Itthon » Közélet

Kivonult az ellenzék a tanácsülésről

Van néhány vitatott napirendi pont a tizennégy között: az ellenzéki néppártosok és MPP-sek vitára készülnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanácsülés 2013 decemberében Székelyudvarhelyen
Fotó: Lőrincz Csaba
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. december 19., 09:00
6 hozzászólás. 

10:23 A következő ülés vezetőjét januárban, az ülés elején választják meg. A mostani tanácsülés, és közvetítésünk véget ért.

10:22 Szintén Jakab Áron Csaba jelzi, hogy a Patkó átadásával kapcsolatosan azt ígérték, hogy a föld alá kerülnek a kábelek, ehhez képest most még újabbak jelentek meg a levegőben.

10:20 A különfélék napirendi pontnál Jakab Áron Csaba szólal fel, azt a problémát jelzi, hogy a Haberstrumpf-villát hajléktalanok vették birtokukba. Tikosi elmondta, a rendőrség ígéretet tett rá, hogy járőrözni fognak, de, ha még mindig fennáll a probléma, akkor utánanéznek. Szerinte csak egy emberről van szó, "egy gyengébb gyerek, aki nem bírja a telet".

10:19 A teremben maradt RMDSZ-frakció megszavazta a tervezetet.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 decemberében

10:16 Farkas György és Kulcsár Székely Attila is elmondják, a cégalapításra szánt pénzt az idei költésgvetésből utalták ki, nem az adóemelésből fedezik. Az alpolgármester elmondja, a megyei tanács számára már kicsit teher lett a Hargita Népe Udvarhely, ez fog idővel átalakulni Udvarhelyszék új napilapjává.

10:11 Gálfi Árpád szerint az RMDSZ-es tanácsosok erőből szavazták meg a többi napirendi pontot is, amihez javaslatuk lett volna, így most is magukra hagyják őket, hadd szavazzák meg a saját újságukat, és majd abban írják le, hogy miért hozták létre. A teljes EMNP és MPP frakció kivonult a teremből.

10:07 Utolsó napirendi pontként az Udvarhelyi Média Kft. létrehozását célzó határozattervezetet tárgyalják. Farkas György terjeszti elő a tervezetet, aki elmondja, hogy a cég nevét már lefoglalták. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet.

Dr. Zakariás Zoltán szerint vagyoni kérdés a tervezet, ugyanis gazdasági értéke van. Bodnár László úgy véli nem vagyoni kérdés. Az alpolgármester szerint amint megalakul cég, akkor lehet ha vagyoni kérdés lesz, de az alapítás nem az.

10:05 Három szociális lakás bérét és a bértámogatást is elfogadták, most két csereháti lakás cseréjét vitatják. Ez is gond nélkül ment át.

09:58 A csereháti szociális lakások kiosztása a témája a tizenegyedik napirendi pontnak. Jakab Attila gratulál mindenkinek, aki részt vett a munkában, és nagy szeretettel várják a következő beruházásokat a Csereháton. Tikosi jelzi, hogy még hetven lakásra vannak kész a tervek, amik minisztériumi jóváhagyásra várnak. Gálfi is gratulál a lakásokhoz. A tervezetet mindenki elfogadta.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 decemberében

09:57 "Határozattervezet mezőgazdaságból származó nitrátszennyezés elleni helyi akcióterv elfogadásáról" - így szól a tizedik tervezet, amit a Környezetvédelmi Minisztérium kérésére dolgoztak ki. Mindenki megszavazta a tervezetet.

09:53 Összesen 58 ár területet vásárol a város a jelenlegi barompiac szomszédságában, így kibővítve az új barompiac területét. A terület ára 600 euró/ár. Mike Levente figyelmeztet, hogy a területre való bejárást az ortodox egyház területén keresztül lehet megoldani, amire figyelni kell. Tikosi szerint megoldható a helyzet, akár az egyházi terület használata nélkül is.

09:51 150 ezer lejjel támogatná a város a helyi egyházakat a nyolcadik napirendi ponttal. A tervezetet mindenki megszavazta.

09:49 A hetedik napirendi pont témája 2700 lej befogadása: több jogi személy támogatja a székelyudvarhelyi közinformálási, tanácsadás fiataloknak és turizmus közszolgálatát (Szinfotour). Amint az várható volt, a pénz elfogadását mindenki támogatta.

