Itthon » Közélet

Élő közvetítés a városi tanács januári üléséről

  Tizennégy napirenddel vágnak neki 2012 első tanácsülésének a város első emberei. Élőben közvetítünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules2112
tanacsules2112
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. január 27., 12:18
3 hozzászólás. 

14:16 Sajnos az internetkapcsolatunk megszűnt működni szünet után. Ekkor a tanácsosok a különböző alapítványok épületadó alóli felmentésének kérését taglalták. Kedvezően bírálták a NyÖP, a Civitas Alapítvány, a Dr. Palló Imre Alapítvány, a Kolping Szövetség és a Mallersdorfi Ferences Nővérek kérését, míg az Udvarhelyi Fiatal Fórum kérését elhalasztották. Ezzel lejárt a tanácsülés, a következőt Jakab Attila vezeti, ez várhatóan jövő hétvégén esedékes.

13:40 Lejárt a szünet, a polgári tanácsosok nem jöttek vissza a terembe.

13:30 Újabb heves vita alakult ki az ügyben, Benedek Árpád Csaba összehívná a projektes szakbizottságok, hogy legyen szakbizottsági véleményezés az adókedvezmények ügyében és lehessen a tanácsülésen szavazni róluk. Ennek érdekében szünetet rendelt el az ülést vezető Gergely László.

13:27 Péter Pál szerint a kéréseket korrektül letették az érintettek, ezért nincs amiért halogatni a szavazást, meg kell adni a támogatást.

13:25 Orbán Balázs arra kéri a hivatalt, hogy ismertesse meg a sajtón keresztül a közvéleményt arról, hogy kik és miért kapják az adókedvezményt és csak azután szavazzanak a kérésekről.

13:23 Most több intézmény épületadó alóli felmentéséről szavaznak a városatyák. Első a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztára.

13:21 Az előterjesztett tervezet nem kapott elég szavazatot, ezért nem ment át.

13:18 Szász Jenő szerint súlyosan diszkriminatív az előterjesztett pontrendszer. Ő sem kíván részt venni a szociális lakások kiosztását végző bizottság munkájában.

13:16 Gergely László szerint olyan pontrendszerre van szükség, amivel a megfelelő emberek jutnak lakáshoz. Jakab Attila szerinte erre a jelenlegi körülmények között nincs lehetőség, ezért nem vesz részt ebben a munkában, nem szeretne Székelyudvarhelyre egy második Budvár lakónegyedet létrehozni.

13:15 Következik a csereháti szociális lakások kiosztásának pontrendszerének elfogadása: a szociális és jogi szakbizottságok negatívan véleményezték a tervezetet.

13:14 A hetedik napirendi pont a Bethlen Gábor Általános Iskola javítására vonatkozó megvalósíthatósági terv aktualizálása: a tanácsosok egyöntetűen megszavazták.

Itthon_Kozelet/tanacsules0127

13:13 A tanácsosok végül azt szavazták meg, hogy nem foglalkoznak a kérdéssel.

13:06 Mike Levente szerint pénzpazarlás lenne a körforgalom, ugyanis a kereszteződés jelenleg is jól működik.

13:05 Újabb körforgalmat terveznek, ezúttal több mint 1,3 millió lej értékben. A tervezet szerint az 1918. December 1, a II. Rákóczi Ferenc és a Kuvar utcák kereszteződésében jönne létre a körforgalom. A tervezetnek nincs szakbizottsági véleményezése.

13:04 Tizennégy szavazattal elfogadták a határozattervezetet.

13:03 Gergely László szerint most el lehet fogadni a technikai és gazdasági paramétereket, majd a cégek válaszainak függvényében tudják a költségvetésbe foglalni a hidat.

13:00 Szász Jenő ötlete szerint írjon a gazdasági szakbizottság az érintett cégeknek egy levelet, amelyben hozzájárulásra kérik őket, majd ennek függvényében a tanács elé a hibádzó összeget terjeszthetik elő.

12:57 Jakab Attila nem hiszi, hogy az ipari telepen található cégeknek problémát okoz 5-10000 euróval támogatni egy olyan híd megépítését, amin az alkalmazottaik biztonságosan eljuthatnak a munkahelyükre.

12:55 Fancsali Kálmán szerint a tanácsosoknak nem az a fő gondja, hogy az ipari telepen dolgozók kiknek termelnek pénzt, hanem, hogy adófizető polgárokról van szó, akiknek már évek óta szüksége van a hídra.

