Itthon » Közélet

Élő közvetítés a márcusi tanácsülésről

Nagycsütörtökön tanácsüléssel kezdjük a napot, méghozzá élőben a városházáról. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

TanacsulesMarc04
Márciusi tanácsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. március 28., 21:53
0 hozzászólás. 

10.27 Benedek kéri, hogy a tanulmányok gyorsuljanak fel az Orbán Balázs utcát illetőleg. A különfélék is véget értek. A következő ülés vezetésére a nem jelenlevő Péter Balázst, illetve a jelenlevő Sinka Arnoldot javasolják. Péter lesz a következő ülés vezetője. Vicces szóváltások még vannak, „négy év alatt háromszor voltatok ülésvezetők". Végre felszabadul a hangulat, lehet hangosan beszélni, amit suttogva kellett az ülés alatt.

Ennyi volt a mai tanácsülés, köszönjük a figyelmet!

10.22 A Cipészek utcájában javítani fognak ideiglenesen. Nagy probléma az Orbán Balázs utca bizonyos szakasza, kamerát akar szereltetni az útkereszteződésbe, mert nem a helyiek, hanem az átmenő forgalom rongálja az utat. A közvilágítást megoldják, a parkolóba visznek kavicsot – van prioritási lista, annak alapján dolgoznak. A villanyszereléssel kapcsolatban voltak egyeztetések, a cégnek tudomására adták, hogy nem lehet ilyen munkát végezni. Igazából a lakószövetségek kellett volna többet tegyenek ennek érdekében. „A mi lakásunkat nem a szomszéd kell felügyelje, hanem a benne lakó" -mondja Gálfi. A szerződést nem a város kötötte a céggel, hanem az Electrica.

10.16 Gálfi igyekszik válaszolni a feldobott labdákra, a beruházásoknak lehetőséget kell adni. Ha telekkönyv nincs, akkor pénz sincs, sem Bukarestből, sem Budapestről, sem pedig az EU-tól. Ami a Szejkét illeti, a jogászok elővették a dossziékat, lesz egy véleményezés, mert városlakók is jelezték, hogy ott valami nincs rendben, történetesn az, hogy 17 és fél hektár a várostól Boldogfalvához került. Arrosnak azt válaszolja, hogy a területek kihasználásáról több terv is készül jelenleg, több helyen, több területen. A fahidat megjavították ideiglenesen, két árajánlatot kaptak, de azokat nagynak tartotta, közbeszerzésen hirdetik meg, várják a cégek jelentkezését.

10.11 Arros Orsolya kérdez, az Élettőkút utcai terület az egyik, amit megvett a város, de nem kapták meg azt, hogy pontosan mi lesz a rendeltetése. A másik kérése a Malom utcai fahíd, mikor lesz megjavítva?

Berde Zoltán szerint a Cipészek utcájában megrongálódott a járda, este nincs közvilágítás – ezt kellene megoldani. A Tomcsa Sándor utcai kavicsos parkoló lesüllyedt. Sinka Arnold és lakossági felháborodást közvetít. Az új, tömbházakban elhelyezett villanyvezetékek a lakók szerint nem megfelelően voltak elkészítve, sokuknak károkat okoztak, illetve sokszor kerülnek olyan helyzetbe, hogy nincsen villany.

TanacsulesMarc07

10.07 A felelősség nem tehető át más vállára – hangsúlyozza Gálfi. Hozzáteszi, hogy Benedek önkormányzati képviselő és politikus is, s szerinte itt szakmai döntést kellene hozni. Mike Levente kap szót, a közvagyonnal kapcsolatos az észrevétele. A kilencvenes években nem kérték az infrastrukturális fejlesztésekre a telekkönyvet. Ez csak öt-hat éve van. Öt hónapja tett fel egy kérdést a frakcióban, önkormányzatban, arra kíváncsi, hogy mi lett a Szejkefürdőn 17 hektár területtel? Nem találnak a határvonalak a régiekkel, tájékoztatást kér ezzel kapcsolatosan.

