Itthon » Közélet

Ismét ülésezett a megyei tanács

Tegnapi ülésén a megye vezető testülete burgonyaértékesítésről és egészségügyi szolgálati lakások építéséről döntött.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanacsules09.12.21_1
Tanacsules09.12.21_1
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. december 22., 10:36
0 hozzászólás. 


Utolsó rendes havi tanácsülését tartotta idén Hargita megye vezető testülete december 21-én, azaz tegnap. Várható még egy rendkívüli is erre az évre, hiszen a megyei adminisztratív palota ügykezelésére vonatkozó határozat módosítására nem sikerült megszerezni az igen szavazatok kétharmados többségét. Borboly Csaba tanácselnök szerint fontos lenne ezt elfogadni, hiszen ellenkező esetben a megyei tanács elesik olyan bérektől, melyeket a tanács épületében működő egyéb intézmények fizetnének, ezzel fedezve a megyeházából kiszorult, a megyei tanács hatáskörébe tartozó intézmények bérköltségeinek egy részét.

Határozatot fogadtak el az adminisztratív palota funkcionálisabbá tétéről: készül egy feljáró a mozgássérültek részére, egy alagsori külön bejárat, illetve egy 23 méter hosszú, enyhén emelkedő feljáró a zöldségpiac felől. Ugyanakkor a tanácsosok rábólintottak egy olyan tervezetre, melynek értelmében a vezető testület saját költségvetéséből nyolc lakást fog építeni a Megyei Sürgősségi Kórház személyzete számára, az épület szomszédságában. Ezt úgymond orvoscsalogatónak szánják, hiszen az intézmény orvoshiánnyal küzd. Egy másik döntés szerint a tanács alapítótagként vesz részt a Burgocomciuc nevű burgonyatermesztők egyesületében, 60.000 lejjel járulva hozzá az alaptőkéhez. Az egyesületen keresztül támogatja majd a tanács a termelőket: az alaptőkéből egy burgonya-feldolgozó üzem felszerelését finanszírozzák.

Tanacsules09.12.21

A csíkkozmási önkormányzattal már kialakítottak egy raktárat és szeretnék ha a burgonyát ott helyben fel lehetne dolgozni, és akár pár kilós csomagokban is eladhatnák. Az új munkahelyek teremtése mellett lehetőség nyílik arra is, hogy a termést magasabb áron értékesítsék a helyiek. A tanács ezen kívül szeretné kombinálni a burgonyatermesztést az állattenyésztéssel, azáltal, hogy természetes anyagokra épülő technológiákat vezetnek be. Borboly Csaba hozzátette, a megyei tanácsnak kötelessége odaállni a társult gazdák mellé és támogatni őket, ezért javasolja a többi térség gazdáinak is, hogy kövessék az alcsíkiak példáját: társuljanak, hiszen igény van a burgonyára, csak meg kell szervezni az értékesítését.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."