09:48 A hatodik napirendi pont hasonló a negyedikhez: az olimpiászos diákok díjazására vonatkozik, ám ez a tavalyi tervezet, ezt kell formailag módosítani a prefektúra véleményére. Ezt is mindenki megszavazta.

09:47 Ötödikként a városban tanító, ingázó tanárok utazási költségeinek megtérítéséről döntenek: ez hozzászólás nélkül, egyöntetűen ment át.

09:43 A következőkben az országos és nemzetközi olimpiászokon jó eredményt elért diákok és felkészítő tanáraik díjazását tárgyalják. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet.

Dr. Zakariás Zoltán szól hozzá: szerinte az utóbbi évek statiszikái azt mutatják, az olimpiászokon egyre jobb eredményeket érnek el a diákok, ezért javasolják, hogy növeljék a diákoknak járó díjakat. Tamás Zoltán kivételével az EMNP és az MPP megszavazta volna a módosíást, de nem voltak elegen: módosítás nélkül 14-en szavazták meg az eredetit, így az átment.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 decemberében

09:42 A harmadik napirendi pont témája az Ugron Gábor utcában a víz- és kanalizálási rendszer kiterjesztése, ugyanis ide ravatalozót terveznek építeni. Most ennek a technikai és gazdasági mutatóit bocsátják szavazásra. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet, és a tanács is egyöntetűen elfogadta.

09:40 A néppárt konkrét módosító javaslattal él, azt javasolják, hogy ne legyen emelés, maradjon az idei szinten az adó. Tamás Zoltán javasolja az ülésvezetőnek, hogy tartsa a medrében az ülést, mindenkinek csak a neki járó alkalmakkor adjon szót. A néppárti javaslatot csak az EMNP és az MPP szavazta meg, így nem ment át, ám az eredetit csak az RMDSZ szavazta meg, így az átment, jövőtől növekednek az adók.

09:33 Jakab Attila szerint semmilyen fejlődés nem történt a városban az elmúlt négy évben, ezt az ülésvezető elutasítja. Mike Levente javasolná, hogy azokban a városrészekben emeljenek adót, ahol befektetések történtek. Ezt az alpolgármester is logikusnak látja, de erre májusban tud sor kerülni, amikor a város zónáit szavazzák meg.

09:23 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet. Jakab Attila szerint az utóbbi idők emelései körülbelül 50 lejes többletkiadást jelentenek mindenkinek. Azt javasolják, hogy az Udvarhelyi Média Kft.-re szánt 450 ezer lejt tegyék át a tartalékalapba, amiből fedezni lehetne a kieséseket, és nem kéne adót emelni.

Az ülésvezető szerint nem olyan nagy az emelés. Orbán Balázs kérdi, hogy ha nem olyan nagy, akkor minek kell emelni. Pécsi Kolumbán Imola más városokkal példálózik, néhány olyan várost felhozva példaként, ahol többet emeltek, mint Udvarhelyen.

Gálfi Árpád is a költsécsökkentés mellett teszi le a voksát, szerinte van más lehetőség is a bevételek növelésére, és a kiadások csökkentésére.

09:18 A második határozattervezet a jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozik. A vonatkozó törvény csökkentést nem, de emelést engedélyez. Az előterjesztő szerint figyelembe vették, hogy bizonyos bevételi forrásoktól elesik a város jövőre.

Ebből az okból a terület- és épületadóknál 10 százalékos emelést javasoltak, ami 310327 lej többletbevételt jelent. Gépjárműadók esetén nem javasoltak emelést.

Tanácsülés Székelyudvarhelyen 2013 decemberében

09:15 Az első napirendi pontot, a költségvetés-módosítást pozitívan véleményezték a szakbizottságok: több forrásból is érkeztek pénzek a büdzsébe. Tikosi László arról számol be, hogy a régi szeméttelep bezárására szánt pénzösszeget azért csoportosítják most át, mert a projekt dokumentációját módosítani kell, hatósági kérésre.

