Itthon » Közélet

Elnökök és székelyek

Általában nem arra szavaztunk, aki éppen regnált, de voltak kivételek. Előfordult, hogy két nagyon rossz közül kellett választanunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kikepiliescuconstantinescubasescu
Eddig mind escuc voltak: Iliescu, Constantinescu, Băsescu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. november 17., 16:45
0 hozzászólás. 

Milyen volt egykor, és milyen mostanában elnököt választani Székelyföldön? Kire szavaztak inkább a székelyek? 25 év elnökválasztásai.

Azt azért jegyezzük meg, mert fontos, hogy 2009-ig az elnökválasztások első fordulóját egyszerre tartották a parlamenti választásokkal – 2004 óta az elnököt ötéves mandátumra választjuk.

Câmpeanu és Constantinescu, az első magyar „favoritok"

Az első szabad választásokon, 1990. május 20-án nagy többséggel nyert Ion Iliescu, ám akkor a magyarság már nem vele tartott – az akkor még egységesen a romániai magyarságot képviselő RMDSZ nyíltan Radu Câmpeanu liberális elnökjelölt támogatására buzdított.

Hargita megyében Câmpeanu nyert 76,58%-kal, megelőzve a 19,56%-os Iliescut és az alig 3,85%-ot szerző Ion Rațiu-t. A magyarság ekkor már elfordult Iliescutól, őt téve felelőssé a marosvásárhelyi etnikai konfliktusért.

1992-ben hat jelölt feszült egymásnak, köztük olyan feledésbe merült figurák, mint Mircea Druc vagy Caius-Traian Dragomir, illetve először szállt ringbe a hírhedt Gheorghe Funar – a székelyföldiek favoritja azonban Emil Constantinescu volt, ám Iliescu – ha nem is könnyen – de legyőzte őt a második fordulóban (61,43% - 38,57% volt az arány).

iliescuconstantinescu1996

A székelyföldi megyékben Constantinescu az első fordulóban több mint nyolcvan, a másodikban több mint kilencven százalékot kapott. Hiába, az oltenița-i Vigyoreszku ismét államelnök lett, méghozzá négy évig.

Kényszerből Iliescura, majd a hajóskapitányra

A négy év végén már fordult a kocka, Constantinescu (nem elhanyagolandó magyar támogatottsággal!) legyűrte a kilencvenes évek legfontosabb romániai politikusát. Az első fordulóban tizenhatan mérkőztek, először volt magyar jelölt Frunda György személyében, aki több mint hat százalékot sepert be, akkoriban még egységes volt a magyar szavazóbázis. A politika színpadáról azóta letűnt alakok sora vonult fel ezen az elnökválasztáson, Funar és Vadim is köztük voltak, óriási fájdalmukra Frunda mindkettejük előtt végzett.

A székelyföldiek nagy örömére 1996. november 17-én Emil Constantinescu 54,41% - 45,59%-ra verte Iliescut – megkezdődött a koalíciós időszak, az RMDSZ először volt kormányon. Négy év alatt három miniszterelnök váltotta egymást a kormány élén, ekkor volt az eddigi legutolsó bányászjárás, ma is kacagni lehet a 15 ezer "országrendbeszedő", sosemvolt szakemberen, illetve a szintén utóbbi kategóriába tartozó Petőfi-Schiller multikulturális egyetemen. A vége olyan csúfos összeomlás lett, hogy 2000 őszén játszva nyert az Iliescu-Năstase tandem, ismét visszajött a régi „rend".

vadim2000A magyarság abba a megalázó helyzetbe került, hogy a tizenkét elnökjelölt közül (Frunda megint hozta a maga több mint 6%-át) Iliescu és az ultranacionalista Corneliu Vadim Tudor került a második fordulóba, így aki 2000. december 10-én elment szavazni (ezt az akkori szokástól eltérően nagyon kevesen tették, főleg a székely megyékben), az kénytelen volt Iliescura ütni a pecsétet. Iliescu harmadszor is elnök lehetett, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az első, rövid ciklusa nem számít teljes elnöki mandátumnak. Az örökös elnök Iliescu ezen a választáson 66,82%-ot, Vadim Tudor 33,17%-ot kapott. Olyan négy év következett, amikor az RMDSZ nem volt kormányon, de a parlamentben a PDSR-t, Iliescu és Năstase pártját támogatta.

iliescunastase20002004 őszén a helyzet némiképp hasonlított a mostanira, ugyanis az aktuális miniszterelnök és egy polgármester csapott össze. Az addigi miniszterelnök, a magyarok által csúfondárosan Cukorfalat-Bombonelnek hívott Adrian Năstase szeretett volna államelnök lenni, de arra nem számított, hogy a második fordulóban legyőzi őt Bukarest addigi főpolgármestere, Traian Băsescu egykori hajóskapitány.

Az első fordulóban Năstase 40,93%-ot, Băsescu pedig 33,91%-ot kapott (az RMDSZ jelöltje ezúttal Markó Béla volt, 5,10%-ot ért el, Vadim megelőzte), a döntőben Băsescu 51,23%-kal győzött – nagyot fordult a kocka az első forduló óta, Iliescuék ellenzékbe vonultak.

tariceanubasescu2004Habár az RMDSZ inkább a Năstase-vonalat kedvelte volna, kb. fele-fele arányban szavaztak a magyarok a két jelöltre: Năstase-nak enyhe fölénye volt a három székelyföldi (Hargita, Maros, Kovászna) megyében. A miniszterelnök Călin Popescu Tăriceanu lett, az RMDSZ ismét bekerült a kormányba.

Inkább Bösze, mint Geoană

Legutóbb, 2009 őszén Mircea Geoană alulmaradt az elnökválasztások második fordulójában, habár a szavazatok szinte felét magáénak tudhatta. Az első fordulóban Băsescu 32,44%-ot, Geoană meg 31,15%-ot kapott – ekkor már Kelemen Hunort indította az RMDSZ, 3,83%-kal ötödik lett a 12-ből – a nagymeccs a második fordulóban jött.

Hajszálon múlott, de Băsescu újrázhatott. A szavazók 49,66 százalékban szavaztak Geoană-ra, míg a voksok több mint 50 százalékát az egykori hajóskapitány, a regnáló elnök zsebelte be. Ennél a választásnál Băsescu egyértelműen a külföldön élők szavazataival nyert, talán ezért is lett annyira fontos két hete, illetve vasárnap is, hogy hányan és hogyan szavaznak a határokon túl.

basescugeaoana2009

2014-ben az első fordulóban Székelyudvarhelyen a magyar jelöltek vitték a prímet: 11 588 voksot számoltak össze a városban, Kelemen Hunorra a választáson megjelentek 58,82 százaléka, azaz 6 817 személy pecsételt, Szilágyi Zsoltra pedig 19,74 százaléknyian, azaz 2 288-an. Egyikük sem jutott a második fordulóba, ahol a székelyföldi szavazók szimpátiáját egyértelműen és kategorikusan Klaus Johannis, Nagyszeben polgármesterenyerte el Victor Ponta, az ország hivatalban levő miniszterelnöke ellenében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."