10.03 Gálfi kap szót elsőnek, a prefektustól kapott levelet ismertei, az Udvarhelyi Média kft. felszámolásával kapcsolatosan. A prefektus csak a meghozott határozatokat véleményezhet. Gálfi románul olvassa fel a levelet – az a lényeg, hogy a prefektus ebbe nem szólhat bele. A polgármester azt hangsúlyozza, hogy a múltkor egyes tanácsosok szerinte akadályozták a kft. felszámolását. A felelősség azokra hárul, akik ezt elutasították – mondja Gálfi, hozzátéve, hogy kétszer terjesztette elő a felszámolást. Benedek reagál, hogy azért fordultak a prefektushoz, mert így gondolták törvényesnek. Szerinte a prefektus nagyon diplomatikus, akkor mást mondott, amikor a levelet elküldték. A törvény azt mondja, hogy csak a meghozott határozatokat véleményezheti a prefektus. Hajdó szerint ez egy elodázási folyamat, a felszámolásra sor kell kerüljön.

TanacsulesMarc06

9.55 Azt az útszakaszt kell közvagyonba venni, amelyik összeköti a Tábor és a Bethlen lakótelepeket, ez egy nagy pályázathoz kell, amit tegnap adtak le. Benedek kérdezi, hogy útként akarják-e telekkönyveztetni. Mike szerint út csak akkor lesz, amikor arra módosítják a „teren intravilan" kifejezést az útra. Megszavazzák ezt is a tanácsosok. A különfélékre többen jelentkeznek.

9.51 Ez az előterjesztés is átmegy, jön a 12. határozattervezet a Cekend sétányon található, 9 m2 lakható felületű lakások elosztásáról – négy igénylő van a szociális lakásokra, ezt is elfogadják. Ugyanez a helyzet a Tábor utcai lakásokkal, három igénylő van, de több üres lakás van ennél. Van még lehetőség lakásokra, ha valaki jogosult, be kell nyújtani a kéréseket. Tíz lakás van összesen, most kettőbe költözik lakó.

Az utolsóelőtti napirendi pont jön, Fülpesi Gyula szociális osztályvezető az előterjesztő, az otthoni gondozásban részesülő idősek hozzájárulásának megállapításáról beszél. Megszavazzák ezt is. Az utolsó napirendi pont a közlekedésfejlesztésre vonatkozik, a város néhány utcáját közvagyonba kell venni – Jakab Attila városmenedzser mutatja be az előterjesztést, miközben néhányan tovább beszélgetnek.

9.44 Az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra nemzetközi tantárgyverseny XI. kiadásához a város 5 ezer lejjel, valamint 6-7 lejnyi ajándékkal járul hozzá, a rendezvény április 19-22. között lesz. Mindenki támogatja ezt is, a tizedik napirendi pont az április-májusi rendezvényekre vonatkozik, ez is átmegy.

TanacsulesMarc02

A közvilágítás a következő téma, múlt évben kiírták a közbeszerzést a karbantartásra és javításra, valamint a díszkivilágításra. Három cég jelentkezett, de csak az EDA Elekes kft. felelt meg. Közben tovább beszélgetnek a tanácsosok az asztal mellett, egyesek oda sem figyelnek arra, hogy éppen miről van szó. Ma nagyon fegyelmezetlenek egyesek.

Benedek azt hangsúlyozza, hogy a határozat mellett a mostani jegyzőkönyv kapjon helyet, csak ezzel értenek egyet. Itt alkudozásról volt szó, sikerült kialkudni egy jobb árat a közbeszerzésnél is, erre van lehetőség.

9.38 A sportbázisok a következő téma, pontosabban egy koncesszió – egy terület a város tulajdonában volt, egyet a tavaly vásárolt a város. Ezek a futballpálya mellett vannak. Bárki jelentkezhet a bérbeadásra, az elbíráló bizottságba kérnek egy személyt a testületből. Orbán Balázs javasolja Ketesdi Imrét. Benedek azt mondja, hogy az újságban azt olvasta, hogy sportcsarnokot építenek a területre, holott úgy volt, hogy műgyepes pálya lesz. Hajdó mondja, hogy szintén meglepődött. Ha valaki sportcsarnokot akar építeni, odaadjuk – közli Hajdó. Benedek szerint nagyobb hely kell egy csarnoknak, mert pl. egy négyezer férőhelyes csarnoknak egy ezer autónak való parkoló kell. Hajdó szerint nem beszélünk olyasmiről, aminek nem látjuk a paramétereit. Most csak abban a fázisban vagyunk, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készít hamarosan valaki. A projektet minden tanácsos támogatja.

