Itthon » Civilek

Mossák kezeiket a Zöldiskolások

Komposztálás, madárvédelem, rendszeresség: környezetvédőket nevel idén is a Zöldiskola program.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Zöldiskola Székelyudvarhelyen
Fotó: archív/Zöldiskola Facebook
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 18., 15:31
0 hozzászólás. 

Elrajtolt október 10-én a TRE-F Egyesület általános iskolásoknak szóló programja, a Zöldiskola 2012-2013-as tanéve. Az iskola célja, hogy felhívja a gyermekek, pedagógusok figyelmét a környezetvédelem fontosságára, játékos feladatokkal tanítsa meg, hogyan hasznosíthatják a gyakorlatban is elméleti tudásukat.

Négy éve zöldül

A Hargita megye általános iskoláiban meghirdetett programnak számokban mérve is nagy volt a sikere. Az eddigi három év alatt 120-130 környezetvédelmi kör alakult, ez közel 2000 aktív tagot jelent. Több mint 100 óvodát és iskolát szereltek fel a műanyag palackot és alumínium dobozt egyaránt tömörítő, egyszerű és elmés mechanikus szerkezettel.

A Zöldiskolának tétje is volt. A 15 tanulóból és egy irányító tanárból álló csoportoknak minden hónapban elméleti és gyakorlati próbákon kellet helyt állniuk. A legügyesebbeket az évzárón oklevéllel, kirándulással jutalmazták.

A résztvevőket dicséri, hogy összesen 138 103 kilogramm műanyag palackot gyűjtöttek össze, több száz madáretetőt készítettek, több ezer kilogramm papírt gyűjtöttek és megtisztították a hulladéktól, szeméttől a közvetlen környezetüket is.

Zöldiskola Székelyudvarhelyen

Egy igen hasznos, felnőttek és gyermekek számára is érdekes zöld-könyv, köri tevékenységen használható oktatócsomag is megjelent. A székelyudvarhelyi Gábos Anna tanárnő által összeállított, magyar és román nyelvű kiadvány nem csak hiánypótló, de olyan színes képekkel, ötletesen összeállított tankönyv, amelyből szinte gyermekjátéknak tűnik megtanulni a környezetvédelem legfontosabb alapszabályait.

Komposztálnak, tehát vannak

Az idén négy éves zöld tanoda továbbra is szorgalmazza a szelektív hulladékgyűjtést, a fókuszban most nem ez, hanem a madarak védelme és a komposztálás áll.

„Leginkább vidéki iskolák jelentkezését várjuk, vagy olyan városi iskolákat látunk szívesen, akik rendelkeznek iskolakerttel, akik eddig is részt vettek a programban, akik vállalják, hogy kipróbálják a komposztálást, lesz, ami lesz" – biztatják az új feladatra a Zöldiskolásokat a programot összeállító TRE-F Egyesület tagjai.

A havonta teljesítendő feladatok között ebben az évben kevesebb lesz az elméleti kérdés, de annál több a madarak téli etetésére és a komposztálás technikájára vonatkozó gyakorlati házi feladat.

Zöldiskola Székelyudvarhelyen

A kiértékelés menetrendje is változni fog, hiszen a köri tevékenységek 2013 májusában befejeződnek, de a komposztálás sikerét csak szeptemberben, októberben lehet elbírálni. A jutalmazás most sem marad el. A legjobb csapatok egy gyógynövény-ismereti táborban vesznek részt, és a legjobb komposzt-receptet megjelentetik.

Tiszta kéz = egészség

A Zöldiskola első akciója a Kézmosás Világnapjának megünneplése volt. Az óvodásokhoz, napközisekhez intézett, a kézmosás helyes technikájára buzdító felhívás, miszerint az ujjbegyet is tisztára kell sikálni, meghallgatásra talált.

Október 15.-én Székelyudvarhelyen és a környező településeken az egészségügyi asszisztensek, az óvó- és tanítónénik figyelő tekintetétől kísérve több mint 2000 gyerek mosta tisztára pracliját.

Októberi zöld házi

Első feladatként a Zöldiskolásoknak el kell készíteniük a komposztáló ládát, ki kell jelölniük a megfelelő helyét és elkezdhetik azt feltölteni minden, arra alkalmas anyaggal, mint például a fák megsárgult, lehullt lombjával. A feladat elméleti része a komposztáláshoz passzoló mottó kitalálása.

Zöldiskola Székelyudvarhelyen

Azért, hogy a tevékenységnek írásos nyoma is maradjon, a műveleteket egy rendszeresen vezetett naplóban kell rögzíteniük a gyerekeknek.

Néhány kérdés megmagyarázása is a feladatuk, így rá kell jönniük, mit jelent, hogy 2050-ben már három Földre lesz szükségünk. Azt is ki kell ötölniük, milyen, az időjárásról szóló üzenetet rejtenének egy időkapszulába, amely csak 50 000 év múlva ér vissza Föld körüli útjáról. A feladatokat pontozzák, egy hónap alatt maximum 100 pontot lehet összegyűjteni.

A Zöldiskola idei tanévében sem fognak unatkozni a gyermekek, akik, bármennyi pontot is gyűjtenek össze, azáltal, hogy tudatosan védik, óvják környezetüket, mindenképpen zöld bajnokok lesznek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."