Ébresztő, elkezdődött a szavazás!

Kellemes vasárnap reggelt kívánunk, a jelölteknek pedig szavazókedvet, esős időt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Bunta01

Leköszönt Bunta

Péntek délután beiktatják az új polgármestert, Bunta...
Gálfi Árpád és felesége mindenkivel kezett fogott fotó: Szabó Attila, Balogh Réka

Itt az új városvezetés - élő

Pénteken megalakul Székelyudvarhely új tanácsa,...
Jakab Áron Csaba

Folytatódik a boszorkányüldözés az RMDSZ-ben?

Az RMDSZ állítólag sokkot kapott, Jakab Áron Csaba...

Becsippantják a személyi számot
Becsippantják a személyi számot
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. június 05., 07:21
3 hozzászólás. 

Reggel hét órakor elkezdődtek a 2016-os helyhatósági választások, amelyek számos újdonsággal járnak az előző évekhez képest. Székelyudvarhelyen öt polgármesterjelölt közül választhatunk.

A polgármesterjelölteket tartalmazó szavazócédulán első helyen áll az RMDSZ jelöltje, Arros Orsolya-Blanka néven, közvetlenül mellette, második helyen Gálfi Árpád áll, az MPP-EMNP koalíció jelöltje, a harmadik a független jelöltként induló jelenlegi polgármester, Bunta Levente-Zoltán, negyedik Lukács László, szintén független jelölt és ötödik, közvetlenül Bunta alatt, Buta Levente.

De nemcsak polgármestert, hanem a helyi önkormányzat és a megyei önkormányzat tagjait is ma fogjuk eldönteni, esetükben a keretes részek a párt logója mellett a nevek listáját is tartalmazzák, amennyiben nem független jelöltről van szó.

szavazócédula, polgármesterjelöltek

A szavazás idén is titkos, így mindenkinek egyedül kell bemennie a fülkébe, és a szavazólap lefotózása is tilos. Érvényes szavazathoz szükséges, hogy a pártok vagy a független jelöltek nevét tartalmazó keretbe pecsételj. A keretre, vagy azon kívül nyomott pecsét érvénytelennek számít. Miután pecsét érte a lapodat, úgy tűrd össze, hogy a nyomtatott része belül legyen, és ne lehessen kiolvasni, kire is szavaztál.

Az idei év nagy újdonsága a csalásbiztosnak nevezett országos szintű informatikai rendszer bevezetése, mely alapjáraton internettel, a hálózat meghibásodása esetén azonban offline is működik. Minden szavazókörzetet táblagépekkel láttak el, amelyeken valós időben követni lehet, hogy ki szavazott, és ki nem, így elméletileg nem történhet meg, hogy valaki kétszer is szavazzon.

A táblagép szkennerrel is rendelkezik a személyi igazolvány beszkennelése után kidobja a gép, hogy szavaztál-e már és melyik körzetben teheted meg, amennyiben nem. Hogy megtudd, hol szavazhatsz, katt ide, írd be a személyi számod, a családneved és a biztonsági kódot, és máris kidobja a gép a szavazókörzeted számát térképpel együtt.

térkép

Este 9-ig szavazhatunk, és az informatikai rendszernek köszönhetően már néhány órán belül ismerhetjük a végleges eredményeket. Az uh.ro hamarosan percről percre jelentkezik az eseményekkel, most menjetek reggelizni, fogat mosni, vegyetek tiszta bugyit, és aztán maradjatok velünk.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2016-06-05 09:30:40
Majd egyszer eljön az idő, amikor alkalmas jelöltre is lehet szavazni
avatar
...anyád álruhában...
2016-06-05 12:46:54
re:
avatar
jutacs
Majd egyszer eljön az idő, amikor alkalmas jelöltre is lehet szavazni


...kérdés, hogy megérjük-e.
avatar
jutacs
2016-06-05 15:04:02
A remény hal meg utoljára, anyuka.
Hosszú várakozásra vagyok berendezkedve.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."