Itthon » Közélet

Elbontják a Gábor család házát?

Kirakták a bontásra felszólító felhívásokat az illegálisan közterületre építettet parkolófödémekre, garázsokra és házakra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bontas felszolitas-8
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. november 19., 16:10
1 hozzászólás. 

Egy héttel ezelőtt tartotta első, az önkormányzati frakciók képviselőivel kiegészült, bővített létszámú ülését a közterületekre illetéktelenül létesített épületek felszámolásával foglalkozó bizottság. Szerda reggel ismét zárt ajtók mögött tartottak gyors megbeszélést, majd terepen folytatták munkájukat.

A bizottsági tagok közösen indultak el, és függesztették ki az illegálisan tákolt parkoló födémekre, garázsokra, illetve a Gábor család házára és melléképületeire a felszólítást.

bontas felszolitas-1

Először a minifoci pálya és városi stadion által körbefogott tömbházak közötti illegálisan épített parkolókra, garázsokra, raktárakra került ki a felszólítás, majd a Tábor negyedben a Függetlenség sugárút és a református temető között, a Béke utca környékét ellenőrizték, és függesztették ki a figyelmeztetést.

Az illegálisan kialakított fedett parkolóhelyeken kívül számos esetben találtak zárható fémszerkezetekkel kisajátított parkolókat is. A jelenlévők úgy véleményezték, ezeket is el fogják távolítani.

Kibővített tömbház, késes fogadtatás

Egy kivételes eset is szemet szúrt a bizottsági tagoknak, ugyanis az egyik tömbház földszintjét mintegy másfél méterrel toldották meg, ezáltal kiszélesítve a földszinti lakás alapterületét. Mivel senki nem nyitott ajtót, itt is hagytak egy felszólítást az illetékesek, hogy a tulajdonos jelenjen meg a városházán a szükséges engedélyek bemutatására.

A Tábor lakótelep után a Bethlen lakótelepen a Szabók és Győzelem utcák által közrefogott tömbházak közti illegális építmények vizsgálata következett. Itt már jóval kevesebb „tákolmány" volt, de itt is felkerült néhány figyelmeztetés.

bontas felszolitas-2

A tízfős sereg jelenléte több helyen is kisebb riadalmat keltett: volt, aki már késsel indult, hogy eltávolítsa a felszólítást, mondván, ő béreli a helyet, fizet az önkormányzatnak. A helyszínen megnyugtatták és tájékoztatták az embereket, hogy be kell menni a polgármesteri hivatalba, és bemutatni az érvényes bérleti szerződést, így tisztázhatják az építmény jogosságát.

A Termés utcában kitörlik vele

A vizsgálat nehezebb része ez után következett, a bizottság a Termés utca fele vette az irányt, hogy az ott illegálisan építkezett Gábor család házára is felragasszák a felszólítást. Az incidensek elkerülése végett a folyamatot a helyi rendőrség emberi biztosították.

Egy szemmel láthatóan lakóházként működő építményre, annak toldásában levő félkész épületrészre és az ehhez tartozó melléképületekre, illetve egy garázsra kerültek a felszólítások.

bontas felszolitas-7

Az épületben néhány asszony és gyerek tartózkodott, így különösebb incidens nélkül járt le Termés utcai látogatás. Igaz, a helyszínen tartózkodó asszonyok egyértelműen a bizottság tudomására adták, hogy a felszólítással mindjárt kitörlik, és a vécében landol. Ez már a helyszínen munkájukat bevégzett bizottsági tagokat nem érdekelte, ugyanis a felszólítás kézbesítését bizonyító fotók elkészültek.

Benedek Árpád Csaba alpolgármester, a bizottság elnöke összegezve a mai akciójukat, elmondta, hogy a múlt heti gyűlés után az urbanisztikai osztálytól kaptak egy listát, az általuk ismert közterületen levő illegális építményekről. A bizottság ezeket szemrevételezte a helyszínen, majd kifüggesztette a felszólítást, hogy a tulajdonosok jövő hétig tisztázzák azokat.

Benedek szerint, megtörténhet, hogy az épület még 1989 előtt vagy a '90-es évek elején épült, és van a használójának ideiglenes építkezési engedélye vagy érvényes bérleti szerződése, a lényeg, hogy tisztázzák a jogállását, vagy bontsák le.

bontas felszolitas-9

Benedek azt is elmondta, jövő csütörtökig tisztázhatják magukat a tulajdonosok, azután a bizottság újból megvizsgálja a kérdéses eseteket, és meghozza a szükséges döntést, amit továbbítani fog a polgármesternek és az önkormányzati tanácsnak. Ahhoz, hogy ténylegesen le is bontsák ezeket az építményeket, a bontásra kerüljön sor, polgármesteri rendelet vagy önkormányzati határozat kell szülessen.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2014-11-19 20:38:54
Amig eljutnak a lebontasig, addig meg ket Gabor-generacio kirajzik a putribol

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."