Itthon » Közélet

A romló város: ahol nem kell parkolódíjat fizetni

Parkolóművészek mindig és mindenhol akadnak. Helyenként ez nem esetleges, hanem konstans állapot, ami nem változik. Nem is tud?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

lakotelepi5
A járdán mindig van hely?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. szeptember 25., 12:02
25 hozzászólás. 

Aki lakótelepen lakik, a szó szoros értelmében lépten-nyomon találkozik ezzel a mindennapos problémával: a járdákra és gyalogátjárókra (illetve azoknak a közvetlen közelébe) parkoló gépkocsik szemtelenül elszaporodtak. Olvasóinktól legalább két-háromnaponta kapunk olyan leveleket, amikben szabálytalanul, illetve pofátlanul leparkolt autók képei vannak, érdemes benézni a Szégyenfalra, ami jórészt ezekkel van tele.

Székelyudvarhelyen több olyan utca is van, szélességtől és forgalomtól függetlenül, amelyeken megfigyelhetjük ezt a jelenséget. Nemcsak egy babakocsit nem lehet eltolni a járdán parkoló kocsiktól, de még a gyalogosnak is le kell lépnie az úttestre, mert nincs meg az a minimális távolság sem az autó és a bokor (vagy épület) között, hogy ott elférjen.

lakotelepi3

A Szabók utcáját idén újraaszfaltozták, a járdákat is felújították – ebből a szempontból tarthatatlan volt az ottani állapot. De a parkolási rossz szokások a felújítást követően egyáltalán nem tűntek el, sőt! Több olvasónk is jelezte a városnak abból a részéből, hogy ugyanazok az autótulajdonosok rendszeresen ugyanazokra a helyekre állnak meg,

állandó bosszúságot okoznak

egymásnak, illetve a járókelőknek is. Egy rövid terepszemle során bármikor meggyőződhetünk arról, hogy mi történik az Építőkben és a Szabókban: habár kétsávos út van, több gépjármű rendszeresen a járdán parkol, sok esetben nem félig, hanem teljesen.

Néha az is felmerül az ott lakókban, hogy hogyan lehetett egyáltalán leaszfaltozni a járdákat, annyira bevett szokássá vált a gyalogosoknak fenntartott helyen való többórás állomásoztatás.

Vannak olyan szűk utcák, amelyek elméletileg kétirányúak, de az út keskenysége és a parkoló kocsik miatt gyakorlatilag egysávosként működnek – ilyen például a Tavasz sétány. Az, hogy melyik nemlétező sáv használható, attól függ, hogy melyik irányból jön a gépjármű és hogy melyik sofőr előzékenyebb a találkozásnál.

lakotelepi2

Olvasónk képe

A Függetlenség sugárutat gyakorlatilag végig parkoló autók díszítik – a sugárútnak vannak szűkebb részei (pl. a Bethlen-lakótelepi rész, itt egyirányú a forgalom) és szélesebbek is. A Tábor-lakótelepen (ahol meglehetősen széles az úttest) mindkét oldalon lehet parkolni rajta – ez nem is lenne gond, az viszont már igen, hogy az autók sokszor a gyalogátjárókra, illetve azoknak

a közvetlen közelébe is leparkolnak,

nem törődve azzal, hogy ez az állapot veszélybe sodorhat gyalogost és autóst egyaránt.

Ioja Viorel helyi közlekedésrendészeti vezető portálunk kérdésére elmondta, hogy a lakótelepeken tilosban parkoló sofőrök figyelmzetetése és büntetése mindennapos - ennek ellenére még mindig nagyon sok probléma van, hiába osztogatnak naponta 100 és 200 lej feletti büntetéseket a rendőrök.

Ioja szerint évekkel ezelőtt többek között ezért egyirányúsítottak néhány utcát, hogy mindkét oldalon lehessen parkolni, de ez sem elég: a lakótelepeken mindenképpen további helyeket kell kijelölni a parkolásra.

