Itthon » Civilek

Nincs ki a stratégia két kereke

A Szekler Teker vezetőjével beszélgettünk arról, hogy biciklis ügyekben néha nem tudja a jobb kéz, hogy mit akar a bal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

bicikliutak2
Külön sávokat terveznek a kerékpárosoknak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. május 12., 14:28
0 hozzászólás. 

A legutóbbi tanácsülésen előterjesztett városfejlesztési stratégiát nem fogadta el az önkormányzati testület, hanem közvitára bocsátotta – a Szekler Teker Egyesület Facebook-oldalán több bejegyzés is megjelent arról, hogy ellentmondás van a stratégia és a korábban kidolgozott városi mobilitási terv között, ezért ültünk le beszélgetni Simon Szilárddal, a Szekler Teker vezetőjével.

Szilárd az egyik fő problémát abban látja, hogy a polgármesteri hivatal elképzelései szerint a stratégiában az szerepel, hogy kerékpárutat létesítenének a Nagy-Küküllő partjának városi szakaszán – ez látszólag jó terv is lehet, viszont a mindennapi forgalomban ez nem lenne használható. Mint mondja, ha például a Bethlen-lakótelepről le akar valaki kerékpározni a központba, akkor az elképzelés szerint lemenne a partra, majd valahol a központban kijönne a folyó mellől – ezt a tervet néhány évvel ezelőtt már bedobták a köztudatba, akkor le is teszteltük.

Véleményem szerint ezzel tulajdonképpen meghosszabbítja az útját a biciklis, és úgyis az lesz, hogy ott megy, ahol az autók, a rövidebb úton – mondja Szilárd. Szabadidős dolognak mindenképpen jó lenne, de a célközlekedést nem szolgálná. Az egyeztető fórumokon, ahol a Város Mobiltási Tervről beszélgettek, a Szekler Teker tagjai is részt vettek, a tagok több módosítást is elértek – vita volt, de a kerékpárosok módosító javaslatai bekerültek a mobilitási tervbe.

Mindenki parkoljon a központban

A Városfejlesztési Stratégia azonban több helyen pontatlan és hibás Simon Szilárd szerint. Például a stratégia még több parkolóhelyet javasol a városközpontba, ami ellentmond a mobilitási tervnek, mert abban az van, hogy minél kisebb kellene legyen a forgalom a központban – több parkolóhellyel pedig nagyobb autóforgalmat hívunk a központba. „Elcsúszik a jóakarat" – jegyezte meg Szilárd.

A stratégia a mobilitási tervet csak megemlíti, illetve kizárólagos tömegközlekedési sávokat javasol – ezek olyanok, mint a nagyvárosokban, ahol hely is van ezek számára. Székelyudvarhelyen sajnos nincsenek széles utcák vagy csak nagyon kevés számít annak, így nem megoldható az, hogy a gépkocsik, autóbuszok és biciklik is külön sávot kapjanak.

Kölcsön bicikli visszajár

Évek óta szó van a biciklikölcsönzésről is – Simon szerint ez nem feltétlenül indokolt, mert nincsenek nagy távolságok a városban. Nagyon sok ilyen jellegű tanulmányt átnézett ezzel kapcsolatosan és ezen mind arra mutattak, hogy csak nagyvárosokban indokolt a kölcsönző létrehozása, aminek a fenntartása is költséges, még önfenntartó sem tudna lenni.

Simon Szilárd szerint az utóbbi időben konstruktív volt a kapcsolata az egyesületnek a polgármesteri hivatallal. A legfőbb, legáltalánosabb cél az lenne, hogy a Mobilitási Tervet tartsák be, mert az részletesen ki volt dolgozva, meg volt vitatva.

Információi szerint a hivatal visszaküldte a Város Stratégiai tervet javításra, a Mobilitási tervvel való összhangba hozás céljából – ebben az ügyben volt egy megbeszélés május 6-án a tervet készítő céggel. Az egyesület arra is számít, hogy felveszik őket a közlekedésfejlesztési munkacsoportba is. A következő tanácsülésen minden bizonnyal a stratégia javított verzióját fogják megvitatni az önkormányzati képviselők.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."