9.32 A hetes pontban arról beszélnek, hogy a Széldombon két magánszemély mintegy 1.446,00 négyzetméternyi utat, közterületet ad a város leltárába. Ehhez a polgármester hozzászól, azt mondja, hogy ezek a dolgok fontosak a további fejlesztések szempontjából. Mindenki támogatja.

TanacsulesMarc01

 9.31 A Memorex kft. egy ipari csarnokot szeretne létesíteni a Szombatfalvi utcában, ezt hagyják jóvá a tanácsosok, hozzászólás nincsen, igennek szavaz mindenki. Módisítanak egy korábbi határozatot (2017/146), ez a szennyvíztisztító állomás rehabilitálása és korszerűsítése, itt formai dolgokról van szó, pl. fel kell tüntetni lejben a beruházási összeget. Az ilyenek mindig hamar átmennek, nincs vita, csak ketten tartózkodnak. Kész is vagyunk vele.

9.25 Az első napirendi pont a hibridautókról szól, pontosabban az adójukról, ezt gyorsan elfogadják.

A következő három napirendi pont arról szól, hogy a művelődési intézmények vezetőtanácsába önkormányzati képviselőiket jelölnek. A könyvtárba Orbán Balázs, a múzeumba Biró Edith, a Művelődési Házba Ketesdi Imre kerülne. Benedek azt mondja, hogy ők tartózkodni fognak, mert szerették volna, hogy egy vezetőségi tagot ők is jelöltek volna, de nem lehetett. Hajdó replikázik, ezeket a dolgokat meg kell beszélni majd. A koalíciósok megszavazzák ezt a három határozatot, tehát az említett képviselők kerülnek a vezetőtanácsokba – arról, hogy mi lesz ott a szerepük, nincsen szó.

9.19 Felhívja a figyelmet az április 8-i választásokra, a levélszavazatok eljuttatására. A mai napirendi pontokról is beszél, sorolja a fontosabb napirendi pontokat, miközben többen tovább duruzsolnak, mint az iskolában a tanórán, amikor a tanár beszél.

Benedek Árpád Csaba replikázik, hogy az RMDSZ-es tanácsosok tulajdonképpen nem fértek be a terembe – Orbán Balázs visszavág annyival, hogy szerinte nem értették meg az említett tanácsülés üzenetét.

TanacsulesMarc03

9.14 Orbán Balázs veszi át a szót, megkezdődik a rendes tanácsülés - egyesek továbbra is beszélgetnek, mintha semmi sem történne. Orbán Balázs végre erélyesebben szól rá mindenkire. A polgármester beszél, megköszöni a március 15-i ünnepséget, annak megvalósítását. Kiemeli, hogy Lőrincz Zsuzsanna volt az egyetlen az RMDSZ-frakcióból csak egyedül volt jelen az ünnepi dísztanécsülésen - mindenkinek a saját lelkiismeretére volt bízva a részvétel. 

9.13 A kákáról a csomót leoldottuk – mondja Hajdó, így megszavazzák a szakbizottságon belül a kiegészítést. Két RMDSZ-es, Lőrincz Zsuzsána és Szabó Gyula hiányoznak. Gálfi Árpád polgármester veszi át a szót, elmondja erről a pontról a véleményét. Közben újabb, az urbanisztikai és a szociális szakbizottságok is megszavazzák. Ugyanezt a tízes számú, a rendezvényekkel foglalkozó napirendi ponttal is megteszik, a tizenegyedikkel szintén, ez a közvilágításról szól. Ezek napirend előtti formaságok, amit meg kell oldani. Közben telefoncsöngés zavar be többször, többen pusmognak, beszélgetnek.

9.03 Orbán Balázs lesz az ülésvezető, el is kezdi. Mindenekelőtt egy gyors összevont szakbizottsági ülés lesz, Hajdó Csaba veszi át a szót, a sportbézis fejlesztésével vannak kérdései az RMDSZ-nek. 

Köszöntjük a kedves olvasókat a városházáról. Ebben a cikkben leírtuk, hogy ma mi várható, rajta vagyunk, megérkeztünk, tartsanak velünk ma délelőtt is!  



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."