Itthon » Politika

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács áprilisi üléséről

A Székelytámadt vár a fő témája a mai tanácsülésnek, de a barompiac és szelektív ruhagyűjtők is szóba kerülnek. Percről percre közvetítünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Ülésezik a székelyudvarhelyi tanács
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. április 03., 10:52
4 hozzászólás. 

13:21 Berde Zoltán még röviden érintette egy szejkei szennyvíz-problémát, majd a következő ülés vezetőjének megválasztották Pécsi-Kolumbán Imolát, és ezzel le is járt a tanácsülés. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

13:19 Gálfi Árpád a Termés utcában lakók problémájára hívja fel ismét a figyelmet. Szerinte a környéken lakóknak rengeteg gondot okoznak, szeretné, ha a helyzet mihamarább rendeződne.

13:15 Bíró Edith a kutyák problémáját vetette fel, szerinte több kutyatartó is van, aki nem megfelelően bánik kedvencével, arra is volt példa, hogy a Bethlen-negyedi szökőkútban fürdetik.

13:13 A különfélék között Kulcsár-Székely Attila kifogásolta, hogy a parkolóőrökről szóló cikkünkből "bárki megtudhatja, mikor és hol nem kell parkolójegyet vennie, mert nem büntetik meg". Felvetésére reagálva alulírott elmondta, ez nem jelent egyebet, minthogy léteznek olyan helyek és időszakok, ahol ellenőrizni kéne a fizetős parkolást, és ez mégsem történik meg, illetve, hogy a cikk hivatal munkatársaival egyeztetve született meg.

13:09 A határozattervezet egyöntetűen elfogadta a tanács.

13:06 Bíró Edith kérte, hogy vizsgálják meg, lehet-e olyan helyekre kirakni a konténereket, ahol térfigyelő kamerák látják ezeket, hogy ne lehessen megrongálni őket, illetve kivenni a holmikat. Tikosi szerint a Caritas munkatársai biztosították őket arról, hogy a konténerekből semmit sem lehet kivenni.

13:03 Az utolsó napirendi pont szelektív ruha- és cipőgyűjtő konténerek kihelyezésére vonatkozik. A Caritas szeretné ezt megvalósítani, összesen tizenhetet helyeznének el a városban. A polgármesteri hivatal hat olyan helyet talált, ahová ilyeneket lehetne rakni.

13:02 Jakab ellenezte a határozatot, minden más tanácsos megszavazta.

13:00 Az EMNP tanácsosa sokallja a pénzt, szerinte aránytalanul sokat költ a város a távfűtésre, ahhoz képest, hogy hányan használják. Gergely László azt kéri tőle, ne csak kritizálja a befektetést, hanem mondjon is jobbat, ha nem tetszik ez neki.

12:54 Jakab Attila érdeklődik, hány lakás van bekötve a Bethlen-negyedi kazánházakra. A kettes ágon 236, a hármason 107, a négyesen 144 és az ötösön 88 lakás van, tehát összesen 575 lakrész használja ezt a szolgáltatást.

12:52 Befejezték a Bethlen II-es fűtéshálózat egy részének felújítását, ezért ennek leltári értéke megváltozik, ezt szükséges tanácsi határozatban rögzíteni.

12:50 Berde elmondja, a bekötőutat egy következő határozattervezet fogja támogatni. A tanács tizenhárom mellette szavazattal elfogadta a javaslatot.

12:48 Mike szerint napok alatt rendbe lehet tenni a mostani tervet, és minimális időt igényelne, hogy technikailag és jogilag is rendben legyen.

12:42 Farkas Domokos főépítész szerint a rendezési terv már kész van, és ennek "kifutási ideje" a különböző engedélyek megszerzése miatt fél év. Szerinte és Tikosi szerint is szorít az idő, mert a mostani területet bérlik a tulajdonostól, akinek egy pályázata van kifutóban, amit augusztusig meg kell, hogy valósítson, és akkor már nem tudja a város rendelkezésére bocsátani a mostani területet, szükség lesz az újra.

12:38 Mike Levente szól hozzá a témához, elmondja, hogy ők is partnerek, és támogatják a tervet, de ő az utat is befoglalná a rendezési tervbe. Szerinte az ortodox egyház beleegyezése nem is kéne a megvalósításhoz, csak újra kéne parcellázni a területet.

12:35 Kézművészeti- és ajándéktárgyakat gyártó műhely, raktár, parkoló és adminisztratív épület is lesz a területen.

12:32 Nyolc méteres, kétsávos úton lehet majd ide bemenni a II. Rákóczi Ferenc utca felől, járda is lesz rajta. A Budvár utca felől is lesz bejárat, itt lehet bevinni majd az állatokat.

12:30 A vár-téma ezzel le is járt mára, a negyedik téma a barompiac, illetve ennek zonális rendezési terve.

12:28 Ez is gond nélkül átment, akárcsak a harmadik, lehet örülni a várfelújításnak.

12:26 Zakariás kérdi, hogy ha megnyerik a pályázatot, és nekilátnak a munkálatoknak, mi lesz az iskolával. Tikosi szerint ez nem fogja zavarni az iskolát, elkerített területen folynak majd a munkálatok. Példázza ezt azzal, hogy a múzeumi ásatásokkor is elkerítették az érintett területeket, a diákok nem tudtak odamenni.

12:25 Következik a második napirendi pont, ami a vár keleti oldalát érinti. Ez komolyabb munkálat, nem csak konzerválás: Hajdú-bástya teljes rendbetétele, a védőfalak megerősítése. Értéke több, mint 8 millió lej, kivitelezési ideje 12 hónap. A norvég pályázatból fedeznék a költségeket.

