Itthon » Közélet

Az élhető város: tavaszra megújul a zöldségpiac

Az eddigi bérlő helyett hétfő óta ideiglenesen a polgármesteri hivatal működteti a városi zöldségpiacot. Megújulást terveznek, rendet akarnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A székelyudvarhelyi városi piac
Több megszokott dolog változik a piacon
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. január 11., 12:57
1 hozzászólás. 

A városi piac eddigi működésében sok kifogásolnivaló volt – mind az árusok, mind pedig a vásárlók gyakran panaszkodtak a nem megfelelő körülményekre. Az áldatlan állapotoknak a hivatal másfél éve kezdett véget vetni: a területet újraaszfaltozták, illetve egy éve új fémasztalokat szereltek fel az addigi, több mint negyven éves kőasztalok helyett.

Bármennyire is hihetetlen, tizenegy év úgy telt el a piacon, hogy a bérlő cégnek nem volt szerződése a polgármesteri hivatallal – múlt nyáron elkezdődtek a tárgyalások a hivatal és a Tamás Industries Kft. között, és született egy megegyezés, ami szerint januártól a polgármesteri hivatal működteti tovább a zöldségpiacot. A hivatal és a cég egyébként perben is állnak egymással.

A székelyudvarhelyi városi piac

Benedek Árpád Csaba alpolgármester portálunknak elmondta, hogy egyik legfontosabb változás az lesz, hogy átrendezik a zöldségpiac arculatát – a kockaköves részen levő árusokat (ez az a rész, ahol nagyobb tételben lehet vásárolni) hátrább költöztetik, mert lebontanak egy használaton kívüli építményt. Ez a rész megmarad parkolónak, ide egy parkoló automatát is elhelyeznek, feltehetően már idén tavasszal.

A lakótelepi kispiacokat szintén a városháza felügyeli majd: ilyen a Bethlen lakótelepen kettő van, a Kisköved és a Győzelem utcákban, illetve a Függetlenség sugárúton és a Sziget utcában egy-egy. Ezeken egységesen 4 lej lesz a napi bérleti díj. A hivatal egy alkalmazottja minden nap bejár majd a zöldségpiacra, leméri az elfoglalt helyet és az árusnak hivatalos nyugtát ad a kifizetett összegről.

A székelyudvarhelyi városi piac

Benedek szerint az árusokkal való beszélgetésen is körvonalazódott néhány újdonság: azt kérték, hogy a meglévő fémasztalok tetőszerkezetét egészítsék ki, hogy esős időben a vásárlókat is védje, illetve az asztalok alatti rész legyen zárható, hogy tudják otthagyni éjszakára is az árut, és az asztalok közötti felületre tegyenek farácsokat, így esőben nem kellene a vizes földön, télen pedig a havas, jeges felületen állniuk. A tervek szerint a piac első részén a helyi termelők kínálhatnák az árujukat.

A piac hátsó részén levő egykori adminisztrációs épület elég rossz állapotban van, sorsa az alpolgármester szerint az lesz, hogy a hivatal még idén tavasszal felújítja azt, és a messziről jött vendégárusok részére kiadja, így a kereskedők nem lesznek kénytelenek másutt szállást bérelni, vagy az autókban aludni. Az épületben öt szoba, illetve WC és zuhanyzó is van.

piacnov27

A piacnak egyelőre nincs működési szabályzata, de ez elkészül a januári önkormányzati ülésig – ekkor dől el az is, hogy március 31. után a város egyedül, vagy egy céggel közösen működteti tovább a piacot, esetleg újból kiadja egy bérlőnek.

Több mint negyven éves a piac

A székelyudvarhelyi városi piacot 1970-ben létesítették – érdekesség, hogy Székelyudvarhely ezen területén futballoztak először az 1910-es évek elején. A hetvenes évek elején állították fel azokat a kőasztalokat, amelyeknek egy része ma is megvan a piac hátsó részén (ezek felett hullámlemezből készült tetők vannak).

A piac Vásártér utcai részén található asztalokat egy éve kezdték kicserélni fémasztalokra. Többször fogtak hozzá a területjavításhoz, de mindig csak részlegesen: átfogó aszfaltozást 1993–94-ben végeztek.

2008-ban több nagy fát is kivágtak a piac területéről, ugyanis az öreg fák veszélyesek is voltak, illetve gyökerük több helyen megrongálta az aszfaltot. 2011 végén ismét aszfaltoztak, illetve ezt követően az asztalok egy részét kicserélték.

Bérleti díjak a piacon

Asztalbérlés / négyzetméter / nap 6,5 lej

Asztalok alatti rész bérlése / négyzetméter / nap 3 lej

Asztalbérlés a tejtermék-üzletben / nap 12 lej

Földről való árusítás (pl. dinnye, káposzta) / négyzetméter / nap 3 lej

Virágárusítás / négyzetméter / nap 6,5 lej


Teherautóból történő árusítás

1,5 tonnáig / négyzetméter / nap 12 lej

1,5 és 3,5 tonna között / négyzetméter / nap 16 lej

3,5 tonna fölött / négyzetméter / nap 21 lej


címkék: piac felújítás

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2013-01-11 13:53:23
Megint a helyesírás
a Tamás Industries Kft. Között, és született egy megegyezés, ami szerint januártól a polgármesteri hivatal működteti tovább a zöldségpiacot. A között-et talán kis kezdőbetűvel kellett volna írni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."