Itthon » Közélet

Szólj bele a régióátszervezésbe!

Tanulmányozható a régióátszervezési javaslatcsomag, Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja várja a véleményeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Régiók
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. március 06., 11:46
0 hozzászólás. 

Elérhető az interneten és véleményezhető az a javaslatcsomag, amelyet Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja készített az ország régióátszervezési és területi-közigazgatási reformjával kapcsolatban.

A dokumentum megtekinthető és letölthető ide kattintva.

Az elemzők kimutatják, hogy a jelenlegi régiófelosztás, etnikai vonatkozásoktól függetlenül, előnytelen a szegényebb megyék számára, ezért átszervezésre van szükség, az EU-s módszertannal összhangban homogénebb régiókat kellene létrehozni. A megyei tanács szakértői csoportja megállapítja, hogy „a regionális szerkezet gazdag és szegény megyék összefércelésével elfedte a valós területi különbségeket, így gyakorlatilag a beavatkozások megfelelő helyre történő irányítása és azok területi hatásainak érvényesülése lehetetlenült el". Az elemzők lépcsőzetes átalakítást javasolnak: előbb a statisztikai-tervezési régiókat kell átszervezni, és ezek majd a kompetenciáik fokozatos bővítésével, a későbbiekben kapnának közigazgatási hatásköröket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a közvitát nem szabad megspórolni, és ha a kormány nem veszi ezt komolyan, akkor a szakma és az önkormányzatok felelőssége a széles körű konzultáció lebonyolítása. A munkaanyag elkészítésében a megyei tanács elemzőcsoportja külső szakembereket is bevont.

A dokumentumot bemutatták az RMDSZ március elseji, kolozsvári regionális önkormányzati tanácsi ülésén, valamint februárban Bukarestben is, a szövetség parlamenti frakcióinak. A javaslatcsomagot eljuttatják megyei önkormányzati vezetőknek, és a román változata is elkészült, amely alapján szakmai párbeszédet kezdeményeznek román szakemberekkel, továbbá workshopot is rendeznek, és várják az érdemi hozzászólásokat.

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."