Itthon » Közélet

Ha nem tudják lefizetni őket, eladják nekik

A vízerőmű építője előbb egy szponzorálásnak álcázott szerződést küldött Szentegyházára, most el próbálja adni nekik a tervet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Vízierőmű
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2014. január 31., 13:15
1 hozzászólás. 

Új információk láttak napvilágot a homoródfürdői vízerőmű ügyében. December 6-i keltezéssel az erőmű építője egy „szponzorszerződést" ajánlott fel a szentegyházi tanácsnak, melynek lényege, hogy amennyiben 2014. július 15-ig sikerül megépíteniük a vízerőművet, évi 20 ezer eurót adnak majd a polgármesteri hivatalnak. Amennyiben ezt a határidőt nem sikerül tartani, de az erőmű megépül, akkor évi 5 ezer eurót fizetnek.

A szerződés három oldala a következő linkekre kattintva olvasható: első oldal, második oldal, harmadik oldal.

A szerződést megpróbálták meglepetésszerűen megszavaztatni a szentegyházi tanáccsal, egy december végi tanácsülésen. A tanácsosok egyhangúan leszavazták a „szponzorszerződés" megkötését, elutasítván azt.

Ugyanazon tanácsülésen egy másik témával is meglepték az önkormányzati képviselőket, melynek látszólag semmi köze a vízerőműhöz, de sokak szerint

a látszat mögött rejtett érdekek is állhatnak.

A Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társuláshoz való csatlakozást kellett volna hirtelen elhatározással megszavazniuk a tanácstagoknak, de mindenki ellene szavazott. Azóta lobbiznak a tanácsosoknál az érdekeltek, látszólag a sípályák és a turizmus fellendítése ezen új társulás célja, de annyiban kötődhet a vízerőműhöz, hogy a Megyei Tanács a társulás kezdeményezője, és a céljai közt előkelő helyen szerepel a térség, többek között a Nagy-Homoród völgye számára egy új PUZ (zonális rendezési terv) készítése.

A homoródi vízerőmű törvényes felépítésének jelenleg az a legnagyobb akadálya, hogy a PUG (általános rendezési terv) szerint az üdülőtelep központjába nem lehet ilyen típusú építményeket létesíteni. Több helybéli attól fél, hogy a turizmus fejlesztésének címszava alatt elfogadandó új PUZ-ba az illetékesek becsempésznék az erőmű megépíthetőségének kiskapuját. Az idei év januárja újabb meglepetéseket hozott.

Lénárd András cége egy újabb ajánlattal állt elő:

eladnák a megkezdett erőművet a szentegyháziaknak. Az ajánlat így szól: ők belefektettek 1 millió eurót, a városnak még bele kellene fektetnie 2 milliót, a cég által befektetett milliót ráér 8 éven belül visszaadnia a városnak, 6%-os kamattal.

A cég előbb a polgármesternek mutatta be ajánlatát, a polgármester megkérte őket, hogy jöjjenek egy komolyabban kidolgozott ajánlattal, melyet be lehet mutatni a tanácsosoknak is. Jöttek. A komolyan kidolgozott 6 oldalas ajánlat, melyet a tanácsosok színesen kinyomtatva és könyv formájában összefűzve kaptak kézhez, a következő linkeken tekinthető meg: első oldal, második oldal, harmadik oldal, negyedik oldal, ötödik oldal, hatodik oldal.

Az általunk megkérdezett szentegyháziakat a következő kérdések aggasztják a H2O Energy ajánlatával kapcsolatosan:

- ha a projekt megvalósítható és ennyire jövedelmező, a befektető miért mond le róla?

- ha a befektetőnek nem éri meg megépíteni az erőművet, miért érné meg a városnak?

- ha a befektető komolyan gondolja az átadást, akkor miért ilyen óvodás szintű, részletek nélküli üzleti ajánlattal áll elő?

- ha sikerül is megépíteni az egyelőre jövedelmezőnek tűnő erőművet, mi lesz, ha a patak vízhozama a jelenlegi iramban apad tovább, és nem lesz víz, amiből megtérüljön a befektetés?

- honnan tudja a város úgy előteremteni a 2 millió eurót, hogy ne menjen csődbe, ha véletlenül nem lesz olyan jövedelmező az üzlet, mint ahogy ígérik?

- mi van, ha ez az egész egy csel, hogy közérdekűnek titulálva könnyebben megépülhessen az erőmű, és amint megépült, a város vezetősége összejátszva Lénárddal, visszajuttatja azt a cégnek?

Ezen legutóbbi kérdés azért merül fel, mert a nekünk nyilatkozók nem bíznak a városvezetésben. Emlékeznek arra, hogy a polgármester a projekt ellenzőjéből lett annak feltétlen híve, rövid idő alatt.

A polgármester tölti be jelenleg a híd szerepét a cég és a helyi tanácsosok között, nem tudni, hogy milyen egyezségek, érdekek, esetleg anyagi juttatások lehetnek ennek hátterében. Az emberek emlékeznek arra, hogy dr. Rus Sándor közvetlenül megválasztása után felkereste Lénárdot, megpróbálva rávenni őt, hogy a vargyasi vízerőmű körül tisztázzák a problémás kérdéseket, s egyben megpróbált valami támogatást kicsikarni a város számára a cég részéről.

Akkor Lénárd állítólag azt mondta neki, az erőmű már kész, utólag nem alkudozunk. Most pedig hirtelen jótékonykodni, szponzorálni akar. A megkérdezett szentegyháziak szerint előbb illene rendezni a régi erőmű körüli problémákat, s csak utána bedőlni egy újabb erőművel kapcsolatos ígéreteknek.

Az ügy még távolról sincs lezárva. Ma délután tanácsülés van Szentegyházán, s habár ezen témák közül egyik sem szerepel a napirenden, lehet, hogy megpróbálják őket az ülés elején napirendre venni, mint ahogy azt tették eddig többször is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2014-01-31 14:32:36
Startból
Fizetésemelést Ufónak!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."