"Meg kell érteni az autóvezetőket is, egyszerűen nincs, ahol hagyniuk az autójukat" - véli Ioja, ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy sokszor meg lehetne oldani ezeket a dolgokat civilizáltan is, például akkor, ha a járdára felálló sofőr egy-másfél métert hagyna az épület, és a gépkocsi között, de sokan ezt a "szívességet" sem teszik meg.

Az ilyen jellegű parkolás nem udvarhelyi jellegű, hiszen ezeket a jelenségeket bármelyik városban megtaláljuk – de ez még nem jelenti azt, hogy nem kell rá megoldást keresni, ahelyett, hogy ezzel is romlani hagynánk a városunkat.


címkék:

25 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hopsz
2012-09-25 13:49:27
hova parkoljak?
Bár én mindig igyekszem egy babakocsinyi helyet hagyni a járdán, de őszintén kérnék egy tippet, hogy hova parkolhatnék a Szabók utcában amikor hazaérek a munkából??? Az az 5-6 szabályos parkolóhely zsúfolásig tele, garázsajtókat nem szeretnék elzárni...vigyem fel az autót a lakásba? :P A másik meg...lassan félek azt a sávot is meghagyni a járdán, mert amióta aszfaltrétegünk van, legtöbb esetben 70-80-as sebességgel száguldoznak neki a kanyarnak az autósok, annak a 2 sávos út nem elég, hogy sikeresen bevegye a kanyart...Sokrétű a probléma, nem hiszem, hogy az autósok a fő hibásak. PARKOLÓHELYET KÉRÜNKSZÉPEN!!! Köszönjük!
avatar
Maggan
2012-09-26 10:34:31
Parkolás

Bár én össze jártam majd nem fél Europát de ilyet mint van Székelyudvarhelyen nem sokkal találkoztam!
Szégyenletes, hogy nem tudnak ki találni valamit annak érdekébe hogy egy civilizált város képét láthasa a TURISTA. Igen ök azzok akkik jönnek és elvisszik a hirt rolunk..
Magga
avatar
playa
2012-09-25 13:55:02
hat nem jartatok meg Athenban :))
avatar
hottentotta
2012-09-25 14:14:50
bla-bla
Melyik varosba van ez maskepp??? Kolozsvaron is pl minden lakonegyed tele van parkolo autokkal... de Udvarhely az mindig kulonleges... egyesek azt hiszik h minden problema csak itt van...Egyszeruen sok az auto es mas megoldas nem nagyon van. Nem kellene ennyitt kekeckedni... Akinek szurja a szemet vegyen ugyesen egy telket a negyedekben es ajalja fel parkolohaznak a varos erdekebe... es akkor meglesz oldva a problemaja... egyeseknek ez a hobbija h naprol napra azt keresik h mibe lehet belekotni... ugatni es szitkozodni a legkonnyebb... megoldast keressenek ne masokra mutogassanak... Az ilyen cikkek meg csak olja a tuzre...
avatar
nakiakiraly
2012-09-25 15:23:45
Érdekes, hogy az emberek mennyire tudnak kettős mércével mérni.
A világ számos helyén ihatatlan a víz, de itt elvárjuk, hogy a csapból tisztavíz follyon.
Az igaz, hogy nincs parkoló hely, de az már nem igaz, hogy a gyalogosan közlekedők, pláne a babakocsisoknak nincs hely. Vagy legalább is kit érdekel, mert nincs mit tenni. Aki megemlíti az csak olajat tesz a tűzre.
Persze az is baj, ha nem rögtön az ablak alatt kapnak helyet az autójuknak a tulajdonosok.
A szabók utcája mellett levő garázstulajdonosok is sétálnak az autójukhoz, és sokan az ablakból sem látják a garázsukat. De hogy egyesek elsétáljanak a Haáz Rezső utcáig, azt már megerőltetőnek tartják, szembe azzal a néhány emberrel, akik képtelenek normálisan "csendben" közlekedni az úton, akkor ha valaki egy kicsit felparkolt a járdára.
Már elegünk van a gyalogosokból. Költözzenek el! Pfujj.
avatar
LőriBoti
2012-09-25 17:45:29
Honnan hová?
"de még a gyalogosnak is le kell lépnie az úttestről..."???
avatar
szasza
2012-09-25 17:56:47
re: Honnan hová?
avatar
LőriBoti
"de még a gyalogosnak is le kell lépnie az úttestről..."???


