Itthon » Közélet

Homályos a közvilágítás?

Nem minden részlet világos az udvarhelyi közvilágítás fejlesztésével kapcsolatosan. Szerettünk volna fényesebben látni, de maradt a homály.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DML-izzók
Az első DML-izzókat 2011-ben szerelték fel.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 18., 17:38
2 hozzászólás. 

Energiatakarékos, hosszú élettartamú, könnyen karbantartható lesz az a város közvilágítását szolgáló 1333 darab DML (Digital Magnetic Light) technológiával működő lámpa.

Ezek megvásárlásáról és felszereléséről a forgalmazó, Ferenczy Károly üzletember érdekeltségébe tartozó DIML ROM Kft., illetve a szerelési munkálatokkal megbízott, felsőboldogfalvi székhelyű EDA Elekes cég képviselőivel írt alá 4 évre szóló szerződést városunk polgármestere.

Fényesebb az új

A november 13-ai, szerdai szerződéskötést követően a polgármesteri hivatal sajtóközleményt tett közzé, amelyben arról tájékoztat, hogy az energiatakarékos égők azért jobbak és gazdaságosabbak, mint a most világítók, mert fele annyi energiát fogyasztanak, élettartamuk 20 év – azaz 80 ezer óra – míg jótállási idejük 5 év.

Előnyösek továbbá, mert „a megvilágítás háromszor erősebb, a napfényhez közeli színvisszaadás és villogásmentes megvilágítás" jellemző rájuk, valamint az is érv, hogy az E.ON is ezt az amerikai technológiát használja.

Fényben a homály?

A közleményből nem derül ki, hogy egy darab DML - izzó mennyibe kerül, de az igen, hogy az 1333 darab értéke, a szerelési munkálatokkal együtt, áfa nélkül összesen 2 399 088,23 lej (539 582,93 euró a Román Nemzeti Bank november 13-i árfolyama szerint), adóval együtt pedig 2 974 869,30 lej (666 727,02 euró).

Az összeg 30 százalékát a felszerelés átvételezésekor fizeti ki a város, a fennmaradó összeget négy év alatt, egyenlő részletekben törlesztik – ezt a megtakarított energia árából és a helyi költségvetésből tervezik fedezni.

A hivatali közleményből nem derül ki továbbá az sem, hogy a közvilágítás-fejlesztési projektre volt-e közbeszerzési eljárás kiírva. A hatályos törvények értelmében erre szükség lett volna, mert az összeg meghaladja a 100 ezer eurós összértéket – állítja a Magyar Polgári Párt helyi frakciója.

A közvilágítás és egyéb projektek kapcsán felmerült kifogásait közleményben fogalmazta az MPP. Úgy vélik, a hivatal szabálytalanul járt el, amikor „legutóbb egy félmillió eurós beruházási szerződést kötött egy, az RMDSZ holdudvarába tartozó céggel az önkormányzati testület tudta nélkül. Nem ez az első eset a polgármester regnálása alatt, és úgy néz ki nem is az utolsó".

A frakció tagjai „követelik, hogy az átláthatóság jegyében Bunta Levente RMDSZ-es polgármester tegye lehetővé, hogy valamennyi önkormányzati képviselő áttekinthesse a Diml Rom Kft.-vel kötött szerződést, illetve tegye elérhetővé a városhaza honlapján, hogy minden udvarhelyi adófizető állampolgár megismerhesse annak sarkalatos pontjait".

A polgári párt frakciója egyébként a korábban felszerelt izzók lámpatestét is kifogásolta, valamint kifejezték abbéli reményüket, hogy az újonnan felszerelendő égők már esztétikusabb burkolatot kapnak, és talán a korábbi „giccses kék" burkolat cseréjére is sikerül pénzt találni.

A projektről egyébként az EMNP frakciója sem tudott korábban, ők a sajtóból értesültek a szerződés megkötéséről. Az RMDSZ-frakció szerint, mivel a projekthez nem volt szükséges önkormányzati döntés, nem foglalkoztak vele, nem tartozott hatáskörükbe.

Aki bújt, aki nem

A hivataltól választ szerettünk volna kapni a felmerült kérdésekre. A városháza sajtóreferense külföldön tartózkodik, így elsőként Farkas György városmenedzsert hívtuk. Farkas azt mondta: ő nem kompetens az ügyben, nem nyilatkozhat, keressük a polgármestert.

Bunta telefonja kicsengett, választ sms-ben kaptunk, miszerint az elöljáró szabadságon van. Kerestük Tikosi László műszaki igazgatót is, ám őt nem sikerült elérnünk.

Felhívtuk Benedek-Árpád Csaba alpolgármestert, aki azt mondta, egy sérülés miatt szerda ót nem járt a polgármesteri hivatalban, és nem tud nyilatkozni az ügyről, így nekünk is maradt a homály.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
butalevente
2013-11-18 18:13:33
Udvarhelyi káráté
Szova', Chuck Norris is tudja már: UDVARHELY JOBBAN TELJESÍT!!!
avatar
Ferencke
2013-11-19 15:50:56
Ez vicc
Vannak olyan utcak Udvarhelyen, ahol meg kozvilagitas nincs es emberek elnek ott vagy 10 eve. Mondjuk ez a legtakarekosabb sot ennel takarekosabb nincs is. Olyan sotet van, hogy kotelezo az elemlampa. Ott, hogyan fogjak kicserelni a regi testeket?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."