Itthon » Közélet

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Tizenkét napirendi pont szerepel a május 28-i önkormányzati ülés összehívójában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

0430 tanacsules aprilis-9
Bunta kezdte a tanácsülést egy Gálfinak adott válasszal
szerkesztoÍRTA: UH
2015. május 28., 07:04
5 hozzászólás. 

9.37 Sinka Arnold szerint a város Segesvár felőli bejárata néhány ottani cég miatt Kusturica-filmbe illő, fel kellene szólítani az ottani cégeket, hogy tegyék rendbe a portájukat. Az ülés befejeződött, Géczi Levente lesz a következő ülés vezetője. Köszönjük a figyelmet, a tanácsülés és ezzel együtt élő közvetítésünk véget ért.

0528 tanacsules-5

9.28 Jakab Áron Csaba az sms-es parkolási fizetést említi, szerinte nagy a csend körülötte. "Küldd el sms-ben!" - mondja viccesen az alpolgármester. Szabó Gyula szerint Kadicsfalván a Rét utcában megnőtt a forgalom, egy járdát kérnének, illetve azt megelőzően három fekvőrendőr elhelyezését. Nem tartják be a sofőrök a sebességkorlátozást. Az alpolgármester a következő hozzászóló, nem hiszi, hogy az a prioritás, hogy síneket szedjenek fel Udvarhelyen. A prioritás az lenne, hogy a vonat újrainduljon. Az a gond, hogy május 12-én tárgyaltak utoljára ebben az ügyben a CFR-vel, a miniszternek is levelet írtak, sajnos a tegnapelőtti héjjasfalvi baleset is hátráltatja az ügyet. Ugyanakkor arról is tájékoztatja a testületet, hogy felmérték a szejkei 12 villa állapotát, hat olyan állapotban van, hogy velószínüleg le kell bontani, háromnak nem ismerik a tulajdonosát - utóbbiban kérné a sajtó segítségét is. 

9.25 Jakab szerint nincs rendjén ez, hogy csak most kötik meg a szerződéseket. Biró Edith EMNP-tanácsos egy Kisköved utcai közlekedési tükörre hívja fel a figyelmet. Egyesek módosításokat végeztek a lakásban, nemcsak abban a tömbházban, ahol ő lakik. Farkas Domokos szerint az ilyen eseteket a szomszédok általában jelentik, a helyzetet kivizsgálják. Géczi Levente szerint a szombatfalvi terelőút állapota rossz, mert sokan gázt vezettek. Kolumbán Imola szerint jól sikerült a város díszítése, hozzáteszi, hogy a Virágos Udvarhely program június második hetében indul. 

0528 tanacsules-9

9.21 Berde Zoltán mondja, hogy a Romtelecom végre elszállította a használaton kívüli telefonfülkéket. Berde azt kéri, hogy a Fások utcai vasúti átkelőt számolja fel az önkormányzat. Gálfi Árpád is szót kért, a bethlenfalvi közbirtokosság szeretne visszakapni egy épületet. Megköszöni Tikosi László műszaki igazgatónak azt a munkát, amit Bethlenfalván egy pataknál végeztek el. Tamás Zoltán azt szeretné tudni, hogy mi a helyzet a szemétteleppel, mert ott a táblán azt írja, hogy 2015 februárjában be kellet volna fejezni a telep felszámolását. Tikosi szerint a szerződés valóban addig szólt, ám a cég hosszabbítást kért és kapott, de napokon belül megoldódik.

Jakab Attila szerint a kulturális és más egyesületek ma kötnek szerződést az önkormányzattal, de már lezajlottak bizonyos rendezvények. Karda Emese utánanéz, azt ígéri. Jakab azt firtatja, hogy szerződés nélkül lehet-e rendezvényt tartani.

