Itthon » Közélet

Megjött az űrlap, kérhető a fűtéspótlék

Nem változott a jövedelemküszöb, más az űrlap és módosult néhány feltétel is. Aki kéri, ne késlekedjen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kazán, ami meleget ad
Illusztráció: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 22., 16:48
0 hozzászólás. 

Első körben október 20-ig kellett volna leadni a fűtéstámogatási kérelmeket, de űrlapok hiányában ez nem volt lehetséges, így a fűtéstámogatást igénylők iratcsomóit legkésőbb november 14-ig fogadják el a hivatalban – tájékoztatott Fülpesi Gyula, az igénylések elbírálásával és azok korrektségének ellenőrzésével is megbízott szociális osztály vezetője.

A tavalyhoz képest újdonság, hogy a fűtéspótlékot ebben a szezonban nem csak a fával, földgázzal, hanem a villamos energiával fűtők is igényelhetik. A törvény által meghatározott jövedelemküszöb nem változott.

A fával, földgázzal, elektromos árammal fűtő magánházban lakó, illetve a saját hőközponttal rendelkező családok esetében az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 615 lejt, a távfűtéses hálózaton levő családoknál ez nem lehet nagyobb 786 lejnél. Az egyedülálló személyek esetében a nettó havi jövedelem nem lehet több 1082 lejnél.

„A nyomtatványon minden, az adott hónapban levő jövedelmet fel kell tüntetni, az ételjegyek értékét és a gyermekpénzt is. Tavaly megtörtént, hogy ezt többen is elmulasztották és a kérelmüket vissza kellett utasítsuk" – figyelmeztette az igénylőket Fülpesi.

A fűtéstámogatáshoz szükséges nyomtatványt a tömbházlakók a lakószövetségektől, a magánházban lakók pedig a polgármesteri hivatalban, a szociális osztályon vehetik át, ugyanott adhatják le, csatolva a kérelmezéshez szükséges iratokat is. Az űrlapok egyébként letölthetők lesznek a polgármesteri hivatal honlapjáról is.

A támogatás kritériumrendszere is módosult. A gépkocsi tulajdonosoknak jó tudni, hogy a 10 évnél fiatalabb járművel rendelkezőknek, illetve azoknak, akiknek két autó van a tulajdonukban, nem jár a támogatás.

A földtulajdonosoknak pontosan meg kell jelölniük az űrlapon, hogy mekkora terület van a birtokukban, azt miként hasznosították. Az adatokat elektronikus úton dolgozzák fel, és egy számítógépes program pontozza. A pontszámok alapján dől el, hogy az illető jogosult-e vagy sem a fűtéspótlékra – mondta az igazgató.

A fűtéstámogatást október 23-tól, azaz szerdától lehet igényelni, a kérelmeket, a csatolt dokumentumokat (a szükséges iratok fel vannak tüntetve a nyomtatványon) legkésőbb november 14-ig kell leadni a hivatal szociális osztályán, illetve a lakótársulásoknál.

A támogatás márciusig folyamatosan igényelhető, tehát aki első körben nem tudta benyújtani az igénylését, következő hónapban megteheti. A változásokat öt napon belül jelezni kell, a mulasztást a törvény bünteti. Csalni nem érdemes, mert idén is lesz ellenőrzés.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."