12:51 Szász Jenő szerint amíg egy cég részvényesei úgy állnak hozzá az ügyhöz, hogy az nekik nem ér pénzt, addig inkább házon belül kéne problémákat megoldani.

12:49 Szilveszter Sándor kifogásolja, hogy a tanácsosok "röhögve, flottul" vágnak egymás szavába. Szerinte "ezért kár volt idejönni". Ugyanakkor úgy gondolja, túl könnyedén kezelik az ügyet, hiszen a híd egy potenciális veszélyforrás.

12:48 Jakab Attila megismétli javaslatát, miszerint az érintett cégek is támogassák a híd megépítését és kikéri Gergely László, a Matrica Rt. vezetőjének véleményét az ügyben. Az igazgató szerint rengeteg részvényesük van, az ügyben az ő véleményük a döntő, így nehéz ügynek látja a pénzügyi támogatást, de felajánlotta, hogy egy daruval segítenek az építkezésen.

12:45 Következik a Nagy-Küküllő feletti gyalogos és biciklis híd megvalósíthatósági tervébe foglalt gazdasági és műszaki mutatók jóváhagyásáról. A gazdasági bizottság nem fogadta el a tervezetet, a jogi halasztotta a tárgyalást, akárcsak az urbanisztikai.

12:44 A negyedik napirendi pont az első berendezéshez szükséges sportszerek és bútorzat befoglalásáról a Bányai János Műszaki Kollégium tornatermének költségvetésébe. A határozatot minden tanácsos megszavazta.

12:43 Több tanácsos egy sörben fogadott, hogy az előző napirendi pontnál Balázs Árpád nemmel szavazott, vagy nem szavazott egyáltalán.

12:42 Az RMDSZ-es tanácsosok szavazata nem volt elég, a tervezet nem ment át.

12:39 A jogi szakbizottság negatívan véleményezte a tervezetet, Molnár Miklós kérésére név szerint szavaznak a tanácsosok.

Itthon_Kozelet/tanacsules0127

Fotó: Csedő Attila

12:34 Harmadikként a polgármesteri hivatal szakapparátusában a köztisztségek betöltésére vonatkozó terv jóváhagyásáról van szó. A tervezet lehetőséget teremt többek között bizonyos alkalmazottak előléptetésére. A gazdasági és jogi szakbizottságok nem tárgyalták a tervezetet.

12:32 A második napirendi pont a helyi költségvetés végső megtakarításaiból a fejlesztési alap hiányainak lefedése, ennek jóváhagyása. A tervezet nem ment át.

12:28 Az első napirendi pont a 2011-es költségvetés zárszámadásának jóváhagyása volt. Bár sem a gazdasági, sem a jogi szakbizottságát támogatását nem élvezte a határozattervezet, az RMDSZ-es és Zöld-párti városatyák szavazatával átment.

12:26 Hevesen indult a tanácsülés: tíz perccel a kezdés után hangos szóváltás történt Bunta Levente polgármester és Molnár Miklós MPP-s tanácsos között. Molnár kifogásolta, hogy a decemberben iktatott, a Közbiztonságért Testüleg megalakítására vonatkozó határozattervezet továbbra sem került napirende.

A polgármester szerint nem telt el a törvény által előírt harminc nap, de jövő hétre is tanácsülést hív össze, melyen a 2012-es költségvetés lesz a téma, de akkor napirendre lehet venni a testület megalakítását is.

Molnár többször is hazugnak nevezte Bunta Leventét, korábbi határozatokat is emlegetett, majd a polgármester is lehazugozta a polgári tanácsost és hozzátette, megvan róla a véleménye és gondoskodik róla, hogy másnak is meglegyen.

A heves vita után Bunta Levente kijelentette, nem hajlandó ilyen jellegű tanácsülésen részt venni, és kivonult a tanácsteremből.

12:21 Technikai problémák merültek fel, ezeket időközben sikerült elhárítani, így elkezdjük a közvetítést.


címkék: tanacs tanacsules

3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lordking
2012-01-27 14:13:52
Szünet után nem történt semmi???
avatar
Egy a sokból
2012-01-27 22:20:13
re:
avatar
lordking
Szünet után nem történt semmi???


Olyan volt mint a fociban: minden eldőlt az első félidőben, a másodikban csak a cserejátékosok játszottak :evil:
avatar
szp
2012-01-29 19:55:21
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XkoiDxevOwk

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."