Itthon » Közélet

Új tető, de régi forma

Új tetőszerkezetet kap az egyik belvárosi épület, többen farkast kiáltottak. Farkas Domokos viszont megnyugtatott, pánikra semmi ok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az egykori Koncz-patika épülete Székelyudvarhely főterén
Biztonsági háló és állványok övezik a tetőt: jogosan?
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. október 30., 13:00
1 hozzászólás. 

A városi tanács októberi rendes havi ülésén, a különfélék napirendi pont alatt Gidó Csaba RMDSZ-es tanácsos a polgármesteri hivatallal szemben található, valamikori Koncz-patika átalakításra hívta fel a figyelmet.

A napok óta tartó munkálatok kapcsán aggódás töltötte be a tanácstermet s mindenki megbotránkozva sóhajtott fel, hogy megint egy galád merénylet folyik a múltunk, az örökségünk, az egyedülálló és pótolhatatlan városképünk ellen.

Benedek Árpád Csaba alpolgármester arcára is a meglepődöttség jelei ültek ki, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem hiába kiáltottak farkast a pásztorok.

Az alpolgármester már rendelte volna is be a tanácsülésre Farkas Domokost, a város főépítészét, hogy gyorsan pontot tegyenek a műemlék, vagy védett övezet ügyében. Senki sem tudta pontosan, hogy hová sorolható az épület, és milyen törvény vonatkozik rá az átalakítását illetően.

Mivel Farkas épp szabadságon volt, így a kérdés függőben maradt s az elmélet-gyárosok már mindenfélét elterjesztettek.

Műemlék vagy csak régi épület?

Mielőtt bármit bárkitől meg akarnánk védeni, jó tudni, hogy a Megyei Művelődési Igazgatóság három kategóriába sorolja a védeni kívánt épületeket, városrészeket. Az első a műemlék, ami egy különálló épület vagy több épület együttese is lehet.

Az egykori Koncz-patika épülete Székelyudvarhely főterén

A második kategória a védelmi övezet, ami a műemlék körüli teret foglalja magába, míg a harmadikban a védett övezetet határozzák meg: ez több utcát, épületet, teret, városrészt foglalhat magába, amit ugyanúgy kezelnek, mint egy műemlék.

Székelyudvarhely főtére és az ott található épületek az utóbbi egységbe tartoznak. A törvény mindhárom csoportot egyformán kezeli, az ilyen jellegű ingatlanokon csak karbantartási munkálatok végezhetőek.

Változtatás csak a műemlékvédelmi hivatal engedélyével történhet, és csak az eredeti állapot visszanyerését célzó átépítés engedélyezett. Az eredeti állapot a korabeli építés befejezésévével megegyező vagy az azt követő néhány évben kialakított végleges formát jelenti.

Mi történik a Koncz-patikával?

Van engedély! – tudtuk meg Mihály Zitától, a Hargita megyei műemlékvédelmi hivatal szaktanácsadójától. A felújításról tudnak, többszöri egyeztetés és pontosítás után engedélyezték a kutyaólas tetőszerkezet kialakítást.

A Vofkori György Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című könyvében fellelhető, az 1900-as évek elején készült fényképen is jól látható, hogy a tetőtéren kialakított ablakok, már akkor a tetőzet részét képezték.

Az egykori Koncz-patika épülete Székelyudvarhely főterén (archív)

„Az eredeti állapotra valló visszaállításra adtuk meg az engedélyt, ragaszkodtunk, hogy a tetőzet és az ablakok az eredeti méretnek és formának megfeleljenek, ahogyan az kinézett a múlt század elején" – erősítette meg Mihály Zita.

Farkas Domokos főépítész is megnyugtatott, hogy minden jóváhagyás ott van az összeállított iratcsomóban, amit a tulajdonos adott le az urbanisztikai osztályon. Az átalakításhoz szükséges engedélyeket csak ezek ellenőrzése után bocsátották ki.

A mappa a látványtervet és korabeli fotókat is tartalmazza, ami alapján elvégzik a visszaállítást. Az iratcsomó belső változtatásokra is kitér, de ezekre vonatkozóan hamarosan újabb kérést iktat a kivitelező. Ha ott is minden szükséges jóváhagyást megszerez a tulajdonos, akkor a főépítész szerint kibocsátják az engedélyt.

Büntetnek, ha nem a tervek szerint halad

A héten nagy valószínűséggel a műemlékvédelmi hivatal munkatársai ellenőrzést tartanak az építkezésen, azt vizsgálva, hogy az általuk jóváhagyott tervek szerint végzik-e az átalakítást.

Ha ez nem így történne, akkor a pénzbüntetéssel sújtják a tulajdonost. Kérdésünkre, hogy a pénzbüntetésen túl milyen egyéb bírság szabható ki, a válasz egyszerű volt: a bontás. Ilyenre eddig még nem volt példa, hamarosan kiderül a félkész tetőre ez a sors vár-e.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
tipetupa
2012-10-31 10:22:17
ajajj
Szerintem is az a legfontosabb, hogy egy tanácsülésen egy régi épület felújításának körülményeit vizsgálják a kedves városvezetők.....Ugyanmár, kérem..
Igen, amúgy nagyon fontos, de nem ez a megfelelő hely!
Nem mellesleg az is rondítja a város összképét, mikor a tömbházaink féigmeddig vannak szigetelve. Nagyon undorító.. Stb stb stb.
Valahol én még mindig a városi bölcsődét siratom. Egy olyan épületet, amit ténylegesen a kicsipöttömkéknek építettek. Nem pedig valami kiszuperált dialízis központból átalakított épületet éltetni, ahová amúgyis olyan dokumentációt kérnek, hogy az ember százszor megbánja, hogy ebbe az istenverte városba szült gyermeket! Hajrá udéméré. Köszönjük Bunta és Pisis, szépen vezetitek ezt a várost! És felhívom a figyelmeteket, hogy még annyi épület van, amit ellophattok! Adjunk listát?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."