Itthon » Civilek

Fehér épületben színesebb tanórák

Iskolafejlesztés, taneszközök előállítása, ingyen bentlakás, anyagi elismerés, ezek mind a Tehetség és Szorgalom Alapítvány tevékenységébe tartoznak, de kik ők?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

szorgalom kikep-1
Azóta fehérre van az iskola festve fotó: Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. június 30., 10:08
0 hozzászólás. 

A Tehetség és Szorgalom Alapítványról nem sokat hallottunk eddig. A kis kampányversike, amellyel bemutatkoznak, nem sokat segít a civil szervezet beazonosításában. Mint rövid nyomozás után kiderült, azért nem, mert a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium alapítványáról van szó, és ha szóba kerül a tevékenységük, inkább a kollégium megvalósításaként számolnak be róla.

Az alapítványt 2000-ben jegyezték be a tanárok kezdeményezésére, hogy

pályázati pénzekből jutalmazzák a tehetséges és szorgalmas diákokat.

Az iskola 2002-es teljes anyagi függetlenedését követően a Tehetség és Szorgalom Alapítvány szélesebb körű tevékenységet folytat az ingatlanfejlesztéstől a diákok támogatásáig.

A civil szervezet pályázatai segítségével újították fel az új- és ókollégiumot, és nem kicserélték, hangsúlyozza az igazgató, hanem restaurálták a régi ablakokat. Amióta 2002. októberében megtörtént az intézmény teljes függetlenedése a Benedek Elek Tanítóképzőtől, azóta

folyamatosan újítják fel a lehangoló állapotban visszakapott épületet.

„Élvezet látni a fejlődést", mondja Tőkés Zsolt igazgató. Hozzáteszi, az iskola ezen az alapítványon keresztül támogatja a szórványból érkező diákokat is. Azok a gyerekek, akik Backamadarasról, a kollégium névadójának szülőfalujából, vagy az iskolaalapító Bethlen János tiszteletére Bethlenből jönnek hozzájuk tanulni, ingyenesen vehetik igénybe a szintén felújított bentlakást.

– Ezt nem szoktuk reklámozni, most téma volt ugye a gyöngyhalászat kérdése a szórványból érkezők támogatása kapcsán, kellemes meglepetésként szokta érni azokat a tanulókat, akik úgy döntenek, hogy nálunk tanulnak tovább – tudatja az igazgató.

Ha már az ember és a lelkesedés nem elég

Leginkább pénzre van szükségük, a projektek megvalósításához mind a lelkesedés, mind az emberi erőforrás megvan – mondja Tőkés. Az SzKA-tól igényelt pénzt laptop, hangfal és színes lézernyomtató vásárlására használnák fel. Ezekre azért van szükségük, mert a tankönyvellátás gyenge, a gyermekek lestrapált, használt könyveket kapnak, ha kapnak egyáltalán. Nagyon sok oktatási segédanyag elérhető, készíthető, ezeket szeretnék a megpályázott összegek által a gyermekeknek biztosítani, ha már az állam nem gondoskodik róluk.

Nyugdíj helyett tanügy

Megkérdeztük, kire szavaznának a versenytársak közül, ha nem vennének részt a pályázaton. Az igazgató azt mondja, nem tudja, kik indultak még a vásárlók kegyeiért, majd megjegyzi, hogy mindenkinek szüksége van a támogatásra. Jó lenne, ha nem kellene ilyen pályázatokon indulniuk, és a képviselők nyugdíjemelésére fordított összegből az oktatást támogatná a kormány. Ha az oktatásnak megszavazott százalékot megadná a kormány, biztos vagyok benne, hogy a tankönyvekre, oktatási segédeszközökre is jutna pénz – mondja Tőkés Zsolt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."