Itthon » Közélet

Két új körforgalmunk is lehet

Duplán lesz tanácsülés a héten, ahol többek között egy vagy két új körforgalom megépítéséről is döntenek a városatyák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Az egyik új körforgalom tervezett helyszíne
A tervek szerint itt épül majd körforgalom | Fotó: Bedőházi Attila Csaba
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. január 28., 16:13
2 hozzászólás. 

A héten először január 29-én, szerdán 13 órától ül össze a székelyudvarhelyi városi tanács, hogy öt napirendi pontban hozzanak döntéseket. Az első határozattervezet témája a II. Rákóczi Ferenc, Kuvar és 1918. December 1 utcák kereszteződésénél építendő körforgalom műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadása.

A város déli részére tervezett körforgalom már többször is szóba került, legutóbb két éve, a 2012. januári tanácsülésen. Akkor a határozattervezetnek szakbizottsági véleményezése nem volt, Mike Levente MPP-s tanácsos pedig ellenezte az építést, szerinte pénzpazarlás lenne, mert a kereszteződés most is jól működik. Ezen a tanácsülésen végül hanyagolták a témát, nem foglalkoztak vele érdemben.

Most már kész tervekkel, műszaki és gazdasági mutatókkal állt elő a városvezetés: rögtön dupla adagban, ugyanis a körforgalmat két változatban is megtervezte a brassói illetőségű Prinfo Kft.

Két változat, két körforgalom

Az első variáns szerint egy megközelítőleg 700 négyzetméter területű körforgalom épülne a II. Rákóczi Ferenc, Kuvar és 1918. December 1 utcák kereszteződésében – ebben az esetben a befektetés teljes összege 1 210 140 lej.

A második változat már két körforgalommal számol: ebben az esetben is megépülne az első variánsnál említett kereszteződés, ám ekkor egy második, kisebb, nagyjából 290 négyzetméteres körforgalom is készülne, az elsőtől mintegy száz méterre délre, a készruhagyár bejárata előtt – a második változat esetében a beruházás összértéke 1 237 154 lej.

A tervező cég pro és kontra érveket is felsorakoztatott mindkét változathoz. Szerintük az egy körforgalmas megoldás előnye, hogy nem módosul jelentősen az út szerkezete a kereszteződés környékén, részben irányítottabb lesz a forgalom a körforgalom közelében, nem módosul jelentősen a megszokott közlekedési rend, és ez a változat valamivel olcsóbb.

Hátránya viszont, hogy nem irányítja a forgalmat a készruhagyár bejáratának környékén, növekszik a balesetek valószínűsége (ugyanis ebben az esetben a második, kis körforgalom helyett szigetek jelennének meg a készruhagyár előtt, problémásabb az elsőbbség megadása), valamint nehezebb hótalanítani a készruhagyár előtti részt a szűk útszakaszok miatt.

A Prinfo Kft. szakemberei úgy gondolják, a második változat előnye, hogy a közlekedés jelentősen egyszerűsödik a környéken, ugyanakkor a készruhagyár kijáratánál is könnyebb lesz közlekedni a második körforgalom miatt, és esztétikailag is jobbnak tartják ezt a változatot. Egyetlen hátrányként a némileg, ám nem jelentősen magasabb árat jelölik meg.

A két változat vázlatait meg is lehet tekinteni: ide kattints az elsőért, és ide bökj, ha a másodikra vagy kíváncsi. A szerdai tanácsülésre két határozattervezet készült, így vélhetőleg ott dől el, melyiket támogatják a városatyák.

Központosodik a turizmus

A szerdai tanácsülés napirendi pontjai közt szerepel egy országos információs és turisztikai központ kiépítése és felszerelése a városban – ennek kapcsán két napirendi pont is lesz, egyikben a központ megvalósíthatósági tanulmányát, míg a másikban a létrehozáshoz kapcsolódó pályázatot tárgyalják.

A negyedik pontban a város hőközpontjainak összekapcsolása a téma, ennek műszaki és gazdasági mutatóit elemzik, majd ötödikként egy másik beruházás, új szociális lakások (ikerlakások) megvalósíthatósági tanulmányát elemzik.

Terítéken a költségvetés

A hét második tanácsülését január 30-án, csütörtökön reggel 8 órától tartják. Ekkor tárgyalják többek között a város idei költségvetését is, valamint ezen a tanácsülésen lesznek napirendre tűzve a különböző támogatási programok, pályázatok is.

A tervezetek szerint az önkormányzat idén külön pályázatokat írna ki a versenysport, a kulturális tevékenységek, az ifjúsági és oktatási tevékenységek, a környezetvédelem, a tömegsport és az egészséges életmód, valamint a szociális jellegű tevékenységek támogatására.

Szintén napirenden van a jogi szolgáltatások és tanácsadás vásárlása az önkormányzat részére a 2014-es évre, 42 csereháti szociális lakás közvagyoni leltárba vétele, a polgármesteri hivatal és a helyi rendőrség tisztségjegyzékének elfogadása és a minimálbéren dolgozók munkaóráinak beosztása.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Isty
2014-01-29 15:10:45
Megaztne!
Minek oda korforgalom!! Ez tenyleg pazarlas, ott nem szoktak fenntakadasok lenni. Minek lelassitani ott az igy is tetu forgalmat!

A Kaufland elotti korforgalom sulyedeset es godreit mikor hozzak helyre!! Szegyen minosegtelen munka...rohej az egesz.
avatar
urfi
2014-01-29 16:42:32
Hasznos
A második változat sokkal jobb ui.a II Rákóczi Ferenc utcáról (Pethő vendéglő felől) eljutni a Készruhagyárhoz jobbról nehezen belátható a 1 december utca!Az előző hozzászólaló pedig ne akadékoskodjon a városvezetés nagyon jól felmérte a helyzetet.Szász Jenő idejében borzalmas volt autózni olyan közlekedést valósított meg a díszpéldány!!! A Kaufland építette a körforgalmat őket kell felelőségre vonni az elvégzett munkáért!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."