Itthon » Közélet

A romló város: ismét leromlott a tekepálya

Ősszel már nem indult városi tekebajnokság, a pálya elavult jelzőrendszere javíthatatlannak tűnik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Városi tekepálya
Tavalyelőtt még lehetett jelentkezni a bajnokságra
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. január 08., 13:30
0 hozzászólás. 

Pontosan három évvel ezelőtt, 2010 januárjának egyik délutánján újságírók tekéztek a polgármesteri hivatal munkatársaival abból az alkalomból, hogy a hivatal saját költségén, mintegy négyezer lejből felújította a II. Rákóczi Ferenc utcában, a készruhagyár előtt álló városi tekepályát. Azt a pályát, ami évtizedekig szolgálta Székelyudvarhely egyik különleges, de igen népszerű sportágát.

P1080429

Még abban az évben városi bajnokság indult (ezt az udvarhelyi tekesport egyik legnagyobb alakjáról, néhai Miklós Ferencről nevezték el), két idényt le is játszottak, utoljára tavaly februárban avattak bajnokot. Ám a tekepálya elektromos eredményjelzője (ezt a nyolcvanas évek elején szerelték be a terembe) ismételten felmondta a szolgálatot, annyira, hogy az új bajnokságot már nem tudták elindítani.

Az elmúlt két évben több amatőr baráti társaság is bérelte esténként a pályát, de ez is megszűnt – habár a pálya felülete jó, a berendezés (ez jelzi az eredményt, illetve a belső, mechanikai szerkezet a golyókat löki vissza és a újraállítja a bábukat) annyira meghibásodott, hogy nem lehet használni.

Mint a működtető polgármesteri hivatal részéről portálunk megtudta, idén kétszer is járt itt egy marosvásárhelyi szakember, aki az előző évektől eltérően már nem tudta megjavítani a berendezést – mivel a tekepálya elektronikai része a hetvenes években készült, a meghibásodott alkatrészeket sem lehet már beszerezni.

Bálint Attila, a hivatal sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy jelenleg az a kérdés, hogy egy teljesen új vagy egy használt berendezést vásároljon-e a hivatal. Az idei költségvetésbe mindenképpen bele lesz foglalva a tekepálya modernizálása (nemcsak az elektronikai berendezés, hanem új golyók és bábuk vásárlása is), de az összeget egyelőre nem határozták meg, eddig árajánlatokat kértek. Ha mindez tavaszra nem is készülne el, a felújítást nyáron elvégeznék, s így 2013 őszétől újraindulna a városi bajnokság is.

Rövid udvarhelyi teketörténet

Ami a sportág helyi történetét illeti, a kolozsvári székhelyű Román Tekeszövetség 1935 júniusában hitelesítette a II. Rákóczi Ferenc utcai tekepályát, innen számíthatjuk a tekesport helyi meghonosodását. A negyvenes évek végén alakult meg az Udvarhelyi Munkás Testedző Egylet (UMTE) teke-szakosztálya, 1948-ban már négy helyi csapat (az UMTE-n kívül a Testvériség, a Postások és a Bőriparosok együttesei) játszotta a városi bajnokságot.

tekecsapat1949

1949 áprilisában Brassóban Péter János egyéniben negyedik helyezett lett, ugyanebben az évben az udvarhelyi csapat (a képen balról jobbra Bodó József csapatvezető, Stiller Béla, Székely Gábor, Üveges Ferenc, Füley Albert, Orbán András, Kulcsár József és Péter János) megnyerte a Román Kupát. 1950-ben megalakult a Gábor Áron Szövetkezet, majd ennek tekeszakosztálya – ide már lelkes fiatalok csatlakoztak és rendszeres edzésmunka vette kezdetét.

1953-ban Székely Gábor tagja volt az országos válogatottnak, tíz év múlva Vass József egyéniben országos ifjúsági bajnok lett. 1965-től már a Tehnoutilaj névre átkeresztelt csapat tartományi szinten játszott, 1968-tól kezdődően a megyei bajnokságból próbált feljutni az A-osztályba, ez 1976-ban sikerült.

Innen az első évben ki is esett (csak a tizedik helyezést érte el), de egy év kihagyás után ismét sikerült kivívni a feljutást. 1984-ben harmadik helyezett lett az együttes, ez volt a legjobb eredménye.

A női csapatot az Akarat Szövetkezet működtette, a város ifjúsági együttese 1981-ben országos csapatbajnok lett. Ebből az együttesből került ki Sebők (Ábrahám) Margit, aki 1985 májusában tagja volt az ifjúsági világbajnokságot megnyert román válogatottnak.

tekecsapat1987

Az Akarat 1987-ben volt bronzérmes, az élvonalban egészen 2006-ig játszott, ekkor megszűnt, egyetlen udvarhelyi aktív női tekéző a Magyarországon élő Tóth Kinga. A férfi csapat 1993-ban szűnt meg, de a Miklós Ferenc, Fábián László, Fábián János és Dobesch Ferenc összeállítású öregfiúk-csapat többször is megnyerte az országos veterán-bajnokságot a kétezres években, aminek több alkalommal is ez a pálya adott otthont. Előbbi kettő elhunytával azonban ez a csapat is megszűnt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."