Itthon » Közélet

Megnyitották a Patkót

Több mint 600 000 lejbe kerültek a Márton Áron tér felújítási és átalakítási munkálatai. Újra használhatjuk a teret.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patkoatadas-2
Filmbe illő, Armageddonra emlékeztető lendülettel foglalják vissza a teret. | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 26., 15:18
7 hozzászólás. 

Pénteken 11 órakor Bunta Levente polgármester sajtótájékoztatóval egybekötött technikai átadón – jelentsen ez bármit is – nyitotta meg a felújított Márton Áron teret. Az eseményen jelen volt az alpolgármester, néhány tanácsos, a polgármesteri hivatal néhány szakembere valamint a téren végzett munkálatokat kivitelező cégek képviselői.

A polgármester összefoglalta, hogy milyen jellegű munkálatok zajlottak a téren. Bár a legelső tervben csak a tér burkolatának cseréje, illetve a patkót formáló fal megerősítése szerepelt, ezután jött az ötlet, hogy a tér körül haladó vezetékeket a villanyoszlopokról a föld alá helyezzék, ezzel is a tér megszépülését segítve.

patkoatadas

„Ez azt jelentette, ásni kell. Ha már megbolygattuk a rétegeket, akkor azt mondtuk, hogy a vízvezetéket is, amelyikre ráakadtunk, azt kicseréljük.[...] A vízvezeték cseréjét azt, az Aqua Novára hárítottuk az Urbánán keresztül, majd ezt követően a kopjafákat is felújíttattuk, hisz már pár évtizedesek.[...] A kopjafák cseréje, kezelése 10 267 lej plusz áfa volt" - számolt be a polgármester.

Az eredeti tervekben a tér két oldalán húzódó járda aszfaltréteget kapott volna, de néhány tanácsos javaslatára, akik úgy gondolták, ez nem illene a kockaköves tér nyújtotta látványba, végül úgy döntöttek, azokat is kockakővel rakják ki – részletezte Bunta a gyalogosokat érintő részt, ami 51 000 lejbe került.

A tér bal oldalán lévő fák sorsáról a közvélemény döntött, ugyanis a polgármesteri hivatal egy felmérést végeztetett. „Fele-fele volt az arány szinte, akik azt mondták, hogy ki kéne vágni, sokan mondták, hogy nem kéne kivágni, így aztán megnyestük őket és a kollégáim egy térrendezőt felkérve, a hiányzó három fát, úgy döntöttünk, egy ilyen módszerrel helyettesítjük (faládákba helyezett díszfák – szerk. megj.), egy ilyen módszerrel próbáljuk a teret zöldebbé varázsolni" - magyarázta az elöljáró a tér növényzetét érintő változásokat.

Lesz címer, de nem itt

A polgármester reagált arra a civil kezdeményezésre is, amely nemrég felhívta a figyelmet, hogy a tér felújításával, a valamikor a patkóívben díszelgő öt címert is vissza kellene állítani.

A felújított Márton Áron tér

„A címerekre vonatkozóan az álláspontom az, hogy sokkal megvédhetőbben kezdeményezhetjük a címerek visszahelyezését az Eötvös József Líceumba, a várba, a várban található épület frontjára.

Miért mondom ezt? A jelenlegi törvények szerint, mivel az műemléknek minősül, a műemléket vissza lehet állítani eredeti állapotába, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy az első címer-visszahelyezés, mivel ott védhetőbb Udvarhelyen, ott kéne, s ott kell sorra kerüljön" - tért ki a címerek kérdésére.

Ízlések és pofonok különbözőek

„De gustibus non est disputandum" hangzott el latinul is a szólás, de ez már a térre felkerült villanyoszlopokra és világítótestekre vonatkozott. Mások az ízlések – ismételgette a városvezető: elmondta, ő is szívesebben látna nagyobb lombkoronájú fákat, vagy nagyobb ládákat a téren, sőt, egy jobb házat is el tudna képzelni magának a jelenlegi szendvics háza helyett, de mindig a lehetőségekhez mérten kell gazdálkodni.

A felújított Máron Áron tér

„A lámpaoszlopokra vonatkozóan annyit, hogy az ember megpróbál, a szegény ember, vízzel főzni. Nekünk megmaradtak lámpaoszlopok a körforgalom kialakítása és a Vizigótok utcája esetében. [...] Erről annyit, hogy egy beton talapzatra vannak helyezve, bármikor ki lehet cserélni őket, ha lesz pénz, ha olyan módosak leszünk, szebbre, kovácsoltvasra. Én is tudok elképzelni szebbet és jobbat" – fogalmazta meg gondolatait a polgármester.

Az udvarhelyiek véleményére vagyunk kíváncsiak

Bunta Levente szerint mindig akad tennivaló, ahogy a téren is mindig van, amit csinálni, mindig vannak újabb ötletek, amiket később megvalósítanak. „A következőkben is az ilyen jellegű észrevételeket figyelembe vesszük, jó néven vesszük, meghallgatjuk, és, hogyha indokolt, akkor meg is oldjuk.

