Itthon » Közélet

Székelyzászlóval, székelyruhában az autonómiáért

Halmozott témával tartották közös sajtótájékoztatójukat az EMNT és SZNT elnökök.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

emnt-01
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. február 19., 19:53
0 hozzászólás. 

Itt az ideje felvállalni székely identitásunkat, kikérni a magyar állampolgárságunkat. Tegyük félre a hétköznapi kicsinyes problémáink, rázzuk meg a fejünket, nemzeti öntudatunkra ébredve vegyük a magunk kezébe székelységünk sorsát. Röviden ez volt Nagy Pál és Bíró Edit által tartott sajtótájékoztató üzenete.

Sikeres program a honosítás – ahogy az elmúlt két év eredményei mutatják. Hamarosan elérjük a 14 ezredik kérelmezőt, aki a magyar állampolgárságért folyamodott Udvarhelyszéken" – kezdte meg mai sajtótájékoztatóját Nagy Pál, az EMNT elnöke.

Hogy valóban nagy az állampolgársági kérelem iránti érdeklődés, az is alátámasztotta, hogy a sajtótájékoztató időpontjában is kisebb sor alakult ki a Demokrácia Központ udvarán. Még egy ennyien fordultak meg az irodában, akik csak a leadással kapcsolatosan érdeklődtek.

A Demokrácia Központ mérlegét követően Nagy Pál az EMNT soron következő rendezvényeiről számolt be. Egy előadássorozatot indítanak, melynek tematikája az élő történelmünk. Ez Vetési Zoltán A magyar kincsek egyetemes értékek című könyvének bemutatójával veszi kezdetét, amelyre február 28-án 18 órától kerül sor a Városi Könyvtárban.

Feltüzeljük a tespedt székely honfitársakat

Nagy Pál a székely zászlót érintő kérdésekre is kitért. Megtudtuk, hogy az EMNT-hez érkezett közel száz székely zászló másfél nap alatt el is fogyott, így most azon dolgoznak, hogy újból lehessen igényelni. „Nem akarunk zászló-bizniszt" – mondta, sajnos már többen is jelentkeztek, akik horribilis összegekért szállítanának zászlót, de célunk, hogy elérhető áron vagy akár ingyen tudjunk biztosítani.

Véleménye szerint még jól is jött ez a zászló körüli műbotrány, így legalább az elmúlt évek alatt elkényelmesedett székely atyafiakat feltüzeli ez az eset. Kicsit helyrekerül a nemzeti öntudat és a közös nemzeti érdek. „Jelen pillanatban mindenki el van a saját kicsi problémáival s a nemzet, a gyereke jövőjét nem tartja annyira szem előtt" – tette hozzá.

emnt-02

Bíró Edit, az SZNT udvarhelyi elnöke elmondta, az EMNP és az SZNT közös szervezésben indít buszokat a március 10-i marosvásárhelyi autonómia-tüntetésre. Valószínűleg több autóbuszt is indítanak, amelyre előre kell iratkozni a EMNT székhelyén (Vár utca 4. szám).

A buszok nem lesznek ingyenesek, az iratkozáskor 15 lejt kell kifizetni. Ez a jelképes összeg azt szolgálja, hogy az igénylők valóban meg is jelenjenek, igénybe vegyék a szállítóeszközt. Bíró Edit arra kéri azokat, akik ott lesznek a helyszínen, hogy lehetőség szerint mindenki vigyen magával székely zászlót, sőt öltözzön székely ruhába.

Utolsó bejelentésként, Bíró arról tájékoztatott, hogy a SZNT városi szervezete Csanádi György, a székely himnusz írójának megemlékezésére koszorúzást szervez. Február 22-én pénteken 17 órától lesz a református temetőben a találkozó. Innen együtt mennek ki a sírhoz. Az eseményre mindenkit várnak, politikai nézetektől függetlenül.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."