Itthon » Civilek

Eredményes volt az első Ifjúságvédelmi Nap

Az önkormányzattal, ifjúsági szervezetekkel, és iskolaigazgatókkal is egyeztetett az FVM, közelebbről is megismerhették a mozgalom céljait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Első Ifjúságvédelmi Nap Székelyudvarhelyen, 2013-ban
Első Ifjúságvédelmi Nap Székelyudvarhelyen, 2013-ban | Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. november 21., 10:24
0 hozzászólás. 

Az ifjúságvédelem témáját egy egész napos rendezvényen taglalta a Fiatalkorúak Veszélyeztetettsége elleni Mozgalom: a november 7-én megrendezett első Ifjúságvédelmi Nap öt programot foglalt magába, és sikerrel szólította meg ezek célközönségét.

A mozgalom először az önkormányzat képviselőjével, Farkas György városmenedzserrel egyeztetett, akinek bemutatkoztak, majd egy tanácsi határozattervezetet nyújtottak át neki.

Ez a törvény által is előírt szabályok mellett kardoskodva vállal felelősséget ifjúságvédelmi kérdésekben, és intézkedéseket határoz meg ezek betartása érdekében, ugyanakkor a város egyik hivatalos napjává emeli az Ifjúságvédelmi Napot, és megtiltja a város tulajdonában levő épületekben a cigaretta és a szeszes italok forgalmazását és fogyasztását.

A városmenedzser pozitívan fogadta a kezdeményezést, az FVM várja a hivatalos választ a tervezetre.

A helyi ifjúsági szervezetekkel is találkoztak a mozgalom tagjai: mind az UFF, mind az UIET és a SZUDIT felismerték a felelősséget az ifjúságvédelmi kérdésekben, és egyetértettek abban, hogy közös programokkal hatékonyabban léphetnek fel a fiatalokat érintő problémák ellen.

Első Ifjúságvédelmi Nap Székelyudvarhelyen, 2013-ban

Az UFF több olyan programját is ismertette, amit az FVM céljaival megegyező eredmények érdekében szerveznek, míg az UIET jelezte, ernyőszervezetként működnek, így ők maguk kevés önálló programot szerveznek, és ez nem csak a kiskorúaknak szól, ezért a teljes cigaretta- és alkoholmentességet nem tudják felvállalni. A SzUDIT képviselői felhívták a figyelmet arra a veszélyre, hogy a cigaretta és alkohol teljes kizárása a rendezvényekről azzal a veszéllyel járna, hogy sok értékes, jó szervezőkészségű ember elfordulna ezektől a szervezetektől, ugyanakkor megegyeztek az FVM-el egy, a diákok körében közösen végzendő felmérés kivitelezéséről.

A középiskolák vezetőivel való egyeztetésen a Benedek Elek, a Tamási Áron és a Bányai János középiskolák vezetői vettek részt, valamint dr. Aáry Tamás Lajos, a magyarországi oktatási jogok biztosa is jelen volt.

Az iskolák vezetői több, az intézményeiket érintő problémára is felhívták a figyelmet: van, ahol az internetes megfélemlítések és gyalázkodások jelentenek gondot, máshol a fizikai agresszió. Az egyik iskolában diákok által látogatott dohányzóhely van, ami ellen a vezetőség nem tud, mit tenni, de az általános, hogy a törvényi tiltás ellenére több intézményben is létezik dohányzóhely a tanárok számára.

Felmerültek iskolák közti különbségek a diákok szociális helyzetét, és felkészültségét illetően, illetve a szakiskolák különösen nehéz helyzetéről is képet kaphattak a résztvevők. A problémák egy részére megoldási javaslatok születtek, az ombudsman több bevált példával is élt, illetve jövőbeli segítségét is felajánlotta.

Első Ifjúságvédelmi Nap Székelyudvarhelyen, 2013-ban

Az intézmények vezetői nagyon pozitívan álltak az FVM kezdeményezései elébe, akár a mozgalom tagjait is szívesen látják majd szülőértekezleteken, osztályfőnöki órákon.

Szintén az Ifjúságvédelmi Napon kapott díszoklevelet Boros Csaba, az FVM eddigi egyetlen partnerszervezetének, az Elan Trio Kft.-nek a vezetője. Az üzletlánc különböző üzletei sokat tettek a fiatalkorúak cigarettával és alkohollal történő kiszolgálásnak megelőzése érdekében.

A mozgalom tagjai újra felhívták a városban működő kereskedelmi egységek vezetőinek figyelmét, hogy vállaljanak felelősséget az ifjúság védelméért, és csatlakozzanak partnerprogramjukhoz.

A nap nyílt programmal zárult, ahol több tucat érdeklődő volt kíváncsi a mozgalom céljaira és tagjaira, valamint Pécsi Kolumbán Imola kóstolóval egybekötött „Amit eszel, azzá leszel" című előadására az egészséges táplálkozás témakörében.

Az FVM a sikeres Ifjúságvédelmi Nap után folytatja az év elején megkezdett felméréseit, tervei közt szerepel az egyházakkal való szoros együttműködés kiépítése, valamint várja sorai közé mindazokat, aki tenni szeretnének a célok eléréséért.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."