Itthon » Civilek

Csatlakozz, hogy legyen egy Civil Napod

Tematikus, minden korosztálynak szóló programokkal rukkoltak elő a 3. Civil Nap szervezői. Önkéntesekből sosem elég.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

civil v-04
Harmadik alkalommal szervezik meg a Civil Napot.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. május 07., 14:14
0 hozzászólás. 

Rangot adni az önzetlen segítségnyújtásnak, népszerűsíteni az önkéntességet, az önkéntesek munkájának pénzben nem mérhető hasznát – ezzel a céllal fogtak össze harmadik alkalommal is az udvarhelyi civil szervezetek és szervezik meg a Civil Napot.

A május 9-re időzített akciókról megtudtunk többet közt azt, hogy változik az egynapos rendezvénysorozat központi helyszíne: a felújítás alatt levő Márton Áron tér helyett a Városháza téren állítják fel az információs sátrakat. Délelőtt 10 órára ide várják azokat az önkénteseket, akik már csatlakoztak a különféle programokhoz és azokat, akik szívesen részt vesznek a Civil Nap valamelyik akciójában.

Ugyanitt lehet kitölteni a jövedelmi adó 2 százalékának felajánlásáról szóló nyomtatványokat is. Aki még nem élt a lehetőséggel, az helyben intézkedhet: nem szükséges csak egy személyi igazolvány. A 2 százalékot bármelyik, számunkra szimpatikus civil szervezetnek fel lehet ajánlani – hangsúlyozta Nemes Melinda ügyvezető igazgató, a Civil Napot kezdeményező Dr. Verestóy Attila Alapítvány képviselője.

Egészségesen, tudatosan, felelősen

Egészséges életmód, tudatos vásárlás, felelős fogyasztás – ez a harmadik Civil Nap mottója és tematikája, amihez a nap programjai kapcsolódnak.

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért a Székelygyümölcs Egyesülettel közösen bonyolítja le helyi fogyasztói szokásokról szóló felmérést. Önkénteseikkel a Merkúr Áruház, a Városi Kórház környékén és a főtéren futhatunk össze. Készülnek egy termék feltérképezésére is – tudatták a képviselők, Kulcsár Orsolya és Tankó Ágnes.

A Civitas egy dániai ötletet is „udvarhelyiesít": a központban elhelyezett szemetes kukákat hatalmas lábnyomokkal jelölik meg, ezzel a gerillaakcióval jelezve: csak egy lépés a tiszta, élhető környezet.

Kitakarítja, fotókkal dokumentálja és hatalmas plakátokon közszemlére is teszi a Varga-patak medrének takarítását az Erdélyi Kárpát Egyesület – mondta el Gergely Kinga képviselő.

A környezetvédelem-témához kapcsolódik az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport három programja. A Garabonciásokkal közösen madáretetőket helyeznek el a városi parkban, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesülettel a Benedek Elek Tanítóképzőben és a Tamási Áron Gimnáziumban 9-11 osztályosoknak népszerűsítik az önkéntességet és oklevelekkel jutalmazzák a felelős fogyasztás foglalkozáson jeleskedő gimiseket – sorolta Sólyom Andrea, az Agora munkatársa.

Az UFF-fal közösen szervez délután 5 órától a Városi Parkban „hulladékból hasznos tárgyat" akciót a Gyulafehérvári Caritas Székelyudvarhelyi Régiója – újságolta Mateiu Katalin.

A Közösségi Kártyát népszerűsíti a SZKA, a Kinderstart Egyesület pedig a kicsikkel közösen ültet biopalántát, üzletbe mennek és helyi termékekből készítik el az aznapi ebédet is.

A Civil Nap alkalmával egy Udvarhelyi civilek füzetet is megjelentettek – kiadványt  május 9-én, kedden az iskolaigazgatóknak egy találkozón mutatják be, azzal a szándékkal, hogy az oktatási intézmények vezetőivel közösen találják meg azt a legjobb motivációt, amivel a fiatalok számára szimpatikussá tehetik az önkéntességet.

Írj egy zöld mesét

A Tradition Egyesület egy, az egészséges életmódra, táplálkozásra is serkentő, 1-4. osztályosoknak szóló meseíró pályázattal rukkolt elő

A Kertjeitekben nőnek-e még óriás retkek? című pályázatra csak kézzel írott, a zöldségek, gyümölcsök világába kalauzoló kis történeteket várnak, maximum egy A4-es oldal terjedelemben. A meséket május 27-ig lehet beküldeni a programfelelős Pécsi Kolumbán Imolának, akit a 0724-084305-ös telefonszámon lehet elérni.

A legjobb meseíró jutalma nem marad el, a Gyermeknapra időzített eredményhirdetésen át is veheti majd.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."