Itthon » Civilek

Újabb öt éven át érjük el közvetlenül Európát

Sikeres pályázás után 2013 és 2017 között is folytatódik a székelyudvarhelyi Europe Direct központ tevékenysége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Sajtótájékoztató a Europe Direct Hargita megyei irodájánál Székelyudvarhelyen
Jakab Attila, Vass Orsolya és Somogyi Attila | Fotó: Europe Direct
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. február 04., 16:06
1 hozzászólás. 

Az Európai Bizottság pályázatán sikeresen szerepelt a székelyudvarhelyi Europe Direct központ, ami 2008 óta tagja az európai hálózatnak. A mostani pályázaton a Hargita Megyei Tanács pályázatíró csapatával versengett a székelyudvarhelyi iroda, ugyanis egy megyében csak egy Europe Direct iroda működhet - ez a jog a következő öt évben az itteni csapatot illeti meg.

Diákoknak, és nemcsak

A hálózat lényege, hogy minden tagállam területén, az EB támogatásával információszolgáltatás működjön, így az EU állampolgárai lakóhelyükhöz közel, saját anyanyelvükön tájékozódjanak az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben.

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum keretében működő, immáron Hargita megyei központ az informálás mellett szervezőként, illetve társszervezőként támogatja több rendezvény létrejöttét. Általánosságban elmondható, a központ fő célja, hogy a megye lakosságát tájékoztassa a különböző állampolgári jogokról, lehetőségekről és kötelezettségekről, főként olyan témákban, melyek a lakosság mindennapjait is érintik.

Diákok számára kiemelt témakör a különböző ösztöndíj-lehetőségek bemutatása, a fiataloknak fontos lehet az európai munkavállalás lehetőségeinek megismerése, de az EU-ban érvényes fogyasztói, vagy utazással kapcsolatos jogokról is kaphatunk információkat.

Somogyi Attila projektkoordinátortól és irodavezetőtől megtudtuk, az itteni Europe Direct központnak havonta mintegy 30 ügyfele van akik, az UFF jellegéből adódóan, főként az ifjúsággal kapcsolatos kérdésekkel keresik fel az irodát. A leggyakrabban felmerülő témák az önkéntesség, a külföldi tanulási lehetőségek, és az EU-ban történő munkavállalás feltételei.

Természetesen a diákokon kívül is vannak érdeklődők, így többször adtak már tanácsot EU-s pályázatok kapcsán, sőt, partnereket is kerestek már az irodán keresztül.

Választások előtt

2013-ban a központ kiemelt tevékenysége a jövőben esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatos informálás, a részvétel fontosságának hangsúlyozása. Ezen kívül a 2013-as polgárok európai évével kapcsolatosan is ismertető kampányt szerveznek.

Idén a székelyudvarhelyi Europe Direct központ részt vesz a jelenleg is zajló Közéleti Vándortábor képzéseinek, az áprilisi Karrierkovács Napok pályaválasztási felkészítőinek, a május 9-i Európa Nap, a szintén májusi XXI. Székelyudvarhelyi Diáknapok, a szeptember 26-i Nyelvek Európai Napja és az október-novemberi Heted7Suli szervezésében.

A rendezvényekkel, illetve az EU-val kapcsolatos kérdésekkel az érdeklődők hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között kereshetik fel a központot a Kossuth Lajos utca 20 szám alatt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum irodájában, vagy a 0266-213.371-es számot tárcsázhatják. Online a program hamarosan induló új honlapját, illetve az UFF honlapját, valamint a Europe Direct Facebook oldalát érdemes látogatni, emailben az edo@uff.ro címre lehet írni.


címkék: europe direct uff

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2013-02-06 13:24:58
A cikk címéről az a középiskolai élményem jut eszembe, amikor a táblánál, az akkori nagyeszű párttitkár kiszámolta nekünk, hogy 25 év múltán utolérjük a kapitalizmust.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."