Itthon » Közélet

Udvarhelyig ér a dunaújvárosi mutyigyanú

Udvarhelyi üzletembert is kapcsolatba hoztak a dunaújvárosi közvilágítás-mutyival: a mi köztéri lámpáinkkal villogtak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az első izzókat 2011-ben szerelték fel fotó: archív
Az első izzókat 2011-ben szerelték fel fotó: archív
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN, PÁL EDIT ÉVA
2016. március 11., 17:49
3 hozzászólás. 

Híres lett Udvarhely: a magyarországi média a napokban részletes cikksorozatban ismertetett egy dunaújvárosi mutyigyanút, amelyhez udvarhelyi vállalkozónak is köze lehet.

Az Index.hu szerint az udvarhelyi közvilágítás modernizálását nyújotta be referenciamunkának egy dunaújvárosi cég, a Rosettum Kft., a magyar város utcai lámpáinak cseréjére pályázva. A cég vezetője K. Szabó Imre, akinek tulajdonrésze volt a DML Europa Kft.-ben, amely Székelyudvarhelyen 2011-ben végzett korszerűsítési munkát.

Az Udvarhelyi indukciós lámpák egy részét ugyanis 2011-ben, a többit pedig 2014-ben szerelték fel, előbbieket a híradások alapján a Ferenczy Károly érdekeltségébe tartozó Seviep Construct Kft.-től vásárolták, s több jel is arra mutat, hogy a DML Europa kft. bonyolította le. A polgármesteri hivatal már akkor sem akart nyilatkozni az árakról.

Hogy a DML Europa kft-nek köze van Udvarhelyhez, abból is láthatjuk, hogy az alábbi videót, amelyen városunk világítását láthatjuk, Szollár András, a DML Európa kft. vezérigazgató-elnöke töltötte fel az internetre 2011. június 10-én, valószínűleg referenciaként.

Utánanéztünk, és rájöttünk, hogy a 2014-es lámpatest-cseréket városszerte ugyanaz a cég végezte, mint 2011-ben, csak immár más néven, DIML ROM Kft.-ként. Ez a fejlesztés már nagyobb port kavart, ugyanis a városlakók arra számítottak, a frissen felújított Patkóba régies kinézetű, igényesebb kivitelezésű lámpaoszlopok kerülnek. Akkor kérdezett rá a sajtó a munkálatok részleteire, költségvetésére, de csupán kitérő válaszokat kapott. Végül megadták az e-licitatie.ro oldalon a közbeszerzés adatait.

Az internetes cégadatbázisok szerint a 3,204,510 RON értékű pályázatot megnyerő Diml Rom Kft.-nek kétharmadrészt Ferenczy Károly, egyharmad részben pedig a dunaújvárosi mutyiban gyanúsított K. Szabó Imre a tulajdonosa. És az már a magyarországi sajtóban is ismert, hogy Ferenczy Károly cégvezető Verestóy Attila RMDSZ-szenátor volt sógora, a városvezetéssel való kapcsolatáról kevesebb információnk van.

A Diml Rom kft. tulajdonosi köre forrás: listafirme.ro

A 2014-es híradások szerint már a főtér megtervezése előtt el volt döntve, hogy milyen lámpák kerülnek a főtérre.

A 2014-ben felszerelt lámpákkal kapcsolatban mindenesetre nem csak esztétikai szempontból merültek fel aggodalmak. Miután több lakó panaszkodott az új lámpatestek gyenge fényére, és kifogásolták a beruházás szükségességét, az uh.ro tesztelte ezeket, és kiderült, hogy az égők fényerőssége többnyire rendben van, 15 év alatt takarítanák meg az árukat, amennyiben nem igényelnek költségesebb javítást, fejlesztést. A gond azzal van, hogy hivatalosan becsült élettartamuk is 15 év.

Ezek szerint a dunaújvárosi közvilágítást modernizáló Rosettum Kft-nek köze van a székelyudvarhelyi lámpatestek cseréjéhez tulajdonosa, K. Szabó Imre révén. Ott egyedüli jelentkezőkként is csak negyedjére sikerült megnyerniük a kiírást, munkájukkal azonban nem elégedett a város.

Az ügyben a NAV Bűnügyi Igazgatósága nyomozást indított, különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2016-03-11 20:47:26
Ez akkor még egy olyan ügy, amikor Verestóy és Bunta jóban voltak, tehát üzleteltek. Így erről sem fogunk többet megtudni, pedig lassan elindul a szardobálózás.
avatar
jutacs
2016-03-11 22:13:46
Orban huszoneves veje is abbol lett milliardos 2-3 ev alatt, hogy alig vilagito lampara csereltette le Magyarorszag varosainak vilagitasat.
A Maffia mindenhol ott van.
avatar
ooloo
2016-03-12 11:36:07
Valamit nagyon jól csináltak mert még az UH webkameráján is egy régi szép esti folyamatosan az oszlopokon levő égőket lehet látni csak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."