12:24 A szakbizottságok és az összes tanácsos is elfogadta a tervet. Ez az egyébként, amelyik az amerikai pályázatból valósul meg.

12:23 A Kornis Ferenc utcai, és Tó utca felőli részekről van szó tehát, ez egy gyors beavatkozás lenne, a hiányzó kövezetet állítanák vissza, hogy "aspektusra is megfelelően nézzen ki". Várható kivitelezési idő 7-8 hónap.

12:22 Dr. Zakariás Zoltán korrigál, mégiscsak a piros vonallal jelölt részt javítját először.

12:20 Tikosi László belekezd az első napirendi pontba, ismerteti a tervet: a kékkel jelölt részt újítanák először, a támfalat és a bástyákat erősítenék meg.

12:19 A mai ülést Berde Zoltán vezeti. A jegyző megállapítja, hogy tizenhatan vannak jelen

12:18 Egyéb kérdés nem lévén, a polgármester távozott a teremből.

12:16 Ide azért beidéznénk Bunta Levente tavaly februári nyilatkozatát, miszerint „Addig marad a zászló, ameddig nem lesznek egyéb kényszerítő körülmények, ha lesznek, akkor meg gondoskodunk arról, hogy sokasodjon".

12:14 A polgármestert egyébként az alkotmányos rend megbontásával is vádolták a székely zászló kitűzése miatt. Arra kér mindenkit, hogy legyen bölcs ebben a kérdésben, és legyen belátással. Szerinte nem lenne jó, ha a városházáról is le kéne szedni. Nem kéne az ügyet piszkálni, mert olyan törvényt hoznak akkor, hogy sehol sem lehet majd kitűzni a zászlót. Szeretné, ha a székely zászló lengne Udvarhelyen, de ez kényes ügy.

12:13 Bunta szerint nem biztos, hogy szerencsés ezt erőltetni, ha szembemegy a törvénnyel, mert nézeteltéréshez vezethet, és szégyen, ha utólag le kell venni.

12:11 Szokásos történet: a polgármester jó munkát kíván, és távozna is, ám Bíró Edith kérdezi őt, székely zászlót szeretne a központban. Bunta azt mondja, a hivatal dolgozik ezen, de nem egyszerű a történet. A törvény azt mutatja, hogy nem valószínű, hogy ezt engedélyezzék közterületen.

12:09 Ennek kapcsán azt is megtudjuk, a terület kapcsán érintett ortodox egyház partner a projektben, nem lesz gond az út kialakításával.

12:08 Bunta szerint a barompiac terve is fontos és sürgős, szeretné, ha már nyáron működne.

12:07 Kelemen Hunort emlegeti a polgármester, reméli, hogy pénz jöhet abból, hogy az RMDSZ elnöke ismét miniszterelnök-helyettes.

12:05 Két pályázatról van szó, az egyik a Norvég Alapot célozná meg, ennek értéke 800 ezer lej, a másik az Amerikai Alaphoz megy, ez 200 ezer dollárnyi pénzt jelent.

12:03 Bunta Levente polgármester köszönt minden jelenlevőt, és elmondja, több hónapos munka előzte meg a mai ülést.

11:57 Közben rábukkanunk a vár felújítási tervére, amiből kiderül, hogy a legsürgősebb beavatkozást a Kornis Ferenc utca felőli fal igényli, ezt szép pirossal be is húzták a képen.

Terv a várfal felújítására

11:52 Üdvözöljük minden kedves olvasónkat, tisztelettel jelentjük, hogy a tanácsterem egyelőre igencsak üres, a címlapképen látható karlengetős jelenet még várat magára. Hamarosan kezdünk.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Pety
2014-04-03 15:02:00
Javaslat egy következö tanácsüllésre
Vannak Székelyudvarhelyen bizonyos utcák amelyekben a gyalogosoknak épitett jardakon több évtizede roncsautók parkolnak, régen talán müködött egy bizottság amely idönként a várost körbejárta és a vesztegelö roncsautókat elszállitatta a roncsauto telephelyre.
Nem ártana ujra az illetekesek akcioba lépjenek és legalább a gyalogosok utjába több éve leparkolt autokat elszállitassák
Lásd a Bányai János utcát

https://www.instantstreetview.com/2kt5ijz3vs1vgz28fzopz3r

Az intézkedésüket elöre is köszönjük ! ! !

Tisztelettel,
a Bányai János utcs lakói.
avatar
paradicsom
2014-04-04 10:14:20
Szerintem egyszer ki kene fizesse a tanacs a barompiac tulajdonosait es csak azutan tervezzen,tudtommal meg nincs rendezve .
avatar
otto9876
2014-04-06 10:35:28
re: Javaslat egy következö tanácsüllésre
avatar
Pety
Vannak Székelyudvarhelyen bizonyos utcák amelyekben a gyalogosoknak épitett jardakon több évtizede roncsautók parkolnak, régen talán müködött egy bizottság amely idönként a várost körbejárta és a vesztegelö roncsautókat elszállitatta a roncsauto telephelyre.
Nem ártana ujra az illetekesek akcioba lépjenek és legalább a gyalogosok utjába több éve leparkolt autokat elszállitassák
Lásd a Bányai János utcát

https://www.instantstreetview.com/2kt5ijz3vs1vgz28fzopz3r

Az intézkedésüket elöre is köszönjük ! ! !

Tisztelettel,
a Bányai János utcs lakói.
avatar
otto9876
2014-04-06 10:38:00
...
Régebben volt rend,tisztaság kedves Pety,és polgármester aki a város gondjaival törődött,nem a pártpolitikával!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."