Itthon » Civilek

Ünnepi füsteregetés kiselőadással

Pipázva szép az élet, tartja a mondás – a tízéves udvarhelyi Polgári Pipaklub ünnepi rendezvényén ez is beigazolódott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Polgári Pipaklub
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 19., 12:35
0 hozzászólás. 

„Befordúltam a konyhára, / Rágyujtottam a pipára... / Azaz rágyujtottam volna, / Hogyha már nem égett volna." – Petőfi Sándor klasszikus sorait biztosan szívesen hallják azok, akik tudnak és szoktak is pipázni.

Tény, hogy nem mindenki tud és az is, hogy nemcsak Petőfi, hanem olyan kortársai és jó „ösmerősei", mint Arany János, Kossuth Lajos, Deák Ferenc vagy Széchenyi István szintén pipáztak a maguk idejében. Kimérten, szenvedélyesen és jókedvvel – úgy, ahogy azt a mai pipások is teszik.

Dohány, kiegészítők, borok és különböző méretű és alakú pipák – egy néhány óráig tartó kiállítással, valamint füsteregetéssel ünnepelte megalakulásának tízéves évfordulóját kedden délután a Székelyudvarhelyi Polgári Pipaklub a Küküllő Szálloda Budvár-termében.

Polgári Pipaklub

Orosz-Pál Levente, a klub elnöke rögtönzött kiselőadásában a pipaklub létrejöttéről és történetéről mesélt – nem véletlenül tartották a szállodában a mostani ünnepséget, hiszen tíz évvel ezelőtt rajta kívül Marosi György, Bíró Levente és Nyisztor János a szálloda kávézójában, egy keddi napon beszélték meg, hogy létrehoznak egy klubot.

Bemutatta azt a pipát is, amivel egy szekszárdi ismerőse „fertőzte" meg valamikor a kilencvenes évek végén – ez volt Orosz első pipája, de a több mint egy évtized alatt nemcsak ő, hanem a többi klubtag is irigylésre méltó gyűjteményt tudhat magáénak.

A kiállításon a pipaklub tagjai a versenyeken nyert oklevelek és kupák mellett nagyon sok mindent bemutattak az érdeklődőknek: többek között láthattunk és foghattunk valódi tajtékpipát, illetve a főleg Amerikában használt, kukoricacsutkából készült pipát. Az érdeklődőknek szakszerűen mutogatták el a pipa összeszerelését, megtömésé, a helyes meggyújtás és szívás módját, majd a tisztítási folyamatot.

Polgári Pipaklub

Többféle dohánykülönlegességet is megkóstolhattak a látogatók, akik a kiállításon megcsodálhattak néhány nagyon egyedi darabot is – például a pipaklub elnökének van egy olyan pipája, amiből egyetlen példány van az egész világon.

Kuriózumnak számító kiegészítőket is láthattunk, de a pipázással kapcsolatos nyomtatott kiadványokat (könyvek, szakfolyóiratok, cikkek) is lehetett lapozni, többek között az udvarhelyi Berecz Edgár által írt, A sportpipázók kiskátéja című kis füzetet is.

A különböző aromájú füstfelhők és a baráti beszélgetés mellé kellemesen társultak a felszolgált italok, a ma tizenkét aktív tagot számláló pipaklub „legénysége" vacsorával és természetesen közös pipázással fejezte be az évforduló méltó megünneplését.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."