Azt viszont azért elmondom, hogy nem szeretem, hogyha olyanok szólnak bele a dolgainkba, akik akár Budapesten veszik fel a fizetést, vagy Bukarestben. Itt az itteni emberek mondjanak elsősorban véleményt, akik nem csak itt laknak, de itt is dolgoznak" – summázta epésen.

Végül Benedek Árpád Csaba alpolgármesterrel közösen vették félre a behajtani tilos táblát és szabadították fel a teret a gyalogosok és a gépjárműforgalom előtt.

patkoatadas-7

Ami a forgalmat illeti, mostantól a Városháza térről érkezve a református gimnázium előtt hajthatunk be a térre, ahonnan az Iskola utcába, a Baróti Szabó Dávid utcába mehetünk tovább vagy visszafordulhatunk a Patkó másik oldalán és a Bethlen Gábor utcára térhetünk: ide érve kötelezően jobbra kell térnünk.

A téren továbbra is fizetéses parkolóhelyek lesznek, a patkó alakzat jobb száránál, az út tengelyével párhuzamosan bal oldalon, míg a másik részen a fák alatt fenyőágasan parkolhatnak az autók, mindezt úgy, hogy egy sáv szabadon maradjon a forgalom számára.

A téren az első rendezvény augusztus 20-án lesz a Szent István napok keretében s ez lesz az ünnepélyesebb átvétele is a Patkónak.

 


Patkó-matek


A Márton Áron tér felújítása a következő költségekkel járt:

- tér burkolatának felújítás és a fal megerősítése (Viaduct Kft.) 330 000 lej

- villanyvezeték földbe helyezése (Eda Elekes Kft.) 61 256 lej

- kopjafák felújítása (Korondi Árcsó Kft.) 10 267,91 lej

- járda és gyalogátjárók kövezése (Viaduct Kft.) 51.065,93 lej

- térbútorok, dísznövények (Parkdekor Kft., Tehnoutilaj Kft.) kb. 40 000 lej.

Az említett összegek nem tartalmazzák a Áfa-t.

 



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gáspár2
2013-07-26 20:47:01
Az én szakmámban...
... ezt úgy nevezik, hogy: "Nehéz szülés, de a baba jól van..." :)
avatar
zterex1
2013-07-26 21:24:10
ÉLJEN "MÁJUS ELSEJE"!!!
Én úgy tudom, hogy jó munkához idő kell, rosszhoz még több ( lásd a kövek felszedését, stb. ).
avatar
olvaso
2013-07-27 22:49:10
Lefele kerekitve 6.1 milliard AFA-val
Aki meg az AFA-val jon, attol azt kerdeznem meg, hogy mikor az adojat fizeti a varoshazan, csak az AFA nelkuli reszt fizeti-e be?

6.1 MILLIARD regi lej, de ebbe nem fert bele par kovacsoltvas villanyolszlop.

6.1 MILLIARD Hany szegenyember adojara van ehez szukseg?

6.1 MILLIARD En 1/3 ennyi penzbol emeletes hazat epitettem Udvarhelyen.

6.1 MILLIARD Jelenlagi arak mellet ebbol a penzbol 6 darab ketszobas tombhazlakast lehet Szekelyudvarhelyen vasarolni.

6.1 MILLIARD, es tapsolhatunk, a hon szeretett polgarmesterelvarsnak, hogy sikerult befejezzek, utolagos koltsegkiegeszitesek nelkul (de lehet errol nincs tudomasunk).

Mi udvarhelyiek akiket nyilvanosan az orrunknal fogva vezetnek, orvendhetunk egy ujabb megvalositasnak.
avatar
bara77
2013-07-29 15:56:42
Mi udvarhelyiek akiket nyilvanosan az orrunknal fogva vezetnek, orvendhetunk egy ujabb megvalositasnak. kicsitt többe kerül mint egy szobor amiböl már sok van nálunk de joval nagyobb is mint egy szobor (2 park +UCECOM épülete ) ez elöre haladásnak számit nem?
Ezt a pénzt el is lehetett volna csenni mint más tette eddig
avatar
kmazsola
2013-07-29 12:14:19
Ujsagiro???
Miert nem mertek rakerdezni a polgarmestertol, hogy miert lett ilyen elkepeszto ara tetelenkent a munkalatoknak? Ezt nevezik nalunk szabad sajtonak...
avatar
blazsek
2013-07-31 22:15:38
Kopja/fa
A polgármesterné szegény nagypapája, aki jóhírű fafaragó volt, biztosan forog a sírjában, amiért unokája férjecskéje barbár módon olajfestékkel újíttatta fel a kopjafákat. Ráadásul 100 milláért.
avatar
blazsek
2013-07-31 22:19:26
Tehnoutilaj kft... Szoval elkezdodott a partkatonak cegeinek megerositese.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."