09:11 Karda Emese gazdasági igazgató szerint a hetes napirendi pontot az első előtt kell procedurálisan tárgyalni, ugyanis egymástól függnek, ám a napirendi pontok felcserélésére már nincs lehetőség, ugyanis ezeket egyenként szavazták meg. Megoldásként az első napirendi pontot tárgyalják, de csak később szavaznak róla.

09:07 Az ülésvezető nem tudja megmondani, hol van a polgármester, de szerinte csak akarat és elszántság kérdése, hogy valaki kérdéseket tegyen fel a polgármesternek. Jakab Attila szeretné, hogy az utolsó, az Udvarhelyi Média Kft. alapítására vonatkozó napirendi pont ne kerüljön ma vitára, ugyanis a tanácsosok nem elég tájékozottak a kérdésbe: ehhez mindenik napirendi pontot egyenként meg kell szavazni. Az összes előterjesztett napirendi pontot elfogadták.

09:05 A múlt havi tanácsülés jegyzőkönyvét elfogadták. Napirend előtt Gálfi Árpád kéri, hogy vegyék fel a különféléket a napirendi pontok közé, és kérdi, miért nem vesz részt a polgármester a tanácsüléseken.

09:03 Benedek Árpád Csaba alpolgármester köszönt, és operativitásra szólít fel. Bálint Mária Magdolna hiányzik, más jelen van, az ülést Kulcsár Székely Attila vezeti.

09:00 Hamarosan kezdődik az ülés, úgy tűnik minden tanácsos megérkezett, de a jegyző rögtön jelenlétet olvas.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Emdé
2013-12-19 13:56:34
"Az ülésvezető szerint nem olyan nagy az emelés." csak röviden annyit mondanék K.SZ.A-nak hogy "nyasgem" .
"Pécsi Kolumbán Imola más városokkal példálózik, néhány olyan várost felhozva példaként, ahol többet emeltek, mint Udvarhelyen. " a nősténynek meg azt hogy sok nagyobb város van ahol csökkentették a 2013-s adókat a tavaly (nem úgy mint itt) , tovább én is tudnék példákkal dobálózni arról hogy sok városban nincsenek ilyen alacsonyan tartva a bérek ergó magasabb az életszínvonal .

Na most kedves UDMR rajongók köszönjétek meg a választottjaitoknak hogy ismét húzhatunk egyet a nadrágszíjunkon (hú de karcsúak leszünk) , ja és Mr. Bunta biztos azért nem volt ott mert a drága szép kicsiny városunkban ma nagyon hideg volt ezért inkább elment impalára vadászni és onnan küldi meleg ölelését és forró csókjait az inasainak.

U.I. NEM kell még egy propaganda lap amivel a postaládáinkat megtöltik , még wc papírnak sem jó.
avatar
lucácska
2013-12-19 14:59:14
Kedves Emdé!
Könnyű volt máshol csökkentsék az adókat, ha azelőtt az egekig emelték. Kicsit tájékozódj, majd utána járjon a szád. Nem fogják biztos megtölteni a postaládádat sem azzal a lappal, mert napilap lesz, nem pedig szórólap. Bár ahogy elolvastam az írásodat, jobb lenne többet olvassál és tájékozódj. Tisztelettel!
avatar
lucácska
2013-12-19 15:01:26
balfékek
Mivel csak a szájuk jár, de tenni semmit nem tesznek, hát inkább vonuljanak is ki az ülésről. Hagyják a többi önkormányzati képviselőt dolgozni !
avatar
taylor
2013-12-19 15:28:01
re: balfékek
Meddig hagyják dolgozni őket? amíg olyan lesz az élet mint Észak-Koreában?
Pénzt vesznek el az emberektől, majd ebből a pénzből propagandát csinálnak amelyben elmesélik hogy milyen jó az embereknek hogy többet adózhatnak, hogy nagyobb az ívóvíz ára stb. ... boldogak a lelki szegények :)
avatar
zterex1
2013-12-19 20:27:46
Bunta, Bunta. Te is abba az irányba tartasz, hogy ELKÚRTUK. NEM KICSIT, NAGYON!!!
avatar
Schubert Gyula
2013-12-20 13:52:17
Ízléstelen
Emlékeznek az előző önk. kampányban Sz.J. "családi" magazinjára? Na, ez az új Magazin , vagy napilap ugyan olyan ízléstelen lenne!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."