Köszi, javítva!
avatar
NIL
2012-09-25 18:22:53
Bicikli
Hat uraim ra kellene szoktatni az embereket a biciklizesre, bicikli hasznalatar s mit ad isten hamar kerulne parkolo hely es a forgalasabb helyekre nem 1 lejes parkolasi jegyet hanem 10-20 lejes parkolasi jegy. Hamar lehetne valtoztani udvarhely forgalman es a parkolason is, meg hogy a Wc re is kocsival megyunk csak valaki megkene tegye ezt a lepest. Mas nyugati orszagokba miert mukodik ez? ( mert tilosba parkolasert kapsz 1000 lejes buntetest es ott nincs hogy felhivom a komam s elintezi) Majd ha 1000 lejre megbuntetneke asszem soha az eletbe nem parolnal ugy hogy a gyalogosnak ne legyen helye a jardan. Ott az embereknek peznuk benzinre 10 szer anyi van es megis biciklivel jarnak, Az is eleg szomoru hogy bringas felvonulasra 150 ember gyul ossze, bezzeg ha szerveznenek autos felvonulast lennenek vagy 2000-3000. Miert nincs egy tokos polgarmester aki kicsit gataba razza itt az embereket. (A tombhazaknal tudom nincs parkolohely ezt sajnos ceausescu bacsi intezte el)
avatar
Rocky
2012-09-25 19:06:41
Vajon ki is a hibás?
Hát igen, mindenki hibás.Nem tudom, hogy van-e még város ahol ennyire baj van az autósokkal. Nézzük csak azt a gyalogost, aki nem az átjárón megy át az úton, hanem egyszerűen átszalad ott ahol neki jól esik vagy éppen lelépik az átjárón mit sem törődve azzal, hogy esetleg annyira közel van már az autó, hogy nem tud megállni. Nézzük azt a bringást, aki a Kossuth utcán karikázik mit sem törődve az erre kijelőlt bicikli sávval, vagy alkoholos állapotban kacskaringózik , vagy éppen telefonál félkézzel, bizonytalanul kormányozva. Egy dolgot senki nem emlit: a közlekedési szabályok nemcsak az autósokra vonatkoznak,hanem a biciklisekre és a gyalogosokra is. Persze könnyebb szidni az autósokat minthogy megoldást keresni a parkolási problémákra. Biztos, hogy nem lennének ilyen gondok, ha lenne elég parkolóhely.
avatar
zterex1
2012-09-25 19:22:30
Elég a szomszédba menni. Csíkszeredában olyan rend van, hogy irigylésre méltó.
Hogyan? Kerékbilincs. Nem csak a központban, hanem a negyedekben is. Lebontották a sok pléhgarázst, helyettük parkolók vannak, ami jobb helykihasználást jelent. Az élet pedig megy tovább, aki nem alkalmazkodik az fizet. Egyszerű. Parkolni pedig nem muszáj az ablak alatt ( tudom az a kényelmes) hanem más utcában is lehet. Ha nem tetszik, el lehet költözni ( a parkoló probléma külföldön is fennáll, ezért kihatással van az ingatlan értékére ), vagy eladni az autót. Van ahol a PH igazolást kér arról, hogy a leendő tulaj, hol fog parkolni.
Ha nem, akkor teljesen felesleges járdát aszfaltozni. Meg kell szélesíteni az utat, oszt kész. Medeséren sincs járda, hát ide minek? Sőt disznót is lehet tartani a fürdőkádban. Állítólag.
Akarat kell a megoldásra de az nincs, mert a szavazótábort érzékenyen érinti. Hisz több autós van, mint amennyi nyugdíjast, kisgyereket, anyukát elütnek évente.
avatar
hahaha
2012-09-25 21:31:30
re: bla-bla
Bázzzeeeeg, te láttad mit írtál ? Kolozsvárral példózni nagy marhaság volt, mert pont, hogy ott ku*vára jól meg van oldva. Lakónegyedekben fizetnek a parkolásért és megvan mindenki helye. Kicsit mellényúltál, mert ott közel sem ilyen a helyzet.
avatar
phantom
2012-09-26 07:24:11
OK
Ne felejtsétek el emberek azt sem, hogy Székelyudvarhelyen van a lakossághoz viszonyítottan a legtöbb autó az egész országban. Tehát aki csak teheti autót vasárol, hogy ne kelljen a tömbház vagy lakóház ajtajától 200 métert sem gyalogolnia. Az, hogy a vidékiek autóval járnak be, érthető (bár nekik is nagyrészük a tömegközlekedést választja), de hogy Udvarhely minden lakója autóval jár dolgozni... az tarthatatlan és a lustaság ékes példája is, mindemellett. Nem kell csodálkozni, hogy nincs ahova parkolni, amíg mindenki a napjának minden 10 méternél nagyobb útját autóban teszi meg, és ha valahol elintézni valója akad, akkor a bizonyos épület, helység ajtaja előtt kell parkoljon, mindegy milyen áron. Lassan ócskább lesz ez a hely, mint egy utolsó lepukkant román város... Ébresztő emberek!
avatar
olvaso
2012-09-26 10:16:51
1 m pentru circulaţia pietonilor
Art. 142. – Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
....
n) pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
....
OUG195/2002
Mikor en vizsgaztam meg 1.5m -volt, ha jol emlekszem.

