Itthon » Civilek

Vége a legendának: itt tényleg jobb, mint Csíkban

Több évtizedes városi legenda végére tett pontot a Karalábé Lovagrend: megvan a sírkő, itt a bizonyíték a hírhedt felirat létezésére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

Itt is jobb, mint Csíkban
Évtizedeket kellett rá várni, de most megvan!
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 16., 14:23
1 hozzászólás. 

„Végre megtaláltuk!" – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját Csedő Attila, a Karalábé Lovagrend legfőbb karalábéja és alapítója, aki elmondta, a lovagrend archeológiai szakosztálya éjjeli őrjáraton bukkant rá arra a sírkőre, melynek létezését évtizedek óta gyanítják.

Szabó Károly, a lovagrend egyik tagja elmondta, történészekkel is egyeztettek az ügyben, többek között Hermann Gusztáv Mihálynak is tudomása van róla, hogy bizonyos történelemkönyvekben említik a sírkövet, de van, aki már látni is vélte azt 25 évvel ezelőtt.

Közszemlére, ne múzeumba

A városi legendaként kezelt „Itt is jobb, mint Csíkban" sírkőfelirat pontos helyét mindenki máshol tudta: a lovagrend tagjai a református temető közelében találták meg. „Egy házat újítanak fel a közelben, ott találtuk" – magyarázta Csedő.

Itt is jobb, mint Csíkban

A lovagrend tagjai szerint hihetetlen értékű műemlékről van szó, és attól féltek, ha valaki más kezébe jut, az is felismeri ezt, és egy múzeumba zárva őrzik majd a követ. Ezt megelőzendő a városi parkban állították ki a feltehetően homokkőből készült síremléket, amin az elhunyt neve is látszik részben - a karalábék neki is köszönik, hogy eljöhetett a mai nap.

Szabó Károly szerint semmilyen engedélyük nem volt a kő felállítására, egyfajta kalóz akció ez, de bíznak a park működtetőjének humorérzékében. Jakab Áron Csaba úgy véli, a követ mindenkinek látnia kell, ezért tették közszemlére.

Terveik vannak vele

A síremlék másik felén egyébként a következő felirat olvasható: „Ki kövem mellett emlékképet készítel, mindörökké boldog leszel". Többek között ehhez a felirathoz is kapcsolódnak a sírkövet érintő további tervek, ezekről a Karalábé Lovagrend tagjai szerdára ígértek további tájékoztatást.

Itt is jobb, mint Csíkban

A Karalábé Lovagrend 2012-ben alakult szervezet, ami eddig főleg gasztronómiai események szervezésével foglalkozott. A lovagrendhez kötődik a Felszabadulás-napi Vinetasütés, az első Nemzetközi „Béhozós" Zakuszka Verseny, az első Orosz Est, illetve a Semmittevés Világnapjának megszervezése is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2014-06-16 15:37:37
Csak az ne legyen, hogy vicces kedvu, diszkoban nagyon megerosodott fiatalok a kovet radontsek a mogotte lathato facsemetere.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."