Itthon » Közélet

Rosszul kezdődik a Haberstumpf-villa felújítása

Nagy munka elé néz a kivitelező cég, a munka sok kérdést is hagy maga után. Benéztünk az épületbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

haberstumpf villa felujitas2-2
Bőven akad munkájuk a szakembereknek az épületben | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. szeptember 03., 13:52
0 hozzászólás. 

Már egyszer elmentünk megnézni, hogyan kezdték el a felújítást, de a hivatalos kezdéstől számított másfél nap után még senkit nem találtunk a helyszínen. Így nem tudtunk pozitív, lendületes kezdésről beszámolni. Mint kiderült, csak délután érkeztek a munkások a helyszínre és kezdték el az állványok felállítását.

haberstumpf villa felujitas2-4

Egy héttel később újból megnéztük, hogy mi történik a régi szülészet épületében. A Macops kft mintegy 10-15 fős csoportja dolgozik a helyszínen. Az hatalmas épületegyüttes több pontján is kisebb csoportokban megkezdték a munkát. A késés mellett a felújítás azért is kezdődött rosszul, mert először az épületben felgyűlt szemetet kellett elszállítani, amit leginkább az elmúlt években ott tanyázó hajléktalanok hagytak maguk után. A pincétől a padlásig minden szinten halmokban állt a szemét. Tizenhét utánfutónyi, azaz 85 köbméter szemetet vittek el eddig, de még így sem sikerült teljesen kitakarítani az ingatlant. Emberi ürülékből sem volt hiány, néhány termet következetesen mellékhelyiségnek használtak, ahová felgyűlt a fekália. A munkások csak egymást váltva tudták kitakarítani, a folyamatos öklendezés miatt, mesélte a helyszínen a munkavezető.

haberstumpf villa felujitas2-14

Először az épület hátsó, újabb szárnyával kezdik a felújítást és úgy haladnak előre a régebbi, Haberstumpf Károly által tervezett és építtetett eredeti részhez. Eddig elbontották az utólag fából és téglából odaépített fásszínt. A munkások egy része a vakolaton végez állapotfeljavító munkát, illetve a hiányos részeket pótolják.

haberstumpf villa felujitas2-12

Egy másik csoport a két szint közötti részt távolítja el, ugyanis a régi fagerendák helyére betongerenda kerül, illetve betonból öntik ki a padlót is. Jelenleg a régi földet távolítják, ami szigetelőként szolgált.

haberstumpf villa felujitas2-11

Ezzel egy időben a pinceében is felújítják a vakolatot. Még az első lépések között felbontják és fellazítják a szintek közötti szigetelést, ahol szükséges, ott új szigetelést kap az épület. Ezután következik a tető megbontása és a tetőszerkezet javítása, majd annak újrafödése, amíg az első részét javítják, addig hátsó szárny új tetőt kap – tájékoztatott a Macops kft alkalmazottja.

haberstumpf villa felujitas2-8

A harmadik rossz ómen az épület felújításával kapcsolatban a határidő. A teljes felújítási munka határideje hat hónap. Úgy értesültünk, a teljes épület szakszerű felújítása másfél évet venne igénybe. Ha a hat hónapos határidőbe beleszámítjuk azt is, hogy a tél, a reggeli fagyok beálltáig alig két és fél, három hónap van, akkor valóban egy lehetetlen küldetésnek bizonyul a villa felújítása.

haberstumpf villa felujitas2-6

A munkavezető elmondta, igyekeznek a lehető legtöbb munkát elvégezni az épületen, még ameddig lehet, ugyanis a tél beálltával a belső munkálatokat is le kell állítani. Ahhoz, hogy télen is dolgozhassanak, fűteni kellene az épületet, ami a költségvetés jelentős részét elvinné ebben az esetben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."