Ezert a rendorseg kellene kemenyebben fellepjen.
Egybol talalnanak szabalyos helyet is, ha naponta buntetnenek rendszeresen. Ebben biztos vagyok.

Nem egy megszalott bizciklis vagyok
Mindennap autoval vagyok kenytelen jarni. Reggel 2 gyerekemet ket kulonbozo helyre kell vigyem, en meg 5km-re vagyok a munkahelyemtol.
A kisbusz nem jar arra fele.
Az elsos gyerekem ha kell menjen 3 tombhaznyit, ketszer le kell menjen az utra, mert a parkolo autoktol nem fer el a jardan.
Erdekes, hogy en soha nem kellet teljesen felaljak a jardara eddig. Mindig talaltam valahol helyet.
avatar
olvaso
2012-09-26 10:22:52
Jol emlekeztem.
Art. 177. - (1) Se interzice oprirea sau stationarea pe trotuare. Autoritatea competenta poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai daca ramâne liber cel putin un culoar de minimum 1,5 m latime înspre marginea opusa partii carosabile, pentru circulatia pietonilor.
OUG195/2000
avatar
tipetupa
2012-09-26 13:19:03
Van baj elég
Ezt a cikket csakis olyan írhatta, aki nem közlekedik autóval. Személy szerint én nem merek biciklizni az autók között, és autósként is rettegve megyek egy bicajos mellett.
Amúgy pedig több rétű a probléma. Ott vannak az undorító garázsok, két garázs helyére megállhatna mondjuk 3 autó, bár ez sem oldaná meg a problémát. Másrészt, ott vannak az úgynevezett zöldövezetek, amikre a gyerekeinknek tilos bemenni. Ez totál balkáni felfogás. Nem virágok közé hajtanám persze a lurkókat, de a fű az csak fű. Külföldön járva, mindenhol látni heverésző embereket a tömbházak körülötti részeket, senki nem ordít ki az ablakból, hogy tűnés onnan. Abban látok megoldást, hogy le-lecsippenteni a zöldövezetekből nagyobb parkolók kialakítására, hogy senki ne kelljen elfoglalja a járdát, mert ha van elég parkolóhely akkor igenis büntessék meg azt, aki nem bír 50 métert menni a bejáratáig, de amíg nem találok parkolóhelyet, addig valahol megértek bárkit. Voltam babakocsit toló is, gyalogos és autós is...
avatar
nakiakiraly
2012-09-26 14:43:55
Itt vannak a bajok:
"akkor igenis büntessék meg azt, aki nem bír 50 métert menni a bejáratáig, de amíg nem találok parkolóhelyet, addig valahol megértek bárkit."
Számoljunk: kilépek a tömbházból és megyek előre 5 métert, majd elfordulok jobbra vagy balra és 5 méter után kell kezdődjön a parkoló. Ha a 15. helyig nem kapok szabad helyet, akkor meg kell értsék a többiek is, hogy felparkolok arra a 10 méterre, ami a parkoló és a bejárat között van. Ez aztán a hozzáállás kedves Tipetupa.
avatar
tipetupa
2012-09-26 15:34:31
nem tudom, ki a kiraly?
Jelképesen írtam azt az 50 métert. A kérdéses Szabók utcában lehetetlen parkolni, se délelőtt, sem délután, semmikor nincs parkolóhely. A környező utcák sincsenek jobb helyzetben, illetve az ott lakók. Nem népnevelni kell, hogy ki mikor használja az autót, ez eleve elveszett dolog, hanem magát a problémát kell kezelni. Ha sárdobálózunk, azzal nem haladunk előre. Kolozsváron láttam, hogy ott bért kellett fizetni a konkrét parkolóért, oda nem állhatott más csak a bérlő. Jelzem, nem olcsóért, de hát ilyen világot élünk.
