Itthon » Civilek

Felmérik az udvarhelyi diákokat

Szociológiai felmérést indít az FVM, amit a tanfelügyelőség is támogat. Folytatják az ellenőrzéseket, még ha ez nem mindenkinek tetszik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Diákok Székelyudvarhelyen
Illusztráció: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. január 13., 16:43
0 hozzászólás. 

Még tavaly novemberben, az első ifjúságvédelmi nap alkalmával született meg egy olyan felmérés, melyet a diákok körében végeznek el. Ezt a SzUDIT, vagyis a Székelyudvarhelyi Diáktanács is felkarolta.

A megegyezést sikerült konkretizálni, így összeállt egy kérdőív, ami a szociológiai felmérés alapját képezi. Ennek lényege, hogy székelyudvarhelyi középiskolás diákoktól megtudják, mivel töltik szabadidejüket, fogyasztanak-e alkoholt, cigarettát vagy kábítószert, ha igen, akkor milyen okból.

A Fiatalkorúak Veszélyeztetettsége elleni Mozgalom célja, hogy egy átfogó képet alkossanak a székelyudvarhelyi sebezhető korosztályról, az életviteli szokásokat megismerjék. A diákok számára összeállított kérdőívet egyébként szociológus is elemezte, az ő javaslatai alapján is módosítottak a kérdéseken.

Nem csak a szakember, hanem a tanfelügyelőség is egyetért a felmérés szükségességével, így támogatják is azt: a főtanfelügyelő felkérést juttatott el a város minden iskolájába, hogy legyenek partnerei az akciónak, lehetőség szerint minden diákot kérjenek fel a kérdőív kitöltésére.

A diákoknak nem kell személyes adatokat megadniuk, csupán azt, hogy melyik iskola melyik évfolyamán tanulnak. Az FVM több, mint kétezer példányban készítette el a kérdőívet, amelyeket a város iskoláinak kétharmadába már el is juttatott.

Nem minden együttműködés zökkenőmentes

A mozgalom időközben folytatta az üzletekben megkezdett ellenőrzéseit, terveik közt szerepel, hogy ismét a fogyasztóvédelmi hivatal munkatársaival közösen látogassanak meg több kereskedelmi egységet is, ugyanis tavalyi együttműködésük eredményes volt.

Ennek érdekében írásban keresték meg a Megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatóság vezetőségét, de erre hatvan napon belül sem kaptak hivatalos választ. Szóbeli megkeresésükre a hivatal egyik vezetője annyit mondott, „Engem ilyen hülyeséggel többet ne zavarjanak!".

A mozgalom tagjai nem hivatalos úton megtudták, a fogyasztóvédelem munkatársai is sikeresnek értékelték együttműködésüket, továbbra is szeretnének együtt dolgozni, ám a hivatal brassói regionális központjából figyelmeztették őket, hogy az ő tudomásuk nélkül többet ne vegyenek részt ilyen jellegű akciókban.

Annak érdekében, hogy a fogyasztóvédelemmel közös ellenőrzéseket folytatni tudják, az FVM tagjai írásban keresték meg a brassói központot, ahol jelenleg is folynak az egyeztetések az ügyben.

A mozgalom szintén választ vár egy másik novemberi kezdeményezésre: ekkor egy tanácsi határozattervezetet adtak át a polgármesteri hivatal képviselőinek, ami a törvény által is előírt szabályok mellett kardoskodva vállalna felelősséget ifjúságvédelmi kérdésekben és intézkedéseket határoz meg ezek betartása érdekében, ugyanakkor a város egyik hivatalos napjává emelné az Ifjúságvédelmi Napot, és megtiltaná a város tulajdonában levő épületekben a cigaretta és a szeszes italok forgalmazását és fogyasztását.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."