Itthon » Civilek

Tündérkertek nyílnak Székelyföldön

Tündérkertekbe mentik a helyi gyümölcsfajtákat a Civitas és az Élő Szövet Alapítvány munkatársai. Te is segíthetsz!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Tündérkert
Oltják a gyümölcsfákat
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. március 06., 14:39
0 hozzászólás. 

Első lépésben Székelyföldön, azaz Maros, Kovászna és Hargita megyékben alakítják ki a kerteket, együttműködve olyan szervezetekkel és személyekkel, akik elkötelezetten vállalják a hagyományos gyümölcsfajták megmentését.

„Korábban elindultunk oltóanyagot gyűjteni és eddig rengeteget beszereztünk. Sokan bekapcsolódtak, így folyamatosan kapunk helyi oltóágakat, például Siménfalváról hoztak egy venyige szilvát, amiről eddig nem is tudtunk" – fogalmazott Pakot Mónika, a Civitas Alapítvány projektfelelőse.

A Tündérkertek kialakításával a hagyományos gyümölcsfajtákat kívánják megmenteni, olyan kísérleti központok létrehozásával, amelyek élő génbankként működnek, illetve bemutató- és oktatóközpontokként szolgálnak az egyes térségekben.

Az elsőt Csíkszentsimonban tervezik

Az Élő Szövet Alapítvány idén januárban csatlakozott Böjte Csaba felhívásához, miszerint Erdélyben, Székelyföldön minél több gyümölcsfát kellene ültetni.

„Úgy gondoltuk, hogy példaértékű tevékenységet indítunk útjára, és a szentsimoni gyerekotthon közel 7 hektáros területére szervezünk felhívást gyümölcsfa csemete és cserje adománygyűjtésre, facsemete ültetésre idén tavaszra.

Időközben a Civitas munkatársai is jelezték, hogy a Magyarországon nagy sikernek örvendő Tündérkert projektet szeretnék útjára indítani Székelyföldön. Így közös erővel kezdtünk gondolkodni Székelyföld őshonos gyümölcsöseinek telepítéséről, "génbank" létrehozásáról – jegyzik meg a szervezők.

Udvarhelyen is rügyeznek majd

A tervezett további négy helyszín: Erdővidék - Kisbacon, Udvarhelyszék - Farcád és Lókod, Nyárádmente - Márkod.

„Kalákát fogunk szervezni az udvarhelyszéki kertek idézőjeles megnyitásakor, de az időpontot előre nem tudjuk, sok függ az időjárástól" – jelentette ki Pakot Mónika.

Kétféleképpen oltják majd a vesszőket. Vannak olyan oltóanyagok, amelyeket Magyarországra küldenek a projekt kitalálójához, Kovács Gyulához, ő beoltja, és visszaküldi az ágakat. A másik módja a kaláka, amikor oltásban jártas civileket hívnak meg, és a vad alanyokat (magról nevelt oltóanyag) nemesítik.

Te is élvezheted a Tündérkerteket

A régi gyümölcsfajták gyakran háztáji kertekben, elhagyatva találhatók. Aki tud a saját környezetében hagyományos gyümölcsfákat, amelyek kihalófélben vannak, segítsen megtalálni ezeket – hívják fel a figyelmet az alapítvány munkatársai.

A fákról oltóvesszőket gyűjtenek, és a tulajdonosnak egy beoltott csemetét adnak köszönetképpen.

A gyümölcsfa oltóanyag mellett helyi jellegzetes gyümölcsfacserjéket, egres-, ribizli-, málna-, szeder-, homoktövis-, hecsedli- és mogyorócsemetéket várnak.

Az oltóvesszőket március közepéig gyűjtik, sőt, aki tud, maga is gyűjthet oltóvesszőt, és elviheti az alapítvány székhelyére (Székelyudvarhely, Solymossy utca, 29. szám), naponta 9 és 17 óra között.

Ha valaki saját tündérkertet szeretne létrehozni és kapcsolatot akar kiépíteni hasonló érdekeltségű személyekkel, bekapcsolódhat a Tündérkertek helyszínén tartott gyakorlati képzésekbe is.

A képzések témájáról, helyszínéről és további információkról egy rövid motivációs levéllel lehet érdeklődni, amelyet személyesen, postán vagy elektronikus úton lehet eljuttatni a Civitas Alapítványhoz legkésőbb március 17-ig.


Tündérkertek


A Magyarországon már népszerű Tündérkert-programot Udvarhelyszéken a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány honosította meg. A Tündérkertek pénzügyi alapját 2013-ban az V. Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon teremtették meg, amikor tombolaként szolgáló belépőket árusítottak. Ezt követően sikerült a Magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium támogatását is megnyerni, így 2014-ben öt Tündérkert létrehozását vállalják fel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."