Minden negyedben szerintem az ottlakók kellene szavazás útján eldöntsék, hogy mi legyen, és utána kuss, mert azok döntése érvényesült, akik ott laknak...
avatar
caterpilar
2012-09-26 16:12:09
Fotok
Jol sikerult kepek, az a feher Fiat auto minden nap tilosban parkol a tombhazunk elott es a kek Renault is , mindennap akadalyozva a kozlekedest a babakocsival ...a szekusoknak szabad....
avatar
Milan Yorgi
2012-09-26 23:26:00
Egyszer..
Egyszer mindennek vege lesz! en nem haborgok,mar meguntam..csak egyszer kicsapja valakinel a biztositekot a dolog! (Ez sem en leszek valoszinuleg) . Iden mar nem is, tavasszal szerintem megoldasra kerul a dolog! Hogyan?
1- van meg hely ami kihasznalatlan, pld ul a vizlevezeto arok! Ezt szepen le lehetne fodni,betonlapokkal..ugygondoltam,lennenek a viznek beomlo nyilasok is reszenkent, ha esetleg szuksegesse vallhat, valami csoda kovetkezteben a mezorol vagy a kornyekrol nagy aradas esteben, tudjon belefolyni!
2-a torveny legyen torveny! s alkalmazzak! nincs hely parkolni..i'm sorry! tul kicsi a varos,nincs hely tobb autonak...HOZZANAK HATAROZATOT! XY VAROSBAN - LAKONEGYBEN, ANNYI AUTO LEHET AMENNYINEK VAN IS HELYE KOZLEKEDNI-PARKOLNI! (nem tudom mennyire biztos az info, nem emlkszem kitol hallottam, de
svedoszagban effelekepp van? )
3- a szekely legyen kicsit nagyvilagi ember, mert egy cseppet sem art ;)
avatar
Milan Yorgi
2012-09-27 08:36:04
re: Fotok
avatar
caterpilar
Jol sikerult kepek, az a feher Fiat auto minden nap tilosban parkol a tombhazunk elott es a kek Renault is , mindennap akadalyozva a kozlekedest a babakocsival ...a szekusoknak szabad....
Az egy nagy hanyag figura! A multkor odajott mert ep probalgattam egy automodelt(taviranyithato ,elektromotoros felnott jatekszer-hobby-auto,h irjam igy) nem mondom,hallatszik,hogy megy, minden motor hangot ad ki.A gond az volt, hgy azt allitja 40percen keresztul futtatom es zavarom ezzel ot :)Paran lattak meg el is mondtam az esetet,elmosolydtak rajta..irogysegbol teszi talan vagy effele..nyilatkoztak :) Sajna az akkuja maxim 20-25perc uzemidore elegseges :) A parkolo autoirol annyit, h pont ott parkol a kanyarba, hgy mar 2x is majdnem elcsaptak este mikor megyek haza..ha mindket oldalan parkolnak es mindket iranybol jonnek autok,nem nagyon tudsz felre allni.
avatar
caterpilar
2012-09-27 13:37:42
Milan Yorgi 2012-09-27 08:36:04 re: Fotok
Az egy nagy hanyag irigy figura , ahogy mondod ,ismerem reg a tagot meg a sulibol , ott valami tanar volt, egy Matiz ba alig fert be de a sz....t is megenne ... irigy ..rosszindulatu ..kommunista .. maradvany...nem volt neki automodelje......