0528 tanacsules-8

9.15 Több támogatást is belefoglalnak, így módosulna a beruházási lista. Zakariás Zoltán kérdezi, hogy egy visszavont tételt illetően elveszett-e az említett összeg, elkölthető-e? Van egy ilyen tétel is, a kormány visszavont közben egy átutalt összeget – ez sajnos elveszett. „Nesze semmi, fogd meg jól", mondja Zakariás. Jönnek a különfélék, az ülés végén, többen is szót kérnek.

9.10 A költségvetést módosítják többek között a kórház és a Kipi-Kopi napközi által utólag kapott összegekért.

9.07 16 garzon és 32 kétszobás lakás épülne a Csereháton – ez lesz a harmadik szakasz – ennek a megvalósíthatósági tanulmányát fogadják el. Mindenki igennel szavaz. Ez volt az eredeti utolsó napirendi pont. Közben visszatért Karda Emese, tisztázza, hogyan kell eljárniuk az adomány esetében. Megfelelnek a törvénynek, kérdés nincs, elfogadják az eredeti egyes és kettes pontot, a Benedek Elek iskola és a Tourinfo által kapott támogatásokról van szó. Karda Emese leellenőrizte ezeket, rendben vannak, mindenki emeli kezét, megszavazzák.

0528 tanacsules-12

9.03 Kulturális téma, az Udvarhely Néptáncműhely szerkezeti felépítésének és tisztségjegyzékének elfogadása a következő napirendi pont. Orendi István igazgató szerint 14-en vannak a táncműhelynél. Mindenki egyetért az előterjesztéssel, a táncműhely igazgatója köszöni a döntést. Barabás István, a helyi rendőrség jogtanácsosa beszél a következő napirendi pontnál, az intézményen belül változtatnának állásokat, áthelyezésekről van szó tulajdonképpen. Jakab Attila EMNP-képviselő rákérdez, hogy mi a funkcója, Barabás felel, hogy versenyvizsgázott. „Csak a tanácsos úr fel kell tegye a kérdéseit" - hangzik el. Gergely László tanácsos megkérdezi, hogy mikor lesz állományfeltöltés. „Kell egy plan de ocupare-t, illetve modifikálást, utána tudunk versenyvizsgát szervezni" – mondja a jogi szakember. A határozatot elfogadják, mindenki igennel szavaz. 

0528 tanacsules-11

8.55 Az Urbana a témája a következő napirendi pontnak. Pontosabban arról szól, hogy az 1. számú leltári tárgyakat tartalmazó lista kiegészítéséről (víz, szennyvíz és fűtés rész) tételeket adnak át Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közvagyonából az Urbana Rt.-nek karbantartásra és felhasználásra, az 1998.12.11/7410. számú koncessziós szerződést kiegészítő okirattal. Farkas Domokos urbanisztikai osztályvezető mondja a részleteket, vezetékekről, berendezésekről van szó. A szakbizottságok elfogadták, a tanács egyhangúlag. Benedek alpolgármester ügyrendben szól, ez portálunkat illeti - szerinte rosszul értettük az előző napirendi pontot, nem arról döntöttek, hogy ki fogja őrizni az erdőket, csak csatlakoznak az említett egyesülethez. 

8.50 Lakást kap egy négytagú család a Csereháti lakótelepen, ez lenne az eredeti hetedik pont. Átmegy. Ugyancsak lakásügy a Csereháton, ezúttal egy lakáscseréről van szó, két család cserélne ugyanabban a lépcsőházban. Mindenki elfogadja.

  0528 tanacsules-13

8.45 Kiderül, hogy nem kell névre szóló szavazás, Gálfi tévedett. Paprikás a hangulat. Az ülésvezető szavazásra bocsátja a határozattervezetet, az RMDSZ-esek mellette voksolnak, az EMNP és az MPP ellene. Átment a határozat, emelik a kft. törzstőkéjét. A követező, hatodik pont arról szól, hogy a város csatlakozzon a Nagy-Küküllő Közbirtokossági Egyesülethez, ez azt jelentené, hogy a város erdőinek őrzése átkerülne ezen egyesülethez. Mindenki igennel szavaz. 

