Gazdaság » Pénz

Fűtéspótlék: többen kérték, mint tavaly

Nőtt a támogatást igénylők száma, de még mindig vannak hibás kérések. Legtöbben a jövedelemküszöböt tévesztik el.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Többen melegedhetnek olcsóbban.
Többen melegedhetnek olcsóbban.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. december 13., 16:37
2 hozzászólás. 

A 70/2011-es sürgősségi kormányrendelet szerint a november-márciusi fűtésidényben azok a természetes és jogi személyek jogosultak a fűtéspótlékra, akiknek jövedelme nem haladja meg a törvény által megszabott felső határt. A földgázzal és fával fűtő, valamint a saját hőközponttal rendelkező családok esetében az egy főre eső jövedelem nem lehet magasabb, mint 615 lej.

A távhőszolgáltatást igénybe vevők esetében két kategóriát különböztet meg a törvény. Fűtéspótlékra jogosultak azok a családok, amelyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 786 lejt, illetve azon egyedülálló személyek, akiknek havi jövedelme nem magasabb 1082 lejnél.

Sokan tévesztik a jövedelemküszöböt

Novemberben összesen 2165 kérést nyújtottak be a hivatal szociális osztályára. Ez több a tavaly, ugyanebben a hónapban leadott 2084-hez képest, de 15-20 százalékkal kevesebb, mint a 2011-es fűtésszezonban jegyzett összes kérések száma – tájékoztatta honlapunkat Fülpesi Gyula, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője.

A leadott kérésekből 2134-et találtak rendben, 31-et visszautasítottak, mert az ellenőrzések során kiderült, az iratcsomó nincs rendben.

„Volt, ahol a kérésben feltüntetett lakcím nem egyezett a személyi igazolványban szereplővel. Legtöbb esetben a gázzal fűtők, illetve a tömbházban élő, saját gázkazánnal rendelkező személyek keverték össze a 615, illetve 786 vagy 1082 lejes jövedelemküszöböt" – részletezte Fülpesi.

„Azokra, akiknek saját központi fűtésük van, függetlenül attól, hogy tömbházban laknak vagy sem, a 615 lejes jövedelemküszöb érvényes. Gyakori hiba, hogy a jövedelembe nem számolják bele az ételjegy értékét. Az úgynevezett kajabon értékét a jövedelemigazolásban vagy kérésben mindenképpen fel kell tüntetni, ha az illető személy nem kap ételjegyet, akkor azt is" – figyelmeztetett az osztályvezető.

A pozitívan elbírált kérések számával kapcsolatosan elmondta: legtöbbet, 1056-ot, a gázzal fűtő személyek, illetve családok esetében iktattak. A fával fűtőkből összesen 291-en, a távhőszolgáltatáson levő lakosokból pedig 787-en voltak jogosultak a pótlékra.

Még lehet igényelni a támogatást

A hatályos jogszabály szerint a fűtési szezon alatt a fűtéspótlékot elegendő egyszer igényelni, új kérést csak akkor kell benyújtani, ha változik, csökken vagy nő az egy főre jutó jövedelem – ezt a változástól számított 5 napon belül kell bejelenteni a hivatalban vagy a lakószövetségnél.

Már decemberben is adtak le fűtéspótlék-igénylést, az iratcsomók ellenőrzése még folyamatban van, pontos számadatokat csak ezt követően tudunk mondani – közölte Fülpesi, aki felhívta a lakosok figyelmét, hogy aki még szeretné igényelni a pótlékot, megteheti. Az iratcsomók leadási határideje december 18, kedd.

A kéréseket, akárcsak a korábbi években, két helyen lehet benyújtani. A magánházban lakók a polgármesteri hivatal szociális osztályán, a tömbházban élőknek, függetlenül attól, hogy a távhőszolgáltatást veszik igénybe, vagy saját gázkazánjuk van, annál a lakószövetségnél kell benyújtaniuk az iratcsomójukat, ahová lakcím szerint tartoznak.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kovden57
2012-12-13 17:43:46
Futespotlek
Erdekes a Szekelyhon azt irja:Az előző fűtési idényhez képest idén mintegy 15–20 százalékkal kevesebben igényeltek fűtéspótlékot .
Es minket info Fulpesi Gyulatol szarmazik.
avatar
hahaha
2012-12-13 18:36:57
re: Futespotlek
avatar
kovden57
Erdekes a Szekelyhon azt irja:Az előző fűtési idényhez képest idén mintegy 15–20 százalékkal kevesebben igényeltek fűtéspótlékot .
Es minket info Fulpesi Gyulatol szarmazik.

Olvasd el figyelmes újra a cikket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."