Itthon » Közélet

Borboly: „Amit meg tudunk tenni, azt tegyük meg!”

Hargita Megye Tanácsa intenzív együttműködésre kérte fel az SZNT helyi elnökeit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

HTM_SZNT
HTM_SZNT
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. január 21., 09:04
0 hozzászólás. 


Borboly Csaba tanácselnök január 20-án a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) csíkszéki, gyergyószéki és udvarhelyszéki területi elnökeivel, Veress Dáviddal, Ambrus Árpáddal és Incze Bélával tanácskozott a csíkszeredai megyeházán. Az első alkalommal megtartott egyeztetéseket rendszeressé kívánják tenni a jelenlevők, így havonta találkozni fognak.

„Az SZNT-nek a szerepe a székely társadalom megszervezésében, javaslattételben, a székely identitás erősítésében van. A romániai belpolitikai fejlemények azt mutatják, hogy Székelyföld megyéi számos új lehetőséget, jogosítványt kaptak, kapnak, s most rajtunk áll vagy bukik, hogy mire megyünk ezekkel a lehetőségekkel” – nyilatkozta Borboly.

HTM_SZNT

Az SZNT elnökök üdvözölték a tanácskozási kezdeményezést, támogatják a tanács több mint ötven elindított székelyföldi programját, amelyeket véleményezéssel, javaslatokkal és a helyi közösségek tájékoztatásával, bevonásával tudják segíteni. Másfelől pedig a megyei tanács az SZNT saját programjainak, ötleteinek a végrehajtásával tud bekapcsolódni a szervezet tevékenységébe.

Több konkrét témát érintettek, így Veress Dávid a közigazgatásban, a törvényszéken és a rendőrségen való anyanyelvhasználat jogának a gyakorlatba ültetését szorgalmazta, amelynek témájában egy konferenciát tervez a megyei tanács, erre hívta meg az SZNT képviselőit is. Ambrus Árpád többek között a kis települések iskolái összevonására vonatkozó aggodalmát fejezte ki. Borboly Csaba kérte, hogy vegyenek részt azokon a település-szintű tanácskozásokon, amelyeket az új főtanfelügyelő, Ferencz S. Alpár fog tartani, és keressenek közösen lehetséges megoldást erre a problémára.

Egy másik fő témája a megbeszélésnek a székely szimbólumok ügye volt, amelyet közösen kívánnak továbbvinni, népszerűsíteni. „A székelyföldi ügyekben amit meg tudunk tenni, azt tegyük meg. Amíg még határok választanak el bennünket, addig is nemzetiségként viselkedhetünk úgy, mintha nem lennének határok” – mondta a tanácselnök.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."