Itthon » Közélet

Kivágják a bozótot a Székely Támadt várból

Majdnem tízmillió lejre pályázott az önkormányzat a Norvég Alapnál, idén a falakat megtisztítják. Befejeződött az ásatás is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fotó: Szász Attila / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. április 23., 14:03
2 hozzászólás. 

A Norvég Alapból az önkormányzat 9,8 millió lejre pályázott, a múlt héten leadott pályázatot várhatóan őszre vagy év végére bírálják el.

Addig is a várfalakat a bozóttól, a fáktól megtisztítják, ezeket a sürgősnek ítélte beavatkozásokat már idén nyáron elvégzik – tudtuk meg Farkas György városmenedzsertől.

Néhány héttel ezelőtt egy felmérést végeztek a lakosság körében, amelyből kiderült, a válaszadók 98 százaléka támogatja a vár restaurálását, és azt is szeretnék, ha a felújítás után megnyitnák a vár belső udvarát a közönség számára.

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója azt közölte portálunkkal, hogy a Hajdu-bástya mellett végzett ásatás is végéhez közeledik, a majd kéthónapos munka pedig jelentősen gazdagította a várról eddig tudott információinkat.

A kutatást végző régészek ma már pontosan be tudják határolni a bástya bejáratát, járószintjét, a kis felület ellenére pedig igen gazdag leletanyag is előkerült a szelvényből, többek között egy 17. századi pecsétnyomó is.

Miklós elmondta, hogy a nyár végén, a várbeli rendezvények után és az iskola megkezdődése előtt szeretnének még egy ásatást elvégezni, az iskola épületének közelében, az egykori vár ún. palotáját kutatnák a régészek.

Újdonságként azt is elmondta, hogy a vár történetét bemutató dvd-t csütörtökön a város összes iskolaigazgatója, történelemtanára és tanítója kézhez kapja – ez is egy fontos lépés arra nézve, hogy népszerűsítsék a vár történetét a diákok és a városlakók körében.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lofej
2014-04-23 18:06:08
"Néhány héttel ezelőtt végzetek egy felmérést végeztek a lakosság körében"
avatar
zkatona
2014-04-23 20:34:09
Köszönjük, javítva.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."