0528 tanacsules-7

8.41 Géczi Levente szerint ma már minden nyilvános, ott kellene megnéznie Gálfinak a pénzügyi dolgokat. A bizottságok pozitívan véleményezték. Gálfi névre szóló szavazást kérne, a jegyző szerint ez nem kötelező. Egyszer arról szavaznak , hogy ez legyen-e – az MPP-sek és az EMNP-sek igennel szavaznak, de vita gerjed ebből, utóbbiak szerint ezt nem kellene külön megszavazni. Gálfi felemelte a hangját többször is. Az alpolgármester szerint nem az a törvény, amit az ülésen Gálfi hangosan kiabál. A jegyző közben a törvényeker nézi. Az RMDSZ-esek közül Sinka Arnold mondja, hogy egyszer vagy kétszer volt ilyen, egyszer akkor, amikor az Eötvös József iskolát akarták elköltöztetni. Bodnár jegyző közben a törvényt olvassa. 

8.33 A harmadik pontot elfogadják (a tanügyi intézményekhez tartozó pedagógusok kiszállási költségeinek kifizetésének elfogadásáról a 2015. január-március időszakra vonatkozóan), a negyedik pontban az Udvarhely Média kft. törzstőkeemeléséről lesz szó. Zakariás Zoltán EMNP-s képviselő szót kér, elmondja, amit a tegnapi sajtótájékoztatóján. Gálfi Árpád is egyetért vele. Mit kell tennie a képviselőnek, hogy válszt kapjon? - kérdezi Gálfi, hozzátéve, hogy annyiszor volt ez kérve, hogy Farkas nem tud a szemünkbe nézni. Kucsár-Székely Attila felszólítja Gálfit, hogy ha Farkas György lapmenedzser valóban beteg (mert ez is elhangzott), akkor kérjen tőle elnézést.

8.32 Az első napirendi pontként egy hasonló határozattervezetről beszélnek - 10.770 lej adomány elfogadásáról jogi személyek részéről a Fiatalok tájékoztatása, konzultáció és turizmus közszolgálat számára. Karda Emese kér egy félórányi tájékozódási időt. Géczi Levente képviselő szerint ilyen még volt, hogy egy cég adományozott. Karda szerint a szerződést kell megnézni, a pénzügyi dolgokat le lehet ellenőrizni. Az alpolgármester Benedek Árpád Csaba szerint azt a költségvetést kell módosítani, ami az adományozás idején volt. Bodnár László jegyző a következő ülésre halasztaná a döntést, többen úgy vélik, hogy a végén meg lehet szavazni. Az 5-ös napirendi pontot (a 2015-ös költségvetés módosítás) is befolyásolja. Egyelőre továbblépnek.

0528 tanacsules-1

8.23 Egy hiányzó van, Mike Levente MPP-s tanácsos kórházban van. Kezdődnek a napirendi pontok, az első egy olyan határozattervezet, ami arról szól, hogy 1.300 lejt adományoz az Ikos Conf Rt. a Benedek Elek Pedagógiai Líceumnak. Tamás Zoltán szerint vigyázni kell, hogy nehogy törvénytelenséget csináljanak – törvényes-e, hogy egy 2014-es dolgot 2015-ben fogadunk el? Senki nem akarja, hogy az iskola ne kapja meg, csak nehogy baj legyen utólag belőle. Karda Emese, a hivatal gazdasági igazgatója azt ígéri, hogy utánanéz a tanácsülés végéig, szerinte ezért költségvetést kell módosítani. A végére halasztják, ezt az utolsó napirendi pontként tárgyalják.