avatar
caterpilar
2012-09-27 16:58:20
ja , most valami fotos.az tag..
avatar
Milan Yorgi
2012-09-27 22:36:25
Nem banom..de
Nem banom de, az autoival es a tobbi is valamit csinaljon,mint emlitettem,este hazafele menet totalban 3szor majdnem kifasiroztak a kanyar elott.Mellesleg nem csak en vagyok felhaborodva, hogy az uj jardakat parkolonak hasznaljak.Irjak itt sokan, hogy nem lehet..nincs a hol parkolni.Dehogy nincs! Minden nap ugyanazt az utat jarom, a vizlevezeto arok es a jarda kozt a szemet tarolo utan,egesz le a Gyozelem utca sarkaig szepen sorban is lehetne.Nehanyan amugy ott is parkolnak.Kene kis rend, szepen sorban, egymas melle s ugy gondolom,hogy elferne az autok java.Mi a gond ezzel? Mindenki szeret az agyahoz a legkozelebb parkolni!Vagy legalabb lenne az,hogy az egyik felen akkor parkoljanak,de a masik fele szabad.Ez is olyan nehez lenne?Ne mondja nekem senki , hogy nem lehet megoldani.
avatar
Milan Yorgi
2012-09-27 22:45:16
re: Milan Yorgi 2012-09-27 08:36:04 re: Fotok
avatar
caterpilar
Az egy nagy hanyag irigy figura , ahogy mondod ,ismerem reg a tagot meg a sulibol , ott valami tanar volt, egy Matiz ba alig fert be de a sz....t is megenne ... irigy ..rosszindulatu ..kommunista .. maradvany...nem volt neki automodelje......
Volt neki, nem volt mint1!En a szomszedaim megkrdeztem, zavarok-e eme tevekenyseggel, a valasz NEM volt.Van emelett egy benzines Monster Truck ami eleg hangos,erre is azt mondtak,senkinek semmi koze,mas is Quadozik, motorozik stb,10 utan amugy csendben vagyokes egy futam kb 6-7perc, max 10!Keszulok jovo evre,kiallitasokra,show-ra,model-boltot is szeretnek,kell kozbe probaljak-teszteljek, a sima aszfalt pont megfelelo es helyben is van!A Szabokbol ne-e menjek le minden kis probara/tesztre a Jungle parkba?
avatar
Milan Yorgi
2012-10-04 10:01:02
Otlet
Ugy tunik e problema orvoslasa nehezen kivitelezheto,helyszuke miatt.
1-Tul keskeny az utca,nincsen hely mar gyalogosnak,a jardak parkolokent kell uzelmeljenek,ugyanis nincs ahova az autot leparkolni.Es az autok csak szaporodnak! 2- Az otletem a vizlevezeto arok es az utca koszti zoldovezet ,parkolnak atalakitasa (lebetonozasa v aszfaltozasa) a kornyezetvedok szemet szurna(gondolom) 3- A vizlevezeto arok befodese(megfelelokeppen,h a viznek is utja legyen aradaskor) tul komplex megoldas es koltseges.
Az este eme dolgokrol beszelgettunk, a cikkben szereplo lefotozott auto(k) tulajdonosaval.
Kicsit e tematol elteroen: Volt egy olyan megjegyzesem ,hogy : "nagy hanyag figura" ! Eloben mar elnezest kertem az illetotol, am itt is megteszem megegyszer,tehat amugy nem rosszindulatuan neveztem igy, a "hanyag" v "iparos" szot ugye meg hasznaljuk..mikor gondolonk valakire es nem neven szolitjuk :) Tehat: ELNEZEST , HOGY IGY SZOLITOTTAM MEG A HOZZASZOLASOKBAN!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."