Itthon » Közélet

Hargita megyébe látogatott Borbély László

Csíki és gyergyói elöljárókkal találkozott a miniszter, szó esett az illegális fakitermelésről, az erdők visszaszolgáltatásáról valamint a roncsautó-programról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Borbely_Hargita_megyeben
Borbely_Hargita_megyeben
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2010. március 12., 08:55
0 hozzászólás. 


Polgármesterekkel, helyi politikusokkal, valamint közbirtokossági és közintézmény-vezetőkkel találkozott Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter március 11-én Csíkszeredában. A miniszter Hargita megyei látogatásának alkalmával. Borboly Csaba tanácselnök közölte, hogy számos kéréssel fordultak a Hargita megyeiek hozzá, sokan segítséget várnak tőle problémáik megoldásában. A megyei önkormányzat elnöke szerint a megye számíthatott Borbély Lászlóra akkor is, amikor fejlesztési miniszter volt, és most is bíznak ebben.

Borbely_Hargita_megyeben

A szaktárcavezető kemény fellépést ígért az illegális fakitermeléssel szemben, ezt nyomatékosította az általa vezetett minisztérium alárendeltségébe tartozó Hargita megyei intézmények – környezetvédelmi ügynökség, környezetvédelmi őrség, vízügy, erdészeti hivatal – vezetőivel való találkozón is.

„Bár számos jogerős ítélet született erdő-visszaszolgáltatások ügyében, halogatják a gyakorlatba ültetést, az erdészeti hivatalok hallgatólagos beleegyezésével” – nehezményezte Borbély László, utalva arra, hogy több polgármester és közbirtokossági vezető panaszkodott emiatt. A legelő- és erdő-visszaszolgáltatások miatt Neamț és Bákó megyével is meggyűlt a baja számos csíki település közbirtokosságának, több esetben a szomszédos megyék nem hajlandóak elismerni a telekkönyvi kivonatokat sem, hangzott el az ebben a témában tartott találkozón. A miniszter Bukarestbe hívta az érintetteket, hogy ott folytassák az ügy rendezését. A segítséget kérő elöljárók dokumentumok halmazait adták át Borbélynak problémáik orvoslása érdekében.

Borbély László megtekintette a csíkszeredai Remat hulladékbegyűjtő központot, ahova a leadott régi autók is kerülnek. A miniszter sikeresnek nevezte a roncsautó-programot, mint elmondta, idén három hét alatt gyűjtöttek be annyi gépkocsit, mint tavaly egész évben.

Bobely_latogatas

A tárcavezető elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a megyéből mindössze egy településről, Gyergyóalfaluból adtak le pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz, pedig az mindenkinek rendelkezésére áll, idén 190 millió lejt költenek például erdősítésre.

Borbély László kitért a minisztérium idei programjaira is. Két hónapon belül magánszemélyek számára is elérhető lesz a Zöld Ház program, és akciókat szerveznek a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében, ami nagyobb hangsúlyt kap az iskolai oktatásban is.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."