Kultúra » Multimédia

A Kung Fu Panda 2 animátora segíti a Legendáriumot

Általában öt éven keresztül, ötszáz emberrel dolgoznak egy hollywoodi rajzfilmen, de Ken Fountain jobban szereti a kisebb stúdiókat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Ken Fountain-9
Ken Fountain oktat, fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. október 05., 12:37
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyre látogatott az amerikai rajzfilmek „nagykövete", Ken Fountain. Az animátor és oktató olyan hollywoodi animációs filmek elkészítésénél működött közre, mint az Így neveld a sárkányodat, a Shrek 4, a Kung Fu Panda 2, vagy éppen a Megamind.

Amerikában is piacképes lehet a székely rajzfilm

Fazakas Szabolcs, a Legendárium atyja Facebookon vette fel vele a kapcsolatot, oktatókat keresett és a Dreamworks-ös múltja miatt talált rá Fountainra, aki megnézve az eddig elkészített három epizódot, szívesen vállalta, hogy ellátogat Székelyudvarhelyre és segíti a legendáriumos csapat munkáját.

Az egyik legnagyobb akadálya a vizuálisan jó kivitelezésű rajzfilm elkészítésének, hogy se közel, se távol nincs az egyetemeken erre vonatkozó gyakorlati oktatás. A nagy rajzfilmstúdiók saját maguk trénelik az alkalmazottaikat.

Ken elmondása szerint az Egyesült Államokban is körülbelül öt éve indult el az animáció oktatása – úgy gondolja, hogy ha a végeredmény jó lesz, a Legendárium rajzfilmsorozat koncepciója miatt Amerikában is teljesen piacképes lehet.

Ken Fountain-1

„Úgy volt, hogy szeptemberben elkezdjük a következő rajzfilmet készíteni, de nem engedtem, inkább nyújtottam a tanulási periódust. A csapatban mindenki szakirányú egyetemet végzett, de általában annyi volt ott az animáció oktatása, hogy elmondták, mi az az animáció" – magyarázta Fazakas, miért csúsztattak az előre kitűzött időponton. Érdekességként elmondta, hogy olyan is akad a csapatban, aki teljesen manuálisan, két dimenzióban animál, rajzpadot használva.

Fountain a hét folyamán minden nap oktatja a Legendárium stábját, délelőtt elméleti, délután gyakorlati tanítás folyik a stúdióban. Kedden éppen egy pantomim-bábu testrészeinek mozgatását gyakorolták a stáb tagjai. Az amerikai animátor elárulta nekünk, hogy szerinte nagyon jó munkát végzett a csapat az eddig elkészült három Legendárium-rajzfilmen.

Ken Fountain-4

„Remélem, hogy tudok nekik segíteni az animációkat még élőbbé, szórakoztatóbbá, hihetőbbé tenni. Örülök a ténynek, hogy segíthetek picit még jobbá válni nekik az animálásban, amit egyébként sem túl sokan csinálnak" – mesélte, miért is érkezett Székelyföldre. Hozzátette, hogy lát potenciált a csapatban.

Ötszázan dolgoznak egy rajzfilmen

Fountain még soha nem járt vidékünkön, nagyon tetszik neki a környezet, lenyűgözik a hegyek. Egyébként is nagyon szereti az európai városokat, hiszen szerinte az Egyesült Államokban minden túl új és unalmas.

Ken Fountain-2

A kinti és az itteni különbségekről is mesélt. Elmagyarázta, hogy amikor a Dreamworks-nél dolgozott, a cégnek körülbelül 2500 alkalmazottja volt, és ebből megközelítőleg ötszázan dolgoznak egy rajzfilmen, mindenki apró dolgokra specializálódik. Szerinte éppen az a szép a kisebb stúdiókban, hogy az embereknek többet kell tanulniuk, hiszen több részletre kell rátenniük a kezüket.

Egy nagy hollywoodi rajzfilm elkészítésének ideje három és öt év között van, ennyi idő alatt érnek el az ötlettől akésztermékig. Ez attól is függ, mennyire bonyolult az éppen készülő animációs film. Példaként az Így neveld a sárkányodat című rajzfilmet hozta fel, amely elkészítéséhez meg kellett vizsgálniuk, és kidolgozniuk a sárkányokat, a repülési technikáikat, a tüzet, a füstöt,így rengeteg apró részletre kellett figyelniük.

Ken Fountain-7

Ráadásul éppen ezt az animációs filmet már egy elég előrehaladott folyamat után nézte meg Jeffrey Katzenberg, a Dreamworks vezérigazgatója, akinek nem tetszett, amit látott, és majdnem teljesen elölről kellett kezdeniük a munkafolyamatot. Így ennek elkészítése majdnem hat évet vett igénybe.

Fesztiválra is beválogatták a Legendáriumot

Fazakas szerint máris jól látható a fejlődés a kezdetek óta, a mostani tananyaghoz még idő kell a stáb tagjainak is, mert nagy adagban kapják a tudnivalókat. Azt is elárulta, hogy egy kicsit a gyorstalpaló hét után kiengedhetnek a srácot, hiszen rajzfilmjüket beválogatták az anim'est nevű nemzetközi animációs filmek fesztiváljára, amit Bukarestben rendeznek.

Ken Fountain-6

Ide a csapat nyolc tagja is ellátogat majd, hogy képviselje a Legendáriumot. Hogy díjjal jönnek-e haza, ezt még Fazakas nem tudja, de szerinte nagy dolog, hogy beválogatták a versenybe, mert ez azt jelenti, hogy bekerülnek a szakmai körforgásba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."