Itthon » Civilek

Csapj a lovak közé szombaton!

Csütörtökön nagyokat gurítottak a Patkóban, szombaton családi napra hívnak szekérrel, lekváros kenyérrel. Az anyós nem esik vissza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Családi Nap
Családi nap a Csicser Tangazdaságban | fotók: Csedő és Szász Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. május 23., 14:50
0 hozzászólás. 

Már a koradélelőtti órákban harsány színekbe öltözött a Patkó, plakátok és életvidám civilek népesítették be a teret. A program szerinta polgármester is kint volt, illett is neki, mivel az önkormányzat támogatta az eseményt, de már nem csíptük el a köszöntő beszédét. Pedig idézhettük volna.

embernemergelodj2

Ezt látják a médiában a Mező diákjai

A fősátornál a 2 százalékos űrlapok kitöltésénél segédkeztek, de nem volt nagy a sor előtte. Hátrébb a város legismertebb civil szervezetei képviseltették magukat, néhányan csak saját készítésű plakáttal, mások személyesen is. Jelen volt az SZKA, a Civitas, a hajléktalanszállót működtető Albert Schweitzer Alapítvány, az Uff, az UIET és még sok plakát, délig mintegy 30 alapítvány és egyesület képviseltette magát valamilyen formában.

„Nincs kőbe vésett program, bármely civil szervezet részt vehet az eseményen. Az a lényeg, hogy megmutassuk magunkat a városnak" – mondta Nemes Melinda, szervező, a dr. Verestóy Attila Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Civil Napok

A civilek elvetették a kockát

A leglátványosabb attrakció az nagyméretű Ember, ne mérgelődj! társasjáték volt. Az elképzelések szerint a kórház gyerekosztályán készülő meseszoba berendezésére gyűjtöttek volna támogatást úgy, hogy a résztvevő csapatokra a nézők fogadhattak volna.

embernemergelodj5

A kórház önkéntesei a beteg gyerekek meseszobájára gyűjtenek

De nem tették, így tét nélkül játszottak a civilek egy iskolai osztállyal. Megtudtuk, mi történik, ha feldobod az anyóst és nem esik vissza – szerencséd van, a játékot ugyanis találós kérdésekkel, viccekkel dobták fel.

Szabad a gazda

A Civil Napoknak itt még nincs vége, szombaton folytatódik a kaland. Tíz órától a Csicser Tangazdaságban tartanak családi napot. Kézműves foglalkozásokat tartanak: ostorfonást, nemezelést, gyöngyfűzést, bútorfestést, csuhéfonást tanítanak, és rajzolni, színezni is lehet. A Tej útja program itt is bemutatkozik, lekváros kenyér mellé szolgálják fel a habos tejet. Megtanulhatunk házi kenyeret sütni, sajtot készíteni, de mászhatunk hegyet a tűzfalon, s túrázhatunk a szurdokban. A Csipkedd magad! programot a fürge lábúaknak ajánlják.

Miután átestek a Caritas szabadtéri korai nevelő programján, a gyerekek biztosan megkönnyebbülten pattannak fel a szekérre. Az ostorcsattogtatás mesterségét a barantások mutatják be, de az állatokat csapni nem, csak simogatni szabad, esetleg néhányat meglovagolni. A családi vetélkedőkön kötélhúzás, krumplihámozás, zsákban ugrálás és Adj, király katonát versenyszámokban mérheti össze erejét, ügyességét a família minden tagja. Aki megunta a tömbházat, költözzön jurtába, s aztán egye meg, amit főzött!

Egész nap sütik a kemencében a lepényt, főzik a bográcsgulyást, Homoródról hozzák a vizet, szóval ez nem egy mini sörfesztivál, hanem igazi piknik lesz – biztatnak a szervezők. A Csicser Tangazdaság a Strand és a Jégpálya egy kilométeres körzetében, a mezőgazdasági líceum volt farmján működik. Jó kaland lesz megkeresni!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."