Itthon » Ifjúság

Van meló, nincs meló

Az utóbbi hetekben a diákmunka lehetőségeit kutattuk városunkban és azon kívül is – most megnézzük, mit mondanak a munkáltatók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Itthon_Ifjusag/diakmelo1908
Itthon_Ifjusag/diakmelo1908
szerkesztoÍRTA: CSULA-ALBERT ANDREA
2011. augusztus 19., 16:17
0 hozzászólás. 

Először is a mézesmadzag: a Munkatörvénykönyv szerint a munkáltatónak 250 lej támogatás jár minden, szezonmunkára – vagyis legföljebb hatvan napra – alkalmazott diák után.

Ezért azonban a diáknak is tennie kell. Egy olyan dossziét kell összeállítania, mely tartalmaz egy iskolai igazolást a nyári szünidő időtartamát illetően, valamint a születési bizonyítványa és személyi igazolványa egy-egy másolatát. Mindezek után irány a Munkaerő-elhelyező Ügynökség, ahol egy formanyomtatványt kell kitöltenie, a munkáltatóval együtt. Az adminisztráció ennyiből áll, kezdődhet a munka.

 

Izzadni nem csak napozva lehet

Az Amigo & Intercost udvarán a fiatalemberek javában pakolják a sörösládákat. Bíró József cégvezető elmondta, közel tizenöt éve dolgoznak nyaranta nyolc-tíz, 16 éven felüli diákkal. Mindig túljelentkezés van. Bíró hozzátette, előnyt élveznek azok, akik már dolgoztak ott korábban.

„Vannak, akik gimisként elkezdik, majd egyetemistaként is visszajönnek dolgozni" – részletezi a cégvezető. Számít a tapasztalat, s ez szóljon azoknak is, akik nem értik, miért nem kaphattak munkát az Amigo háza táján.

Elnézve a munkálkodó diákokat, érdemes megjegyezni, nem épp vékony legények kerestetnek ide. A két hónapra munkakönyvezett fiúk árumozgatásban, kiszállításban és hasonló munkálatokban segítenek. Havonta elég szép summa jár nekik, akár 700-900 lej is. Kérdésünkre, miszerint élnek-e a 250 lejes támogatással, nem volt a válasz, különösebb magyarázat nélkül.

Itthon_Ifjusag/diakmelo1908


Van, ahol kevesebben örvendhetnek keresetnek: a Szuper üzletláncot és a Merkúr áruházat működtető Elan Trionál idén jóval kevesebb diák állhattak be eladónak, vagy éppen raktárosnak. Közel tíz éve alkalmaznak a nyári szünidő idején fiatalokat az említett munkakörökre, és mindig is igyekeztek segítőkésznek lenni. Idén mégis csökkent a munkálkodó diákok száma.

„Nem a leggazdaságosabb most diákokat felvenni" – adták tudtunkra a cégnél. És hogy itt mi a helyzet a 250 lejes támogatással? Még azzal együtt sem érig meg a munkáltatónak. A gazdaságosság alatt nem csak a pénzügyi deficit értendő, hanem az is, hogy túl hosszú a betanítási idő. Ugyanakkor nagy a kínálat a munkaerő-piacon, így ha tehetik, inkább hosszútávra alkalmaznak.

Az a pár diák, aki idén nyáron lehetőséget kapott, mindössze egy hónapot dolgozott. Ez még belefért a cégnek, de így volt ideális a diáknak is – Legalább is így tudják a munkaadók. Hozzá kell tenni ugyanis, hogy az Elan Trionál szezonmunkát végzőknek hétvégén is dolgozniuk kell – nem nehéz megsejteni, hogy ezt nem minden diák díjazza. De hát valamit valamiért.

Itthon_Ifjusag/diakmelo1908


A Quality Conf varrodában nagy a hőség, kattognak a gépek, de néhánynál diák végzi a munkát. Már 2007-től, minden nyáron négy diáklány dolgozik be, négyórás munkaidővel. Ők maguktól jöttek, még 15 évesen, szülői beleegyezéssel. Szabó Anna könyvelőnő szerint a lányok akár minden nap jönnének a kereset érdekében, de annyi teendő nem akad.

Miért is éri meg a varrodának? A legtöbb munka nyáron van, ilyenkor a varrónők a lányokra bízhatják járulékos munkáikat, mint a cérnázás vagy a ragasztás. Szabó megjegyezte, ilyenkor is kapnának más embert, de a lányokat már megszokták, ahogyan ők is a munka menetét, így megbízhatóak, ügyesek és gyorsak.

 

A mérleg két oldala

Ugorjunk az udvarhelyi diákmelók egyik legnépszerűbbikéhez. A Kalapos Kávézó sokak kedvenc kultúrkocsmájának számít, de több diák munkahelye is. Idén nyáron heti rendszerességgel érkeztek és érkeznek most is munka után érdeklődők. Legtöbbször olyan diákok, akik ott dolgozó barátaiktól, ismerőseiktől veszik a példát.

Miért bíznak ők ennyire a Kalaposban? Péter Attila cégvezető szerint a bizalom megalapozásához fontos a pozitív visszajelzés, amit a kávézó többek között azzal ért el, hogy minden évben támogatja a diákrendezvényeket. Hozzátette, a barátok sokszor együtt jönnek, és megegyezés alapján váltják egymást. A Kalaposba egyébként csak lányok jelentkeztek szezonmunkára, fiú még egy sem.

Itthon_Ifjusag/diakmelo1908

 

Olyan hely is akad városunkban, ahol nem dolgozik diák, sőt ritkán is keresik a szezonmunkát. Egyik kis nyomdában sok a munka ugyan, de mégsem annyi, hogy még egy diáknak is jusson belőle. Volt rá példa, hogy nagyon rövid időre beugrott a rokonságból valaki segíteni, de kevés dolga volt, nem lett volna értelme alkalmazni. A vezetőség elmondása szerint, ha alkalmaznak is valakit, akkor az olyan személy lesz, aki sok mindent el tud végezni, főállásban.

Diákmunka tehát éppenséggel akad, csak meg kell keresni. Sokszor a cégek a ludasak, leginkább azért, mert nem éri meg szezonmunkást alkalmazni. Ugyanakkor bőven akad olyan diák, aki csak kesereg és várja, hogy a munka keresse meg őt.

Láthattuk, közvetítők is akadnak, úgy itthoni, mint tengerentúli munkára – némi utánajárás szükséges, de legtöbbször megéri nekifogni. Nem árt a munkaügyi törvénnyel sem tisztában lenni: ez nemrégiben módosult, ha munkát keresnénk, mindenképp böngésszük át.

Akinek pedig idén nem jött össze, az ne csüggedjen: jövőre újult erővel és újult információkkal ismét lehet próbálkozni. Mert dolgozni nem szégyen.

A sorozat korábbi részei

Diák vagyok, meló kell – de honnan?
Vadásszunk diákmunkát Udvarhelyen



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."