Itthon » Közélet

Kiverték a biztosítékot az okos villanyórák

Tovább tárgyalnak a villanyórák felszereléséről, de előtte folytatják a munkálatokat, csak nem mondják meg, hogyan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

villanyszereles1
A Függetlenség 60-ban felszerelt doboz, fotó: az UTCA Facebook oldala
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. február 02., 15:53
1 hozzászólás. 

A 2014 augusztusában megjelenő, az energetikai hatékonyságra vonatkozó 2014/121-es törvény előírja a háztartásokba történő okos villanyórák beszerelését, amelyek nem csak pontosabbak és biztonságosabbak, hanem a lakásokon kívül szerelik fel őket, így a fogyasztókat nem kell zavarni a leolvasásuk érdekében.

2020-ig a mérőműszerek nyolcvan százalékát ki kell cserélniük országszerte az áramszolgáltatóknak, a maradék 20 százalékot 2022-ig. Székelyudvarhelyen év végéig körülbelül kétszáz tömbházban kell lecserélniük a villanyórákat az Eda Elekes kft. munkatársainak, akik alvállalkozói a munkálatok versenykiírását megnyerő bukaresti fővállalkozónak, az Adrem Investnek.

Felháborodtak a lakók

Több székelyudvarhelyi tömbházban el is indult az okos villanyórák beszerelése, viszont a kivitelezés minőségét illetően konfliktus alakult ki a lakók és a munkavállaló cég között. A lakók a szerelés minősége mellett azt kifogásolták, hogy a szűk folyosókon a nagyméretű villanyórák ellehetetlenítik a mozgást a lépcsőházban. Az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport is felkapta a fejét a munkálatok láttán és összegyűjtötte a szerelésről készültképek gyöngyszemeit.

Az alvállalkozó az uniós pályázatot elnyerő típusterv szerint szerelte volna be az órákat tartalmazó dobozokat, csakhogy ez a típusterv olyan lépcsőházakra volt elkészítve, amelyeknek folyosója közel két méter széles.

villanyszereles2

Kiss Zsigmondot, a Tavasz sétány 2-es számú tömbházának lakója elmondta, az ő esetükben egy 1 méter 20 centis folyosó vezet a földszinten a bejárati ajtókhoz, így az ott lakóknak a doboz nagyon megnehezítené a közlekedésüket. Az érintett lakónak közvetlenül a bejárati ajtaja mellé szerelték volna fel az új órákat tartalmazó dobozt. A lakók panaszukat az alvállalkozónál, a lakószövetségnél, az Electricánál és az önkormányzatnál is jelezték.

Nem 21. századi megoldás

Január 27-én több, Tábor- és Bethlen-negyedi tömbházban ellenőrizte a munkálatokat Gálfi Árpád polgármester, Orbán Árpád alpolgármester, Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója, Jakab Mária főépítész-helyettes, valamint a kivitelező alvállalkozó és a munkálatokat szerződő Electrica csíkszeredai és székelyudvarhelyi képviselője.

Gálfi Árpád polgármester a kivitelezővel közölte, hogy nem 21. századi megoldások, amelyeket alkalmaztak, és kötelessége lett volna az alvállalkozónak azonnal megállítani a munkálatokat, ha látta, hogy nem megfelelőek a kapott anyagok. Orbán Árpád alpolgármestera látottak alapján úgy véli, sokat romlott az elmúlt évek szerelési munkálatai következtében a tömbházlakók élettere, ezt javítani kell a jövőben.

Kiderült, kommunikációs problémák is felmerültek, mert annak ellenére, hogy a lakószövetségi elnököket szeptemberben személyesen tájékoztatta a vállalkozó a városházán a munkálatok megkezdéséről, sok helyen a lakók nem tudtak erről, holott az Electrica álláspontja szerint csak úgy lehet felszerelni az említett eszközöket, ha az érintett lakók ebbe beleegyeznek.

Varga István lakószövetségi elnök, a Tavasz sétány 4 lakója megerősítette, szeptemberben valóban értesítették őket a munkálatok megkezdéséről. Ő össze is hívta a lépcsőházfelelősöket, és tájékoztatta arról, hogy mire számíthatnak, sok lakó mégsem értesült a munkálatokról, pedig ez a lépcsőházak ajtajára is ki volt aggatva.

Mások szerint ki volt téve, hogy következő nap szerelni fognak, de az, hogy szétfúrják a tömbházat, zajt és hatalmas koszt okoznak, illetve vezetékekkel töltik meg a lépcsőházat, nem szerepelt a tájékoztatásban. Engedélyt nem kértek, kész tényként kezelték a lakók beleegyezését.

villanyszereles

A probléma szerinte azzal volt, hogy bár előre egyeztettek az Eda Elekes munkatársaival arról, hova teszik a dobozt, utólag teljesen máshova került. „A mi lépcsőházunkban leszedték utólag a vezetéket, de a lyukak, amiket bevertek a falba, ott maradtak, nem volt egy átgondolt, megtervezett munka" – mesélte Varga, aki örül, hogy ennyire felfigyelt a problémára a város, mert most már lehet egyezkedni az alvállalkozóval, és reméli, ezután egy picit jobban odafigyelnek.

