Itthon » Civilek

Príma Gála 2016: először díjaztak post mortem

Egyperces néma csenddel adóztak a 2015-ös Príma Polgár, Botár Gábor emlékének az idei díjátadón. A tizedik gálára meglepetés is készült.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

primagala2
Fotók: Csizmadia Attila
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. március 10., 00:21
0 hozzászólás. 

Ötvenhárom fősre bővült Udvarhely legprímább polgárainak köre szerdán délután, a volt Stúdió mozi termében megtartott díjátadón. A Príma Rádió által immár tizedik alkalommal kiosztott elismeréseket a hallgatók szavazatai, illetve a kuratórium döntése alapján ítélték oda.

Az újítások éve

Az idei díjátadó több szempontból is mérföldkőnek számított: idén ünnepelték a rádió tulajdonosa, László János által megalapított díj tízedik évfordulóját, és idén osztották ki az ötvenedik díjat is.

Az előző két évhez hasonlóan idén is hat köztiszteletben álló udvarhelyit vagy innen elszármazottat tüntettek ki. A gála népes közönsége szerint minden díjazott rászolgált az elismerésre.

Néma csenddel tisztelegtek

A legprímább polgár díjat rendhagyó módon post mortem osztották ki. Valószínűleg mindenki egyetértett abban, hogy a februárban tragikus hirtelenséggel elhunyt Botár Gábor, a Bethlen-negyedi Kis Szent Teréz Egyházközség plébánosának közösségépítő munkája megérdemli a kitüntetést.

Méltatását lelkésztársa, a korábban díjazott László Attila plébános, a szombatfalvi Szent György Egyházközség lelkésze olvasta fel. Az utolsó mondatoknál el-elcsuklott a hangja, szavait gyászos csend kísérte.

A Kis Szent Teréz plébánia közössége nevében Tamás Barna ifjúsági lelkész vette át a díjat, és több mondatot idézett a köztiszteletben álló plébános búcsúleveléből. Egyúttal áldást kért a plébániára, hogy a közösség következő papja folytatni tudja Botár Gábor áldozatos munkáját. Taps helyett a jelenlévők egyperces csenddel tisztelegtek.

Szaktekintélyeket ismertek el

A legprímább orvosnak ezúttal dr. Szabó Sándor szülész-nőgyógyász főorvost választották, aki eddigi pályafutása alatt volt már az udvarhelyi kórház főigazgatója, és jelenleg osztályvezetőként dolgozik. Nagyban hozzájárult osztálya fejlődéséhez, és több mint tízezer gyereket segített világra.

A legprímább pedagógus Szakács-Paál István, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola igazgatója lett. A matematikatanár beszédében kifejtette, a szakoktatás jelenleg a tanügy mostohagyermeke, de reméli, a következő évtizedekben felértékelődik majd a gyakorlati képzés értéke.

A legprímább művész díját Fazakas Szabolcs operatőr, a Székelyföldi Legendárium ötletgazdája kapta. Az első székelyföldi rajzfilmstúdió vezetője elmondta, az elismerés a csapatot illeti, amiért kitartottak az álmuk megvalósításáért. Hozzátette, még sok a munka, és a díjra előlegként tekint.

A legprímább sportolónak a több mint ötven éve a sportért élő Lőrincz Gézát, a városi sportcsarnok korábbi igazgatóját választották meg. A díjazott testnevelő tanár és labdarúgóedző is volt, és nyugdíjazása után sem szakadt el a sporttól: jelenleg is dolgozik a Rákóczi Centerben.

Harmadik alkalommal osztottak ki Udvarhelyért Príma díjat, ami ezúttal a parajdi származású, ám Budapesten élő Lukács Csaba újságírót illette meg. A riporter folyamatosan járja a világot, többek közt Észak-Koreát, és tavaly élve hazahozta Bolíviából az ott fogva tartott Tóásó Elődöt. Nem lehetett jelen a gálán, de elküldte hangüzenetét, amiben elhangzott: mindig Udvarhely marad számára a világ közepe.

A jubileumra a szervezők meglepetéssel készültek: igényes kiadványba foglalták az összes eddigi díjazott életrajzát. A keménykötésű gyűjteményből, amelyet portálunk két munkatársa, Bálint Kinga Katalin és Katona Zoltán szerkesztett, minden díjazott kapott.

Az est Vidovenyecz Edina színművésznő produkciójával, a Kékiringó tánccsoport műsorával, illetve oldott hangulatú állófogadással zárult.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."