8.16 A polgármester szerint a bevándorlás komoly kérdés, látjuk ezt most már Európában is. „Ha a tanácsos úr megoldást keresett volna és nem a szíve hajtja, valószínű nem ezt az utat választja. Ha látjuk, hogy egy önkormányzati lakásban túl sokan kezdenek lakni, nem értem, hogy miért nem tartjuk be a lakhatósági normákat." Nem felejtjük el, hogy a néhány évvel ezelőtt az ön párttársai osztogatták a személyiket és a söröket a Termés utcában - teszi hozzá a városvezető, aki rossz hírekről is beszámol, a város elveszítette a székely zászlós pert. Gálfi válaszolni akar, de Bunta kivonul a teremből, Gálfi a sajtón keresztül fog válaszolni, ígéri. Bunta szerint már választási kampányszelek fújnak.

0528 tanacsules-2

8.13 Bunta Levente egy kivizsgálás eredményét olvassa fel – Gálfi Árpád MPP-s képviselő azt nehezményezte a múltkor, hogy a hivatal személyazonossági igazolványokat bocsátott ki, szerinte törvénytelenül. Bunta éppen azt mondja, hogy nem igazak Gálfi állításai, szerinte a lakosságnyilvántartó iroda törvényesen járt el.

8.08 Bunta Levente polgármester üdvözli a tanácsosokat, majd egy múltkori Gálfi-kérdéssorozatra válaszol. Felolvassa válaszát. "A szabályzatnak megfelelően megkapja a válaszokat" - mondja a polgármester. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Néhány percen belül elkezdődik az ülés, érkeznek a képviselők. Az ülést Szabó Gyula RMDSZ-es tanácsos vezeti. 



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Sasszem
2015-05-28 09:37:15
Bohóc
Ez a Székely még ott van ? Nem mondott le ? Nem szégyelli magát ? Igenis mi is kiváncsiak vagyunk mi történik azzal a rengeteg pénzzel amit belepumpálnak az Udvarhely Média KFT-be az Urbanaba stb.Valahol az nem a polgármesteri hivatal pénze hanem az enyém a tied a mienk. Alig várom a választásokat hogy lássam az egész RMDSZ -es bohócot lógó orral kikullogni a tanács udvaráról és pár héttel utánna a DNA - s autókba beülni . Ez a gazemberség ami ebben a városban van már tovább nem mehet.
avatar
jutacs
2015-05-28 14:01:51
Ez a tanácsülés abban különbözik a kommunizmusbeliektől, hogy jobban hasonlít a maffiára.
Miért nem váltják le a törvényt nagy ívben kerülő alpolgàrmestert?
Miféle magyar vàrosvezető, aki plan de evacuare-ról beszél? Ki az anyja ?
avatar
guguka
2015-05-28 17:53:20
Hogyhogy mi történik azzal a pénzzel? Jövőre választások, mindenki kap hetente 1-1 példányt az Udvarhely napilapból, és kismillió szórólapot is kell nyomtassanak a bajszos fejével (bár lehet, hogy meglepi lesz és nem merik esmenn őt indítani).
Ráadásul most indították el a honlapjukat is, oda is kell a pénz.
Az alkalmazottakat is meg kell fizetni, valószínű tollbamondásért kicsit többet kérnek, mint szokás, bár Udvarhely a médiamunkások városa, lehet annyit kapnak pártsajtósként is, mint "függetlenként" (már, ha olyan még van a városban).

Szóval erre megy el az adófizetők pénze, rmdsz-es propaganda kiadványokra :)
avatar
...anyád álruhában...
2015-05-28 18:10:23
re:
avatar
jutacs
Ez a tanácsülés abban különbözik a kommunizmusbeliektől, hogy jobban hasonlít a maffiára.
Miért nem váltják le a törvényt nagy ívben kerülő alpolgàrmestert?
Miféle magyar vàrosvezető, aki plan de evacuare-ról beszél? Ki az anyja ?


Biztos váradi.
avatar
olvaso
2015-05-29 09:07:06
Elmegyunk valasztani?
Az a szomoru, hogy azok mennek el nagyszamban szavazni, akikhez csak az Udvarhely Média KFT - ingyenes peldanyai jarnak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."