Gálfi felvette a kesztyűt

Február 1-jén tárgyalóasztalhoz ültek a városháza tanácstermében Gálfi Árpád polgármester, Orbán Árpád alpolgármester és a polgármesteri hivatal urbanisztikai és városgazdálkodási és műszaki szakemberei a tömbházak villanyóracseréire versenytárgyalást nyert Adrem Invest képviselőjével, Lucian Pădurellel, az Electrica Rt. megyei, valamint városi képviselőivel, illetve a munkálatokat végző alvállalkozó Eda Elekes kft. tulajdonosával és több lakószövetség elnökével.

Ez állt a városháza közleményében, viszont Varga István lakószövetségi elnök, megkeresésünkkor leszögezte, őt nem hívták meg a megbeszélésre, ezért nem tudott részt venni rajta, a sajtóból értesült róla. Várja, hogy értesítsék a megbeszélés részleteiről, de ez egyelőre nem történt meg.

A találkozóra mi is próbáltunk bejutni, de a megbeszélés nem volt nyilvános, Gálfi elküldte a sajtót azzal, hogy a problémát meg szeretnék oldani, minden tőlük telhetőt megtesznek, de nem akarja, hogy az legyen, mint az iskolákkal, és a megbeszélés után közleményben értesítenek a fejleményekről.

A találkozón, a fővállalkozó bemutatkozása és a munkálat eddigi részleteinekbemutatása után a bukaresti cég képviselőjének a városháza munkatársai bemutatták a munkálatokról készült fotókat, majd elmondták szakmai észrevételeiket. A tárgyalásra független szakértőt is meghívtak, aki ugyancsak felsorolta szakmai kifogásait.

Székelyudvarhely polgármestere nyomatékosan felkérte a fővállalkozót – áll a városháza közleményében − mutassa be a versenytárgyalásra benyújtott műszaki dokumentációt, illetve kijelentette, amennyiben nem cserélik ki jobb minőségűre a felhasznált anyagokat, nem fog hozzájárulni a munkálatok folytatásához.

16343834 1555108004504471 2020616164 n

Kijelentette, szerinte nem a mai követelményeknek megfelelő munka zajlott a villanyóracserék kapcsán, és úgy gondolja, hogy a tárgyalóasztalnál ülők közül senki nem hagyná, hogy házába ilyen módon szereljenek bármit is.

Folyt. köv.

− A tervezéssel együtt nyerték meg a munkálatokat, de mivel számtalan típusú, beosztású lépcsőház létezik, nincsenek könnyű helyzetben − szabadkozott  Lucian Pădurel fővállalkozó.

Megígérte Gálfinak, hogy javítanak az anyagok minőségén és arra kérte a városvezetést, valamint a lakószövetségi elnököket, hogy egy héten belül befejezhessenek négy lépcsőházat, majd az elkészült munkálatokat átvéve folytassák a tárgyalásokat. Elismerte, hogy a feszített tempó miatt történhettek kommunikációs hibák, azt ígérte, a lakókkal történő kapcsolattartást is igyekeznek javítani.

Az egyeztetés után kiderült négy lépcsőházat (Függetlenség sugárút 66. szám, Virágok sétánya 12. szám, valamint a Tavasz sétány 2., illetve 6. szám) egy héten belül befejez az Eda Elekes Kft., majd ezt követően a városvezetés és a városháza szakemberei folytatják a tárgyalásokat az érintettekkel.

Szerettük volna megtudni, mi lesz a négy lépcsőház sorsa, a lakók választhatják-e ki, hova kerül a doboz, de sem Elekes Sándor, a munkálatokat végző cég igazgatója, sem Ülkei Zoltán a városháza városgazdálkodási osztályának vezetője nem nyilatkozott portálunknak. Utóbbi azt ígérte, két héten belül tájékoztatnak arról, hogy milyen kompromisszumos megoldás születik.

Kiss Zsigmondot, a Tavasz sétány 2. számú tömbházának lakóját sikerült elérnünk, elmondása szerint a munkálatokat csütörtökön már folytatták az Eda Elekes munkatársai, és bár zokon vették, hogy a lakók számon kérték őket, hova is fog felkerülni a villanyórás doboz, végül a lakók által választott helyre szerelik azt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-02-02 22:04:37
Európa jobb felén olyan villanyórák vannak, amik folyamatosan jelzik az aktuális fogyasztást - kapaszkodj meg! - az áramot adó cég informatikai rendszerében.
Nem kell leolvasni, látják a központban, senki nem jön leolvasni, bemondani sem kell.
Az órán a tulajdonos látja grafikonon a fogyasztás évi alakulását, kiolvasható akár napi bontásban a fogyasztás
mennyisége, ára, stb.
Akkora, mint egy literes üdítő doboza.
Nos, ez okos villanyóra.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."