Itthon » Közélet

Büntettek a Koncz-patikánál, áll az építkezés

Még sincs minden rendben az épület felújítása körül: a munkálatokat leállították és bírságot is kiróttak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az egykori Koncz-patika felújítás alatt álló épülete Székelyudvarhelyen
Leállt a munka, de azért befedik a tetőt
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. október 31., 14:56
5 hozzászólás. 

A délelőtti órákban vizsgáló bizottság tartott ellenőrzést a helyszínen, hogy a tervek szerint és engedélyezett formában történik-e a történelmi városközpont részét képező egykori Koncz-patika felújítása. Portálunk is szeretett volna részt venni a terepszemlén, de a bizottság úgy döntött, a sajtó jelenléte nélkül végzik el a vizsgálódást.

Az ellenőrző bizottság Farkas Domokos főépítészből, Jakab Mária, az urbanisztikai osztály munkatársából és Mihály Zita műemlékvédelmi szaktanácsadóból állt, illetve még jelen volt a kivitelező cég képviselője és Mihály Zsófia tervező is.

Leállt a munka

Farkas Domokos elmondta, a helyszíni szemle során több, az engedélyeztetett tervektől eltérő munkálatot vettek jegyzőkönyvbe, amelyek az építkezés azonnali leállítását vonták maguk után.

Az utca felőli rész megfelelő: bár a tartógerendák és szarufák cseréje nem szerepelt az engedélyekben, de a kivitelező cég ugyanolyan anyagokat használt, mint amit az eredeti építők is.

A nagyobb gond, hogy hátrafele már szerkezeti eltérés is jelentkezett a tetőzet újraépítésében. A harmadik változtatás a földszinti és első emeleti födémen kialakított lyuk, amely minden valószínűséggel egy későbbi lépcsőfeljárónak lett kihagyva.

A munkálatok leállításával a tulajdonosnak új építkezési engedélyt kell kérnie, illetve újból jóvá kell hagyatnia a felújításhoz szükséges terveket. Ez minden valószínűséggel több hónapig tart, és az időjárás is befolyásolhatja az épület felújításának végét.

Mégis lesz építkezés

Nem kell meglepődni, ha mégis lesz munka a tetőn – mesélte Farkas – ugyanis az épület nem maradhat így, mivel az éghajlati viszonyok nagy károkat tehetnek benne, és nem mellékesen a háznak állandó lakói is vannak.

Szerinte ideiglenesen befödik az épületet, de ugyanakkor tudatták a kivitelezővel, hogy amennyiben az új tervek sem felelnek meg, akkor teljesen vissza kell bontatniuk.

Pénzbüntetést is osztottak

„A törvény ilyen esetben 3000-10000 lejig terjedő büntetést határoz meg. A pontos összeget a helyzet súlyosságának függvényében nekem vagy a polgármesternek van joga meghatározni. Jelen esetben a helyszínen 5000 lejt állapítottam meg" – részletezte a főépítész.

Mihály Zita műemlékvédelmi szaktanácsadó megerősítette, hogy valóban szabálysértés történt a Koncz-patika felújításánál, de műemlékvédelmi szempontból szerencsére nem olyan súlyos az áthágás.

„A tetőszerkezet tartófáit nem szabadott volna kicserélni, de ez a történelmi városképen nem változtat, sajnos vannak ennél sokkal súlyosabb esetek Udvarhelyen" – summázta a műemlékvédő.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kavehaziberci
2012-10-31 17:49:29
muemlekvedelem
Az a vaksi fehérnép, nem veszi észre, hogy az egész központ régi épületei tele vannak reklámtáblákkal? Ilyeneket sem Nagyszebenben, sem Kolozsváron nem engedélyez a város. Udvarhelyen ezt is lehet. Kivétel az OTP, Orange, Vodafone, akiknek van ízlésük és maguktól nem táblát ettek hanem betükből kirakták a cégért.
Az, hogy ez a Farkas Domokos a város főépítésze, egyenesen közröhely, ha ilyeneket enged meg. Elárulná mennyi pénzt kap zsebbe?
avatar
kezicsokolom
2012-10-31 18:29:05
re: muemlekvedelem
avatar
kavehaziberci
Az a vaksi fehérnép, nem veszi észre, hogy az egész központ régi épületei tele vannak reklámtáblákkal? Ilyeneket sem Nagyszebenben, sem Kolozsváron nem engedélyez a város. Udvarhelyen ezt is lehet. Kivétel az OTP, Orange, Vodafone, akiknek van ízlésük és maguktól nem táblát ettek hanem betükből kirakták a cégért.
Az, hogy ez a Farkas Domokos a város főépítésze, egyenesen közröhely, ha ilyeneket enged meg. Elárulná mennyi pénzt kap zsebbe?


Azert van meg kivetel, pl Bordas, NotebookGsm ..., helyi valalkozas is van jopar akinek izleses es diszkret kirakata van, nem csak a multiknak. Sot ezek meg jobbak , szebbek, es beleilobbek a kornyezetben mint ami peldakat te mondtal
avatar
persze
2012-10-31 20:28:01
Ez a Mihaly Zita rengeteg olyan dolgot nem vesz eszre amit kellene lasson. Szerintem romanok penzelik, hogy sok tortenelmi rongalas felett szemet hunyjon. Lasd a kereszturi Gyarfas Kuria, ahol a roman munkasok a 150 eves ajtokon levo festekdiszitest benzinlampaval egettek le. Hol volt a ven csoroszja. Sehol. A foepitesz meg egyenesen egy senkihazi, arrogans, pofatlan hivatalnok. Ugy beszel mintha legalabb Bernady Gyorgy lenne.
avatar
zterex1
2012-11-01 08:51:46
Egyenlőtlen mérce
Az Éltetőkút utcában mikor bontatják vissza a sok illegálisan épített putrit? Az is rontja a városképet, csak éppen nincs szem előtt.
avatar
blazsek
2012-11-04 11:52:29
re: re: muemlekvedelem
Büszke székelyeinknek mennyi gondot okoz a -ban, -ben, -ba, -be ragok helyes használata! Pedig I - IV osztályos tananyag. Vagy rég volt és a felejtés lágy köde fölemésztette? :-)) Arról nem is beszélve, hogy a "beleillőbbek a környezetben" szókapcsolat is teljesen magyartalan,

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."