Itthon » Civilek

Kézművesek kalákáznak Kénosban

Az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesülete július 14- 20 között másodjára szervezi meg Kénosban a Kénosi Kézműves Kaláka alkotótábort.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

KenosiKezmuvesKalaka
Fafaragást is oktatnak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. július 08., 09:36
0 hozzászólás. 

Az alkotótábor ideje alatt a résztvevő körülbelül 20 gyermek nem csak megismerkedhet a különböző népi mesterségekkel, de azok minden csínját-bínját is elleshetik a szépteremtésben jeleskedő, szakavatott oktatóktól.

A tábor célja a népművészet iránt érdeklődő fiatalokat a hagyományápolás szellemében nevelni, felkelteni érdeklődésüket hagyományaink, népművészetünk iránt, megismertetni népi mesterségekkel, mint fafaragás, bútorfestés, népi hímzés, viseletkészítés, csomózás- ostorfonás, csuhéfonás, gyöngyfűzés, nemezelés.

A tábor felnőtt résztvevői az egyesület tagjai, valamely szakág népművészet mesterei. Ők nyújtanak segítséget a résztvevőknek egy-egy mesterség elsajátításában.

A mindennapi alkotómunka 9-13 és 15-19 óra között szakirányítók vezetésével zajlik. Esténként közös programokat szerveznek, mint népi gyermekjátékok, népdal-néptánctanulás, tábortűz.

Az alkotómunkát néprajzosok, múzeológusok segítik, akik előadást, szakmai tanácsadást is tartanak. A tábor idején lehetőség nyílik arra, hogy gyerekek lovagoljanak, farmot, méhészetet látogassanak, elleshetik a sajtkészítés fortélyait.

A tábor végén kiállítást rendeznek be a táborban készült munkákból, ahová meghívják a helyi közönséget, a résztvevő gyerekek szüleit, a rendezvény támogatóit.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."