Itthon » Közélet

Egy lépéssel közelebb két körforgalomhoz

Nemcsak a körforgalmak építésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmánynak, de minden más beruházásnak is zöld utat adott a városi tanács.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. január 29., 17:00
1 hozzászólás. 

Megvolt az év és a hét első tanácsülése, ahol négy témában, öt napirendi pontban hozott döntést a város vezető testülete. Az ülést Bunta Levente polgármester nyitotta, aki röviden ismertette idei elképzeléseit, és indokolta a két tanácsülés szükségességét.

A városvezető említette, hogy Finnországban a hőerőmű kapcsán járt tárgyalni, az ottani szakemberek pozitívan álltak a tervhez. Bunta Amerikában is járt tavaly, ahol egy Houston melletti kisvárosban jött rá, hogy „merni kell nagyot álmodni": a megközelítőleg Székelyudvarhely méretű településen látta, hogy kisvárosban is lehet pezsgő egyetemi élet, és Udvarhellyel kapcsolatosan is hasonló tervei vannak.

Társasházak épülnek szociális lakásnak

Kitért több napirendi pontra is, így elmondta, azért terveztettek társasházakat tömbházak helyett új szociális lakásoknak, mert ez olcsóbb, szerinte négyzetméterenként mintegy 90 euróval.

Mike Levente MPP-s tanácsos felvetésére, miszerint a tömbház összességében olcsóbb, mivel kevesebbe kerül a telek és az infrastruktúra kiépítése, a polgármester hozzátette, a tömbház valóban lehet olcsóbb bizonyos esetekben, de az új lakásokba a városközpontból akarnak kiköltöztetni lakókat, akiket „nem lehet tömbházba költöztetni, mert az nem marad meg".

A városvezetés tervei szerint akár még idén 120-150 embert költöztetnének a lakásokba, és az így megüresedett központi ingatlanokat – amik a város tulajdonában vannak – valószínűleg kereskedelmi felületként adnák bérbe, alapos felújítás után.

Azt egyébként még nem tudni, hova épülnének a két-háromszobás, egy- vagy kétszintes társasházak (melyekbe minden esetben két család költözne): a potenciális helyszínekről egyelőre semmit sem mondott az előterjesztő, így előzve meg az ingatlanspekulációt.

Az ellenzék képviselői szerint nem lehet úgy döntést hozni lakásépítésről, hogy azt sem lehet tudni, hol fognak ezek felépülni. Jakab Attila az EMNP részéről azt is kifogásolta, hogy a város jelentős összeget költ az adófizetők pénzéből olyanokra, akik nem is fizetnek adót, ugyanis jellemzően jövedelmük sincs.

Az ikerlakásokra vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt végül, az RMDSZ-frakció szavazataival, elfogadta a tanács – Benedek Árpád Csaba alpolgármester elmondta, a téma még úgyis visszakerül (várhatóan egy zonális rendezési terv formájában) a tanácshoz, így a helyszín kapcsán is lesz alkalma dönteni a tanácsosoknak.

Lesz még körfogalom

Szó volt a II. Rákóczi Ferenc, Kuvar és 1918. December 1 utcák kereszteződésében építendő körforgalomról is. A polgármester megjegyezte, a tervező brassói cég a második variánst, vagyis a két körforgalom építését látja indokoltabbnak.

A tervek ellen senkinek nem volt kifogása, csupán az összeget sokallták az EMNP és az MPP tanácsosai. Tikosi László műszaki igazgató elmondta, a Prinfo Kft. Brassóban már tucatnyi körforgalmat tervezett, hasonló méretűek esetén az ennél nagyobb ár sem ritka, és a most becsült összegek a maximálisak, arra számítanak, hogy végül ennél kevesebbe fog kerülni a kivitelezés.

Kiderült, bár a terveken még nem szerepel, de a kétsávos körforgalomba biciklis sávot is terveznek, így a kerékpárosok is biztonságosabban használhatják majd az új kereszteződést. A műszaki és gazdasági mutatókat a tanács az RMDSZ-frakció és egy MPP tanácsos szavazatával elfogadta.

17 kilométeren át jön a meleg

Szintén a beruházásra szánt összeget kifogásolták az EMNP és az MPP tanácsosai a város hőközpontjainak összekapcsolására irányuló beruházás kapcsán. A hőerőmű építéséhez kapcsolódó tervek szerint a város hat hőközpontját és a különböző intézményeknél található 32 további hőközpontot kötnék össze, amihez 24 hónapra, 17 342 méter vezetékre és 23 624 000 lejre lenne szükség.

Dr. Zakariás Zoltán néppárti tanácsos nagyon soknak tartja az összeget, bár nem vonta kétségbe a hőerőmű és a beruházás szükségességét, de azt megjegyezte, hogy ez az egy befektetés többe kerül, mint a 2014-re tervezett összes többi beruházás együttvéve. Mike Levente továbbment, szerinte ez a projekt nem prioritás, a lakosság részéről nem volt rá igény.

A polgármester a távfűtést használó több mint 2400 családdal és az éves szinten kifizetett több mint hatmillió lej szubvencióval indokolta a beruházás szükségességét. Szerinte a projekt kivitelezése után már nem kéne szubvenciót fizetnie a városnak, és a fűtés díja is városszinten 20-30 százalékkal csökkenne.

Kulcsár-Székely Attila RMDSZ-es tanácsos azt is kiemelte, hogy évtizedekre előre kell tervezni, ezt a beruházást unokáink fogják igazán kihasználni. A hőközpontok összekötésére vonatkozó műszaki és gazdasági mutatókat a tanács végül az RMDSZ-es önkormányzati képviselők szavazatával elfogadta.

Volt olyan téma is, amiben teljes volt az egyetértés: egy pályázat részeként egy országos turisztikai információs hálózat egyik központját nyitnák meg Székelyudvarhelyen. A turisztikai központot a Szejkefürdőn, a Borvízmúzeum szomszédságában működtetnék. Jakab Attila kifejtette, frakciójuk kimondottan örül a pályázati pénzekből megvalósuló projekteknek, főként a turisztikai jellegűeknek, így ők is, akárcsak az EMNP és az RMDSZ tanácsosai támogatták szavazatukkal a központ létrejöttét.

Lévén, hogy minden beruházást elfogadott a tanács, csütörtökön az idei költségvetést és a különböző pályázatokat tárgyalja majd az önkormányzati testület. A január 30-án, reggel 8 órakor kezdődő tanácsülésről élő, szöveges közvetítéssel jelentkezünk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Salome
2014-01-29 17:47:21
"Jakab Attila az EMNP részéről azt is kifogásolta, hogy a város jelentős összeget költ az adófizetők pénzéből olyanokra, akik nem is fizetnek adót, ugyanis jellemzően jövedelmük sincs."
Mennyire igaza van Jakab Urnak!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."