, jótékony tevékenység, ahol a rászoruló a Föld. Hogyan is kell komposztálni? Ezer recept van a világhálón a komposztláda, tartály, háló elkészítésétől kezdve a teendőkig lépésről lépésre

A hasznos információkat Biró Enikő, a Komposztáló Zöldiskola tagja gyűjtötte össze. 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."