Itthon » Intézmények

Húszan kerültek börtönbe

Rablásos ügyet viszont nem tárgyalt a bíróság. Lopás és közlekedési bűncselekmény több is volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

birosag bejarat-1
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. január 23., 13:20
0 hozzászólás. 

Elkészült a székelyudvarhelyi bíróság múlt évi statisztikája, ebből kértünk ki néhány adatot Ramona Mălăieșiu bírónőtől. A számokból az derül ki, hogy 4145 új dossziét iktattak 2017-ben az udvarhelyi bíróságon.

Ami a bűnügyeket illeti, a bíróságon összesen 512 bűnügyi ítélet volt, ezekből 491 ítélet jogerős – 19-et megfellebbeztek. Börtönbüntetésre 47 személyt ítéltek, ebből 27 felfüggesztettet, 20-an letöltendőt kaptak. Pénzbírságot 6 esetben szabtak ki bűnügyért, a bűnügyekben összesen három volt a kiskorú elkövetők száma.

1012 büntetőjogi esetből 839-et oldott meg a bíróság az elmúlt évben. 91 közlekedési bűncselekményt (ittas vezetés, testi sértés, stb.) is tárgyaltak a Bethlen Gábor utcai épületben, illetve 23 lopást is. A 2017-es év egyik érdekes adata, hogy hosszú évek után először nem kellett rablási ügyet tárgyalni – a lopás és a rablás között az a leglényegesebb különbség, hogy utóbbinál az elkövető valamilyen agressziót, erőszakot alkalmaz. 2017-ben két ilyen esetet is tárgyalt a bíróság, most szerencsére egyet sem.

Családelhagyás miatt összesen 8 ügyben volt tárgyalás a bíróságon – ez azt jelenti, hogy ha valaki két hónapig nem fizeti a megállapított gyermektartási díjat, be lehet perelni. Ugyanennyi volt azoknak a száma, akiket harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezett az udvarhelyi bíróság. Az itteni bíróságon tárgyalják az udvarhelyszéki vidéki ügyeket is, a nagyobb településeken vagy a városokban, mint Székelykeresztúr vagy Szentegyháza, nincsen bíróság, így Udvarhelyre, vagy fellebbezés esetén Csíkszeredába kell menni.

Az udvarhelyi lakószövetségek 2017-ben összesen 150 közköltséggel tartozót pereltek be a bíróságon – ezeket akkor teszik meg, amikor a lakók több mint három hónapnyi elmaradással rendelkeznek. Ez a szám csökkent, mert egy évvel korábban 164 ilyen esete volt a bíróságnak, 2015-ben 200, 2014-ben pedig 135 ilyen ügy volt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."