Itthon » Civilek

Húzd ki magad az UFF-al!

Szó szerint. Ülj egyenesen, ahogy kell. Hátiskola címmel egészségmegőrző programot indít az UFF.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Helyes testtartás
Helyes testtartás
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. november 05., 12:25
0 hozzászólás. 

Újabb egészség megőrző programot indít az UFF. A Hátiskola elnevezésű projekt az egészséges gerincről szól, azokról a mozdulatokról, berögződött mozgásokról melyek apró lépésekben haladva megbetegítenek bennünket.

Napjainkban a mozgásszervi betegségek egyre több diáknak, fiatalnak keserítik meg az életét. A mozgásszegény életmód általánossá válása következtében az iskolai évek alatt a tanulók többségének gerinc deformitásai alakulnak ki.

Egy diák naponta 10-12 órát ül átlagosan az iskolában, otthon a tanulás mellett, a számítógép és televízió mellett.

A gerinc a helytelen ülés és testtartás következtében az évek során súlyosan károsodik, noha a testrész nagyon sokáig nem jelzi, hogy probléma van. Sajnos különösebb érzékelés nélkül akár tíz-tizenöt éven keresztül végezhetőek a rossz mozdulatok, ekkora a károsodás már nagyon súlyossá válhat, gyakran visszafordíthatatlanná.

A figyelemfelkeltésre és a problémák megelőzésére az UFF, Kerekes Magdolna Noémi gyógytornásszal közösen előadásokat szervez a székelyudvarhelyi tanintézményekben, valamint olyan kiadványokat, szóróanyagokat készítenek, melyekkel a diákokat és tanáraikat szólítják meg.

Ebben az évben a szakember és az UFF közös munkájának eredményeképpen elkészült egy Mezítlábas Park is, melynek használata szintén az egészséges testtartást segíti, így a szervezők egymás kiegészítésének tartják a Hátiskola és Mezítlábas park projekteket.

„Úgy gondolom, hogy a megelőzésre, a figyelemfelkeltésre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, mikor az egészségről beszélünk. Erre nagyon jó módszernek bizonyult a nyáron kialakított Mezítlábas park, és most ez a projekt, a Hátiskola" – mondta a gyógytórnász.

A szervezők az iskolák kérésére bármelyik intézményben tartanak előadást, korosztálytól függetlenül, hiszen sosem lehet elég korán kezdeni az odafigyelést és sohasem késő felfigyelni a problémákra.

Eddig két iskola jelentkezett a programra, így jövő héten a Tamási Áron Gimnáziumban, majd a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában tartanak, összesen nyolc előadást.

Arra a kérdésünkre, hogy vállalnak-e más, iskolán kívüli csoportok jelentkezésére előadásokat, Vass Orsolya, az UFF elnöke elmondta, egyelőre iskolásoknak szól a program, de ha lesznek jelentkezők, akkor máshol is tartanak majd előadást.

Az UFF elnökétől azt is megtudtuk, hogy székelyudvarhelyi diákok állnak modellt a Hátiskola program plakátjainak elkészítéséhez.

Összesen 200 példány készül abból a tájékoztató anyagból, melyet a város minden iskolájába eljuttatnak. Jelenleg illusztráció-fotók készülnek a helyes és helytelen testtartásról.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."